Yaşam

'Çocuk vaka sayılarında artış var'

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirterek 'Tabii ki 2 senedir çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, akıntı etmiyorlar, muafiyet sistemi de baskılı boyutta. Okulda da birtak

'Çocuk vaka sayılarında artış var'
10-10-2021 15:14
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. umut Savaşçı, çocuklarda koronavirüs vakalarının artışa geçtiğini belirterek "Tabii ki 2 senedir çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, akıntı etmiyorlar, muafiyet sistemi de baskılı boyutta. Okulda da kimi kurallara nazarıitibar etmedikleri düşüncesince virüs de kapılabiliyor" dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Savaşçı, aşının taraf tesirleri ile ait kimi çekincelerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bu mevzuda İngiltere'de baş döndürücü dobra ortak düzentileme yapıldı. 98 milyon düze mRNA aşısının sonuçlarında hemen 28 ahiret yolculuğu gerçekleşti. Günlük ahiret yolculuğu vaka sayılarımıza bakarsak, ne efsus ki 300'e andıran insanoğlu yaşamını kaybediyor. İngiltere'nin hepsi aşılamasında toplamda 28 insanlarda ne efsus ki istenmeyen ahiret yolculuğu olayı gerçekleşti. Bunların ortak bölümü ihtimal de aşıya bağlanmamış; önsezi krizi, akıl kanaması geçirmiş olabilirler. Ama taraf ağırlık yönünde vaka sayısı hakkıyla az. Tabii ki kimi taraf etkisinde bırakır oluyor. Ama bunların hiçbiri hastanede yatmak, koyu bakımda aşınmak ve hayatımızı kaybetmekle sonuçlanacak ortak fenomen değil. Bu sebepten aşılarımızı yaptıralım. Çünkü ne efsus ki baş döndürücü can sıkıcı hadisat karşımıza çıkıyor."

'EN BÜYÜK SORUMLULUK AİLELERE DÜŞÜYOR'

Doç. Dr. Savaşçı, canlı yaşlarda ölümler ile ait "20 yaşında, alttaki ihtimal obezitesi bulunan gençlerimiz 3-5 çağ içinde koyu bakımda yatacak seviyeye geliyor. Bu bizim düşüncesince baş döndürücü can sıkıcı oluyor. Özellikle bebek vaka sayılarımızda artış var. Tabii ki 2 senedir çocuklarımız evde. D vitamini alamıyorlar, akıntı etmiyorlar, muafiyet sistemi de baskılı boyutta. Okulda da kimi kurallara nazarıitibar etmedikleri düşüncesince virüs de kapılabiliyor. Ne efsus ki koyu bakıma gönderdiğimiz o çeşit evlatlarımız da olabiliyor. Bu mevzuda topluma sakıt en iri günah esasen ailelerin; aşılama sırası mevrut her insanın aşısını yaptırması. Özellikle 2 düze tam, ayrıca 3'üncü, 4'üncü düze da gerekiyorsa behemehâl yapılmalı. Çünkü İsrail, şu anda 3'üncü düze mRNA aşısını mecburi tuttu. Sonuçta İsrail kadar ortak büyüklük halkına bunu mecburi tutabiliyorsa tığ de ilkah programını aksatmadan beklenir olduğunca yaptırmamız gerekiyor" niteleyerek konuştu.

'İLACIN TOPLUMA MAJÖR ETKİSİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM'

Savaşçı, koronavirüse huzur geliştirildiği kanıt edilen Molnupiravir anlı şanlı çıkar yol düşüncesince de şunları söyledi: "Özellikle ecnebi ortak şirket aşılama çalışmalarına yöneldikten sonraları çıkar yol çalışmalarına da ehemmiyet verdi. Umutla beklediğimiz bizi baş döndürücü bahtiyar fail ortak çıkar yol düzentileme kararı ortaya çıktı. Molnupiravir aktif fiil maddeli ortak ilaç. Tabii hem istihsal kapasitesi az kalacak, bununla birlikte ümranlı devletler bu ilacı aylı oranda istem etmiş durumdalar. Maliyet yönünde ne efsus ki baş döndürücü ülkeye ulaşamadığı düşüncesince şu anda topluma yahut bu salgına geniş önerme ortak tesiri olacağını düşünmüyorum. Bizim buradaki en ehemmiyetli silahımız hem elimizdeki bulunan aşılar, bununla birlikte domestik aşılarımızla kazanacağımız kazanımlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?