Dünya

Çavuşoğlu: Lübnan’la her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz

Resmi ziyareti kapsamında Lübnan’da mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah BouHabib’le planlı kuma matbuat toplantısında konuştu. Bakan Çavuşoğlu, “Lübnan’la her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz” dedi.

Çavuşoğlu: Lübnan’la her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz
16-11-2021 16:43

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah BouHabib’e daveti düşüncesince ve misafirperverliği düşüncesince teşekkürname ederek laflarına başlamış olan Bakan Çavuşoğlu, “2016’dan buyana bu gerçekleştirdiğim 4’üncü ziyaret. Tabii arkadaşım BouHabib’i de vatanımızda ağırlamaktan iri müşterek sevinme duyacağım. Bugünkü ziyaretimi Lübnan’a desteğimizi tabir buyurmak ve Başbakan Mikati’nin Türkiye’ye ziyaretinin ön hazırlığını gerçekleştirmek amacıyla gerçekleştiriyorum” dedi.

“LÜBNAN’IN EGEMENLİK, GÜVENLİK, İSTİKRAR VE REFAHINA HER ZAMAN ÖNEM VERDİK”

Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ve Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri ile görüştüklerini tabir fail Çavuşoğlu “Her devir söylüyoruz, Lübnan’la bire müşterek coğrafyayı ve kaderi paylaşıyoruz. Köklü tarihi, kültürel ve beşeri ilişkilerimiz mevcut. Lübnan’ın egemenlik, güvenlik, denge ve refahına her devir ehemmiyet verdik. Beyrut Limanı patlaması ve Akkar’daki patlama sonrasında da karındaş Lübnan’a lazım desteği verdik ve dayanışmamızı gösterdik. Ve Lübnan’ın istikrarı ve güvenliği düşüncesince Lübnan ordusu ve asayiş güçlerine de dayanaklık buyurmak sağladık” biçiminde konuştu.

“LÜBNAN’LA HER ALANDA İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Lübnan’ın karşılaşmış olduğu krizlere analizör bulunması ve umumi seçimlerin eskiden düzenlenmesi düşüncesince her insanın hükümete dayanaklık buyurmak vermesi icap ettiğini tamlayan Bakan Çavuşoğlu, “Sıkıntılarına aceleci hal gözleyen Lübnan halkı diyalekt pazarlıkların bedelini ifa tamir etmek durumunda kalmamalı. Biz Lübnan’la her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bugün turizm, enerji, ekincilik özellikle peyda buyurmak kadar nice alanda ilişkilerimizi ne geliştirebileceğimizi Dışişleri Bakanı kardeşim Abdallah ile görüştük. Turizm itibarıyla Lübnan halkının müşterek numara tercihi Türkiye. Türk halkının da Lübnan’a merakı ve sevgisi açık açık ortadadır” dedi.

“SURİYE KRİZİNDEN EN ÇOK ETKİLENEN İKİ ÜLKEYİZ”

Görüşmede diyalekt konuların da ele aldığını tabir fail Bakan Çavuşoğlu laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Suriye krizinden en aşırı etkilenen dü ülkeyiz. 2019’da Lübnan ziyaretimde gene o günkü Dışişleri Bakanı ile de görüştüğümüz ve daha sonradan ele aldığımız Suriyelilerin Suriye’ye dönmesi mevzusundaki iş birliğimizi yaşama nakil dair bugün uygun kaldık. Lübnan ile kimi koy devletleri ortada yaşanmış olan akıbet krizden sıkıntı duyduğumuzu burada vurgulamak isterim. Ve bu probleminin aykırı hürmet ve diyalog temelinde diplomatlık kanalıyla müşterek an ilk çözülmesini istek ediyoruz. Ve bu mevzuda Türkiye adına üzerimize düşeni hazırlamaya hazırız. Filistin dair da baş başa çalışmaya bitmeme edeceğiz.”

Diğer diyalekt mevzular karşı da düşün alışverişinde bulunduklarını tamlayan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını “Türkiye adına karındaş Lübnan ve Lübnan halkının indinde olmaya bitmeme edeceğiz” niteleyerek bitirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?