Yaşam

Bruksizm; hastalar 400 kilogramdan fazla ısırma kuvvetine sahip

HALK ortada diş gıcırdatma adına anlatım edilen bruksizm hastalığının görülme sıklığı, pandeminin de etkisiyle yaşanmış bulunan endişe ve streslere ilişkin adına tırmanışa geçti. Ağız, Diş Sağlığı ve Estetik Diş Hekimi İlayda Dal, 'Normal müşterek fert ihtiyari a

Bruksizm; hastalar 400 kilogramdan fazla ısırma kuvvetine sahip
20-10-2021 13:23
HALK ortada diş gıcırdatma yerine anlatım edilen bruksizm hastalığının görülme sıklığı, pandeminin de etkisiyle yaşanmış bulunan düşünce ve streslere ilişkin yerine tırmanışa geçti. Ağız, Diş Sağlığı ve Estetik Diş Hekimi İlayda Dal, "Normal birlikte fert ihtiyari yerine en fazla 70 kilogram ısırma gücüne sahipken, bruksizm rahatsızlığı bulunan eşhas 400 kilogramdan fazla ısırma kuvvetine sahip olabiliyor" dedi.

Bruksizm hastalığının çoğu kez streslere ilişkin yerine görüldüğünü, çiğneme hareketlerinden ayrımlı olarak, oklüzal travmaya bozukluk olabilen, gayri ihtiyari diş gıcırdatması yahut sıkmasından oluştuğunu tamlayan Medicana International İzmir Hastanesi Ağız, Diş Sağlığı ve Estetik Diş Hekimi İlayda Dal, hastaların pandemi sürecinde elan evvel on paralık yepyeni birlikte biçimde laklak ağrısı, diş ağrısı, fay yahut yıpranmış diş şikayeti ile gelindiğini söyledi.

HASTALIĞA DAİR BELİRTİLER

Bruksizmin kelle şikayetlerini sıralayan Diş Hekimi İlayda Dal, "Kişinin hab arkadaşını uykusundan uyandıracak denli efdal ünlü aut gıcırdatma yahut sıkma, küsurat diş ağrısı ve hassasiyeti, sabahleyin kalkıldığında kelle ağrısı, beniz ağrısı ve laklak ağrısı kabil huzursuzluklar oluşur. Tedavi edilmediğinde giderek huzursuzluklar ilerler ve kemirmek yemede zorluk, laklak eklemi sorunlarına ilişkin yerine ağzı açıp kapamada sıkıntı tabloya eklenir. Ağzı açım ve metres esnasında laklak ekleminden 'klik' seçimi ahenk gelmesi mafsal sorunu başladığını gösterir. İleri çağda çenede kitlenme, dudak açım esnasında çenenin etkilenen tarafa akıllıca kayması, dişlerde tezelzül ve diş kırıkları, şakaklarda süregelen boğunuk kelle ağrısı kabil belirtiler de bunlara eklenir" ifadelerini kullandı.

KOMBİNE TEDAVİ YÖNTEMİ

Normal birlikte ferdin ihtiyari yerine azami 70 kilogram ısırma gücüne sahipken, bruksizm rahatsızlığı bulunan hastalarda ısırma kuvvetinin 400 kilogramı aşabildiğini tamlayan Diş Hekimi Dal, "Bu hastalığın tedavisinde en herşeyden ilk olarak probleminin kaynağını akıllıca belirleme geçirmek düşüncesince hastanın etraflıca dudak içi ve beniz muayenesi ile laklak yapısını görmek düşüncesince radyolojik tetkik yapılır. Sorunun kaynağına mucibince şeb plağı, çiğneme kaslarına botoks, fizik tedavisi ve medikal çıkar yol desteği otama şekillerinden en akla yatkın olanı seçilir. Ya da hastalığın şiddetine mucibince tıknaz yerine otama uyguluyoruz" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?