Dünya

BM Myanmar'da ordunun darbe karşıtlarına müteveccih sertliği artırmasından endişeli

Birleşmiş Milletler, Myanmar'da darbeyle yönetime el koyan ordunun, ülkenin şimal bölgelerine er sevkiyatını yoğunlaştırmasının peşi sıra darbe karşıtı gruplar ve sivillere müteveccih şiddetin korkulu boyutlara yükselmesinden akıl edildiğini bildirdi.

BM Myanmar'da ordunun darbe karşıtlarına müteveccih sertliği artırmasından endişeli
23-10-2021 08:23
Cenevre

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, ülkedeki akıbet gelişmelere bağlı Genel Kurul raporunu değerlendirdi.

Myanmar ordusunun yıldız eyaletlerine on binlerce er ve ağırbaşlı cephane konuşlandırmasının Arakan eyaletinde 2016 ve 2017'de yaşanmış olan soykırımın öncesindeki er sevkiyatlarına benzediğine ayraç fail Andrews, "Her şeye tedarikli olmalıyız, çünkü er konuşlandırılan bölgedeki halk, henüz bir tomar kitlesel vahşete dirlik çıkarlarını hazırlamış durumda. Umarım nahak çıkarım." dedi.

Andrews, arsıulusal topluluğun Myanmar ordusuna para, tabanca ve meşruiyet kapısını kapatması çağrısında bulunmuş oldu ve yaklaşan sürede binlerce politik tutuklunun başıboş bırakılmasını kalıp vererek bu çeşit yaptırımların işe yaradığına dikkati çekti.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) 26 Ekim'de başlamış olacak 2021 Liderler Zirvesi'ne Myanmar askeri yönetimini çağırma etmemesini müspet karşılayan Andrews, "Bu karar, askeri yönetimin üçüncü asliye ihtiyacına, şu demek oluyor ki meşruiyet arayışına darbe vurmuştur. Askeri yönetimi tabanca ve paradan yoksun tasarruf etmek düşüncesince henüz ilavesi yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Andrews, BM Güvenlik Konseyi'ne henüz evvel meydana getirdiği "Myanmar'a dirlik tabanca ambargosu uygulama" çağrısını yineledi.

Şimdiye kadarki simgesel müeyyide kararlarının Myanmar ordusuna arka aşama attıramadığını tamlayan Andrews, "Askeri patronaj düşüncesince en faziletkâr dirimlik deposu yer yağı ve doğal kavara endüstrisidir. Konsey üyesi ülkelere, bundan evvel yüzlerce çırçıplak maşer kuruluşunun meydana getirdiği çağrıya kulak vererek, orduya ilgili Myanmar Petrol ve Gaz Şirketi'ne yaptırımda bulunma çağrısı yapıyorum." dedi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik gerginlik yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle kazanmak kıl payı sağlam aşırı çıkışlı ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına dehşet çözüm (OHAL) duyuru etmişti.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu verilerine layıkıyla ordunun darbe karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne denli 1100'ün üstünde insan yaşamını kaybetti, 9 binden bir tomar fotoğraf gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken, fevk düzem hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?