Dünya

BM: Myanmar'da 3 milyondan çok isim insanca desteğe muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'daki darbenin ardından, istikrarsızlık, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını ve kötüye revan iktisat dolayısıyla ülkede insanca desteğe kadın şahısların sayısının 3 milyonu aştığını bildirdi.

BM: Myanmar'da 3 milyondan çok isim insanca desteğe muhtaç
08-11-2021 22:08
New York

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, icra ettiği açıklamada, Myanmar'da yaşanmış olan sertlik vakalarına akıbet verilmezse ve krize barışçıl müşterek eritme bulunmazsa desteğe muhtaçların sayısının henüz da artacağını aktardı.

1 Şubat'taki darbeden beri 223 bin bireyin sertlik vakaları yüzünden diyar süresince yerinden edildiğine dikkati çekici Girffiths, 144 bin Rohingyalının da (Arakan Müslümanları) kamplarda yaşamaya bitmeme ettiğini belirtti.

Son zamanlarda 160'tan müşterek tomar ev, kilise ve insanca iane örgütlerine ilgilendiren ofislerin yakıldığını tabir fail Griffiths, sivillere, çıplak altyapılara ve insanca iane örgütlerine müteveccih saldırılara akıbet verilmesi çağrısı yaptı.

Myanmar'daki darbenin peşi sıra istikrarsızlık, Kovid-19 salgını ve kötüye revan iktisat dolayısıyla ülkede insanca desteğe eksikli şahısların sayısının 3 milyonu geçtiğini aktaran Griffiths, arsıulusal topluma, "Myanmar düşüncesince müstelzim 385 milyon dolar insanca iane fonuna dayanaklık etmek verme, Myanmar ordusuna ise insanca iane faaliyetlerine bariyer olunmaması" çağrısında bulundu.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal yüklülük yaşanmasının peşi sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle kazanmak kıl payı sert baş döndürücü mezun ve erk partisi yöneticisini gözaltına almış, 1 yıllığına yılgı eritme (OHAL) duyuru etmişti.

BM'ye göre, Myanmar ordusunun vuruş karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne derece 1000'in üstünde erkek yaşamını kaybetti, binlerce kılık gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken, yukarı dozaj hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara budunsal temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonradan Arakan'dan uzaklaşmak durumunda küsurat ve Bangladeş'e sığınan 700 binden müşterek tomar sığınmacı bulunuyor. Kamplardaki sığınmacıların yarısını ise kollar oluşturuyor.

Uluslararası insanoğlu hakları kuruluşları, yayınladıkları peyk görüntüleriyle Arakan'da yüzlerce köyün bulunmayan edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü düşüncesince Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ortada imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri cins bulunmadığı düşüncesince pratikte işlevsiz kalıyor.

BM ve arsıulusal insanoğlu hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih sertliği "etnik temizlik" ve ya "soykırım" kendisine adlandırıyor.

Uluslararası iletişim araçları ve firmaların Arakan eyaletine girişini ağır miktarda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne derece Arakanlı Müslümanların art dönüşlerine bağlı verdiği lafları de namına getirmedi.

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insanoğlu hakları örgütleri, mukteza tehlikesiz yassı sağlanmadan bu şahısların Myanmar'a dönmelerinin, toy müşterek budunsal temizliğe kere açacağı endişesini taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?