Dünya

BM: Kanıtlar Myanmar'da çarpış sonrası insanlığa karşı suç işlendiğini gösteriyor

BM Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Koumjian, ülkede çarpış sonrası çıplak çecik müteveccih yayılmış ve dizgesel saldırıların "insanlığa karşı suç" dokuma ettiğini yayınlayan kanıtlar topladıklarını söyledi.

BM: Kanıtlar Myanmar'da çarpış sonrası insanlığa karşı suç işlendiğini gösteriyor
05-11-2021 23:48
Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian, BM Genel Merkezi'nde düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, Myanmar'da 1 Şubat'taki darbenin peşi sıra insan hakları ihlalleri dair 1,5 milyondan ortak tomar tez topladıklarını anlatım etti.

Sivil bölüt müteveccih münteşir ve sistemli saldırıların "insanlığa karşı suç" yapılanma ettiğini yayınlayan kanıtlar elde ettiklerine dikkati çekici Koumjian, AA muhabirinin, çarpış sonrası Arakanlı Müslümanlara karşı bası ve şiddetin artıp artmadığı sorusuna, "Hem onlar hem gayrı budunsal gruplar, öncesine layıkıyla hâlâ ortak tomar tehlikede ve hâlâ ortak tomar riziko altında." cevabını verdi.

Koumjian, hâlâ önceki tiksinme söylemini yaymakla suçlanan toplumsal iletişim araçları platformu Facebook'tan, Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması ile hâlâ ortak tomar bilgelik paylaşımında bulunmasını beklediklerini belirterek, gayrı kuruluşlara da kendileriyle tez yapılanma edecek bilgelik paylaşımı çağrısı yaptı.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal gerginlik yaşanmasının peşi sıra 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle peyda etmek az daha dayanıklı baş döndürücü çıkışlı ve erk partisi yöneticisini gözaltına almış, 1 yıllığına dehşet çözüm (OHAL) anons etmişti.

BM'ye göre, Myanmar ordusunun çarpış karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne derece 1000'in üstünde insan yaşamını kaybetti, binlerce kılık gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken, fevk düzem hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara budunsal temizlik

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonradan Arakan'dan uzaklaşmak durumunda artan ve Bangladeş'e sığınan 700 binden ortak tomar sığınmacı bulunuyor. Kamplardaki sığınmacıların yarısını ise füru oluşturuyor.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları peyk görüntüleriyle Arakan'da yüzlerce köyün bulunmayan edildiğini kanıtladı.

Arakanlıların topraklarına dönüşü düşüncesince Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ortada imzalanan anlaşma, yerinden edilenlerin durumlarını belgelendirmeleri gibi bulunmadığı düşüncesince pratikte işlevsiz kalıyor.

BM ve arsıulusal insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara müteveccih sertliği "etnik temizlik" yahut "soykırım" kendisine adlandırıyor.

Uluslararası iletişim araçları ve şirketlerin Arakan eyaletine girişini ağırbaşlı miktarda kısıtlayan Myanmar hükümeti, bugüne derece Arakanlı Müslümanların arka dönüşlerine bağlı verdiği lafları de adına getirmedi.

Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar ve insan hakları örgütleri, lazım emin düz sağlanmadan bu şahısların Myanmar'a dönmelerinin, dünkü ortak budunsal temizliğe sefer açacağı endişesini taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?