Gündem

Bafra’da yasaklı ırk denetimi

Samsun Bafra'da, Milli Parklar Koruma Şefliği, Emniyet ve Jandarma Doğa ve Hayvanları Koruma timleri, Belediye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ve polis ekipleri tarafından, iyesiz köpekler ve yasaklı ırk köpeklerine müteveccih denetleme gerçekleştirildi. İlçede dene

Bafra’da yasaklı ırk denetimi
07-01-2022 18:29

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç da Belediye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'nde çağ boyu denetimlerini sürdüren takımlar ile araştırmalarda bulundu. Yapılan araştırmalarda yasaklı ırk köpekleri ve çıkmaz hayvanları düşüncesince iyileştirme merkezinde melhuz dünkü fiziksel tensikat üzerine istişareler yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığının ziyan sunma fail hayvan bilimi listesini güncelleyerek yayınlamasının peşi sıra şehremaneti ekiplerince park, bostan ve sokaklarda avare gezen yasaklı ırk köpekleri toplanarak Bafra Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi'ne götürüldüğünü tamlayan Başkan Kılıç, “Bugün husus ile ilişik kurumlarımızın ve belediyemizin ekipleri çeşidinden ilçemizde denetleme gerçekleştirilerek yurttaşlarımız bilgilendirildi. Şimdi de Rehabilitasyon Merkezimizde ortak araya geldik. Burada da beraberce araştırmalarda bulunduk. Ekiplerimize ve yurttaşlarımıza hassasiyetleri düşüncesince teşekkürname ediyorum. İlgili kurumlarımızla ortaklaşa iş arasında çalışmalarımız bitmeme edecek. Bu arada şehremaneti kendisine iyileştirme merkezimizde fiziksel iyileştirmelerin yanında; personel, araç-gereç, beslenme, otama ve ihtimam düşüncesince müstelzim gelişigüzel muhtelif gereksinimi sonsuz geliştirerek karşıladık. Bu kapsamda ki gelişmeye ilişkin kendisine da çalışmalarımız bitmeme edecek” dedi.

Başkan Kılıç, ziyan sunma fail kapik ırklarından elinde bulunduranlara da ortak an evvel hayvanlarını pırtı dibine aldırmaları üstüne uyarıda bulunarak, pırtı ettirmeyenler üzerine yönetimsel müeyyide hükümlerinin uygulanacağını belirtti.

Bafra Belediyesi koordinesi ile gerçekleşen denetimlere, Bafra Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Semra Akman, Çevre ve Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Ziya Aliçeşme, Jandarma Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanı Uzm. Çvş. hür Çoban, Asayiş Büro Amiri Komiser Ahmet Albayrak, HAYDİ Jandarma ve Polis ekipleri, şehremaneti Zabıta ve Rehabilitasyon Merkezi ekipleri katıldı.

7332 önemli “Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanunu'nda ayrım yapılmasına müteallik Kanun”

14/07/2021 günlü ve 31541 önemli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, ilişik Kanun'un 5. maddesi kapsamında 5199 önemli Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14 üncü maddesinin (I) bendi “Bakanlıkça belirlenen ziyan sunma fail hayvanları (Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanes Tosa, American Staffordshire Terrier, American Bully ırkı köpekler) üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, sayışma etmek, sergilemek, bağış geçirmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını gerçekleştirmek yasaklanmıştı.

Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri, 202-48 önemli genelgenin yürürlüğe girmiş olduğu gün itibarıyla elinde bulunduranlardan, 14.01.2022 geçmişine denli hayvanlarını kısırlaştıran ve buna müteallik belgeyle beraberce PETVET sistemine kaydettirilmek az daha İl yahut İlçe Tarım Orman Müdürlükleri'ne müracaatta bulunarak data tabanına pırtı ettirenler üzerine 5199 önemli kanunda öngörülen yönetimsel müeyyide hükümleri uygulanmayacak. Aksi biçimde sunulan müddet süresince pırtı dibine alınmayan hayvanların sahiplerine ise 11 bin teklik dünyalık cezası uygulanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?