Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, benzeri Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden kurtarılmasının 1. sene dönümünde Füzuli'ye meydana getirdiği ziyarette, “Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: 'Füzuli'ye gelen herkes Ermeni vahşetini görüyor'
17-10-2021 19:14

Eşi Mehriban Aliyeva ile Ermenistan işgalinden 17 Ekim 2020'de kurtarılan Füzuli'yi görüşme fail Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, asliye atma törenlerine katıldı. Füzuli Uluslararası Havalimanı'nda araştırmalarda mevcut Aliyev, Füzuli-Ağdam karayolunun, Füzuli Anıt Kompleksinin, baştan mensur edilecek Füzuli şehrinin, Füzuli'de mensur edilecek önceki ikametgâh binalarının ve Dövletyarlı köyünde mensur edilecek kurnaz köyün ehemmiyetli noktasını attı. Cumhurbaşkanı Aliyev, Füzuli Merkez kent Parkı'nda oluşturulacak şartlar üzerine bilgelik aldıktan sonra, parkta amut dikerek, birlikte vakitler Füzuli'de canlı Azerbaycanlılarla birlikte araya geldi.

“17 Ekim Azerbaycan tarihinde hususi birlikte yere ehil olacak”

Tam birlikte sene evvela Azerbaycan Ordusu'nun Füzuli şehrini ve ilkokul altı köyü işgalcilerden kurtardığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Burada Azerbaycan bayrağını dalgalandırdık ve sonunda derinliğine birlikte aradan sonraları Azerbaycan devleti bu alanlarda egemenliğini elde etmiş oldu. Bu zamanı birlikte olaydır. O an 17 Ekim, Azerbaycan halkının yüzyıllık tarihinde hususi birlikte yere ehil olacaktır. Çünkü 17 Ekim'de şişman şehrimiz Füzuli işgalcilerden kurtarıldı” dedi.

“Füzuli'nin işgalden kurtarılması şişman ehemmiyet taşıyordu”

Büyük birlikte yerleşme noktayı bulunduğu düşüncesince Füzuli'nin harp esnasında işgalden kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Aliyev, “Cebrail ve Hadrut'tan sonraları üçüncü şişman yerleşme noktayı işgalcilerden kurtarıldı. Füzuli düşüncesince alevlenmiş çatışmalar gerçekleşti. Kent etrafında günlerce baş döndürücü ağırbaşlı operasyonlar yapıldı. Düşman direndi, fakat gene de Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, zamanı misyonunu namına getirdi. Füzuli'nin işgalden kurtarıldığı haberini Azerbaycan halkına açıkladığımda, Azerbaycan halkı ve tamamı dünya, tanınmış görevimizi sonuna derece namına getireceğimizi, tek zorla bizi durduramayacağını gördü” niteleyerek konuştu.

“Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek birlikte tinsel çelim verdi”

Stratejik konumundan ötürü Füzuli'nin kurtarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Aliyev, “Füzuli'nin kontrolümüze girmesinden sonraları Şuşa'ya değerlendirmek düşüncesince bizlere henüz baş döndürücü vesile doğdu. Otuz senedir burada güçlenen düşmanın tahkimatlarını kırarak geçmemiz halkımızın şişman kahramanlığını ve özverisini birlikte el henüz gösterdi. Düşmanlarımız, askerlerimizin topraklarını çevirmek düşüncesince ölmeye müheyya olduklarını gördü. Canlarını feda fail alp askerlerimiz, Azerbaycan halkının büyüklüğünü birlikte el henüz düşmana göstermiş oldu. Füzuli'nin işgalden kurtardıktan sonraları Ermeni ordusunda firarlar henüz da yaygınlaştı. Fuzuli'nin kurtuluşu bizlere ek birlikte tinsel çelim verdi. Bundan sonraları Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri istirdat vazifesini şişman birlikte kararlılıkla başarıyla sürdürdü. Füzuli'nin kurtarılmasından üç güneş sonraları Zengilan şehri, ilkokul güneş sonraları Gubadlı, peşi sıra Laçın koridoruna derece ilerledik” dedi.

“Fuzuli'yi kurtardıktan sonraları bayrağımızı dikebileceğimiz tek çatı bulamadık”

Füzuli en baş döndürücü bozma edilen semt bulunduğunu vurgulayan Aliyev, “Bugün Füzuli'de iken herkes Ermeni vahşetinin tezahürlerini görüyor. Füzuli şehri ağız ağıza yıkıldı. İyi hatırlarsınız, Azerbaycan halkı güzel hatırlar, Fuzuli'yi kurtardıktan sonraları bayrağımızı dikebileceğimiz tek çatı bulamadık. Bir askeri birliğin bahçesindeki direğe bayrağımızı astık. Buraya gelen herkes Ermeni vahşetini, Ermeni vahşetini görüyor ve bunu kimesne inkar edemez. Füzuli şehrini ve köyleri restore edeceğiz. Geçen sene bu yönde şişman icraat yapıldı. Kurtarılan tamamı topraklarda sahn baştan kurulacak ve yurttaşlar evlerine dönecek. Ancak bu proses baş döndürücü karmaşıktır. Burada akıllıca planlama yapılmalı ve mayın tasfiye yapılmalıdır. Füzuli, kurtarılan yerler ortada mayın sayısı itibarıyla en pis bölge, buraya beniz binden birlikte tomar mayın gömüldü. Bütün bu emekleri koşut namına yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır”

Füzuli Uluslararası Havalimanı'nın çabucak sekiz ayda mensur edildiğini tamlayan Aliyev, “Bugün havalimanını incelerken, mayınlı birlikte alanda, bu derece çelimsiz birlikte vakitte arsıulusal havalimanın evren tarihinde mensur edilmediğini birlikte el henüz düşündüm. Şuşa'ya revan Zafer Yolu'nu yaptık ve şu anda Füzuli-Şuşa karayolunun inşaatı bitmeme ediyor ve Füzuli-Hadrut, Füzuli-Cebrail, Füzuli-Ağdam yağız yollarında icraat sürüyor. Füzuli-Ağdam istikametinde dünkü birlikte yolun temelinin attık. Ağdam'a gelen misafirlerin ve yurttaşlar Füzuli Uluslararası Havalimanı'nı kullanabilecek. Füzuli Uluslararası Havalimanı, Karabağ'ın iklim kapısıdır” ifadelerini kullandı.

“Dövletyarlı köyünde ‘akıllı köy' konsepti temelinde şişman birlikte yerleşme noktayı oluşturulacak”

Dövletyarlı köyünün "akıllı köy" konsepti temelinde baştan mensur edileceğini tamlayan Aliyev, “Beş köyü birleştiren bu proje, doğacak senenin sonuna derece yurttaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. İlk evrede 450, peşi sıra da 300 ikametgâh henüz yapılması planlanıyor. Bu Fuzuli'deki önceki yerleşme merkezi olacak” dedi.

“Zorunlu göçmenler, en çelimsiz müddette öz topraklarına arka dönecek

Savaşın ve Dağlık Karabağ problemininin bundan sonraları tarihte kaldığını vurgulayan Aliyev, “Geleceğe bakmalıyız. Bugün geleceği öz ellerimizle oluşturuyoruz. Hedeflerimize ulaşacağız, ülkemizi güçlendireceğiz, ordumuzu güçlendireceğiz ve Azerbaycan halkının güvenlik süresince hayatını gerçekleştirme edeceğiz. Tabii ki, 30 senedir tinsel teessürat da engelleme iktisap etmek neredeyse biberli çekici mecburi göçmenleri en çelimsiz müddette öz topraklarına arka döndüreceğiz” dedi.

Kamil Nadirli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?