Dünya

Avrupa Parlamentosu, Tunus'ta ancak cumhurbaşkanında toplanmasından endişeli

Avrupa Parlamentosu (AP), Tunus'ta güçlükle cumhurbaşkanının elinde toplanmasından fikir duyduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosu, Tunus'ta ancak cumhurbaşkanında toplanmasından endişeli
21-10-2021 21:28
Brüksel

Strazburg'da planlı AP Genel Kurulunda Tunus ile ilişik karar tasarısı 45'e hakkında 534 oyla ikrar edildi. 106 mebus değişken oy kullandı.

Tasarıda, Tunus'taki mutluluk müesseselerinin alışılagelen işleyişine dönmesi, ayrıntılı millî diyaloğun bitmeme etmesi gerektiği belirtildi.

Ülkede güçlükle cumhurbaşkanının elinde baş döndürücü müşterek tomar toplandığı, bundan fikir duyulduğu tabir edilerek hukukun üstünlüğüne hürmet çağrısı yapıldı.

AP milletvekilleri, kanun ve yasalı çerçevenin korunması vurgusu yaparak Tunus'un kanuni ve dobra özne müşterek parlamentoya cemaat olması, kurumsal istikrarın en endamsız müddette baştan bünye edilmesi icap ettiğini kaydetti.

Tam demokrasiye devir ve parlamenter faaliyetlerin devamı çağrısı meydana getirilen tasarıda, devletin alışılagelen işleyişine müteveccih açıkça müşterek kere haritasının Tunuslu makamlarca açıklanması istendi.

Tasarıda, çırçıplak davaların askeri mahkemelerde görülmesinin dava dokuma ettiği, ari yargının baştan bünye edilmesi gerektiği vurgulandı.

Said teşri ve icra yetkilerini devraldı

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonradan 22 Eylül'de yetkilerini genişleten acemi kararnameler yayımladı. Bu kararnamelerle cumhurbaşkanının teşri ile icra yetkisine müteveccih yılgı tensikat yapılmış oldu ve kanun tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen muvakkat alt kurul feshedildi.

Cumhurbaşkanına Bakanlar Kurulunun görüşünü aldıktan sonradan Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla "yasama metinleri" sürüm yetkisi verildi.

Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu bundan sonradan Meclise değil cumhurbaşkanına hakkında mesul oldu. Cumhurbaşkanı başbakanı atayabiliyor, kabin üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirleyebiliyor.

Ülkede Said'in atadığı acemi Başbakan Necla Buden Ramazan'ın oluşturduğu kabin de 11 Ekim’de göreve başlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?