Dünya

Avrupa İlaç Ajansı 3. doz Covid-19 aşısına onay verdi

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BioNTech ve Moderna Covid-19 aşılarının 3. doz kullanımına onay verdi.

Avrupa İlaç Ajansı 3. doz Covid-19 aşısına onay verdi
05-10-2021 19:14

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) çeşidinden güçlendirici Covid-19 aşılarının uygulanmasına müteveccih meydana gelen matbuat toplantısında, BioNTech-Pfizer ve Moderna aşılarının 3. dozunun, muafiyet sistemi ağırbaşlı halde zayıflamış bulunan şahıslara verilebileceği açıklandı. EMA'nın Biyolojik Sağlık Tedavileri ve Aşı Strateji Başkanı Marco Cavaleri, muafiyet sistemi zayıflamış bulunan 12 gözyaşı ve boyun hastalarda güçlendirici aşıların 2. dozdan minimum 28 gündüz sonraları uygulanabileceğini tabir etti. Cavaleri, meydana getirilen çalışmalara gereğince muafiyet sistemi zayıflamış hastalara güçlendirici dozların uygulanması ile bu şahıslarda antikor üretiminin arttığının gözlendiğini belirtti. Cavaleri, bu hastalarda antikor çoğaltma yeteneğinin Covid-19'a huzur siper sağladığına değgin direkt ortak iddia bulunmamasına rağmen, extra dozun en azından birtakım hastalarda korumayı arttıracağını söyledi.

"18-55 gözyaşı arası şahıslar düşüncesince ikinci dozdan minimum 6 ay sonraları uygulanabilir"

Bağışıklık sistemi zayıflamış bulunan şahıslar ile alışılagelen muafiyet sistemine erbap bulunan şahıslar düşüncesince tahkim dozları ortada ayırım yapmanın ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Cavaleri, 18-55 gözyaşı arası şahıslar düşüncesince ikinci dozdan minimum 6 ay sonraları güçlendirici dozların uygulanabileceğini belirtti. Cavaleri, ek dozdan sonraları eşsiz tanıdık taraf ağırlık riski bulunmadığını söylerken, hem Moderna aynı zamanda BioNTech-Pfizer aşılarının verim bilgilerinin 3. doz tavsiyesini içerecek halde güncelleneceğini aktardı.

Cavaleri, millî kurda ahali sağlığı kuruluşlarının ortaya çıkan müessiriyet ve düzenlilik verilerini dikkate alarak müzahir dozların kullanımına bağlı resmi tavsiyeleri yayınlayabileceğini dile getirdi. Cavaleri, EMA'nın bitmeme fail müstevli esnasında halkı arkalamak düşüncesince millî makamlar ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile DOĞRU ortak halde çalışmaya bitmeme edeceğini vurguladı.

Aylin Albayrak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?