Spor

Ata sporu ciriti kadın hakemler yönetiyor

Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya geldikleri dönemden beri oynadıkları harp oyunu yerine aşina cirit sporunu kadın hakemler yönetiyor.

Ata sporu ciriti kadın hakemler yönetiyor
02-10-2021 17:09

Erzurum'da planlı 5'inci anadan görme cirit turnuvası, ETNO dalında başladı. Erzurum'daki atlıspor kulüplerinin katılmış olduğu ve vatandaşların iri dikkat gösterdiği müsabakalarda eş hakemlerin yanısıra kadın hakemler de fariza yapıyor. Şah Dadaş Atlıspor Kulüpü ile Osmanlıspor Atlıspor Kulübü'nün maçında fariza düzlük Sema Çevik, hem izleyenlerden bununla beraber Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ufuk Atalay'dan dört dörtlük kerte aldı. Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ufuk Atalay, kadın hakemlerin performansından aşırı ongun bulunduğunu söyledi.

Kadın hakemlerin sahaya inmesinin sporculara da özgüven verdiğini tabir fail Atalay, "Sporcular değişik cankulağı sahaya çıkıyor. Kadın hakemler de değerli nezdinde halde maçları yönetiyorlar. Kendilerinden sunturlu nezdinde başarım alıyorum. Yaptığım denetlemelerde de izledim aşırı değerli nezdinde hile sergiliyorlar. Kısa müddet sonradan onları başhakemlikte de görebiliriz" dedi.

Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi çalıştırıcılık programından yetkilendirilmiş bulunduğunu ve 3'üncü adım el topu antrenörü bulunduğunu tamlayan Sema Çevik, babasıyla baş başa aşırı önemsiz yaşta at yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Babasından cirit maçlarını dinlediğini özetleyen Çevik, darülfünun okurken cirit hakemliği kursunu başarıyla bitirerek fariza aldığını kaydetti. Ata sporu ciritte kadın hakemlerin fariza almasına sporcuların ve izleyenlerin alışmasının çetince bulunduğunu vurgulayan Çevik, "İzleyenler 'bu kadın burada ne yapıyor?' niteleyerek aksülamel veriyorlardı, tığ değerli olunca herşey normale dönmeye başladı. Şu anda Erzurum'da fariza önleyen 9 cirit hakeminden 5'i kadın bu da bizi bahtiyar ediyor" niteleyerek konuştu.

Cirit sporunu da gerçekleştirmek istediğini kaydeden Sema Çevik, ileriki senelerde cirit ekibi da kurabileceklerini söyledi.

Kadın hakemlerin değerli maçlar çıkardığını vurgulayan Şengel Atlıspor Kulübü Başkanı Serdar Dedeoğlu da, "Önceden maçlarda yakışmayacak sözler ediliyordu. Kadınlar girdi cirit henüz güzelleşti. Kadın hakemler bazısı eş hakemlerden henüz adil davranıyorlar" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?