Dünya

Almanya'da aşı zorunluluğu getirilmesi tartışılıyor

Almanya’da toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede umumi ortak aşı zorunluluğunun getirilip getirilmemesi değerlendiriliyor.

Almanya'da aşı zorunluluğu getirilmesi tartışılıyor
23-11-2021 16:18
Berlin

Alman hükümeti salgının ortaya çıkması ve Kovid-19’a huzur aşının bulunmasının peşi sıra ülkede aşı zorunluluğu getirilmeyeceği anlamında lakırtı vermesine karşın bu sürede küsurat olay rakamları ve hastanelerin kapasitenin sınırına gelmesi, aşı zorunluluğunu gündeme taşıdı.

Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla güzeşte hafta icra ettiği toplantıda, eyalet başbakanları, riskli gruplarla temasta bulunan afiyet personeline aşı zorunluluğu getirilmesi düşüncesince ortak kanun tasarısı hazırlamasını istedi.

Mevcut halden düşünce duyanlar, bunun yetmeyeceğini ve umumi aşı zorunluluğu getirilmesini savunuyor, Buna cevap ortak takım ise, aşı zorunluluğunun bulunan halde sansasyonel olamayacağını ve kanun ile mevzun olamayacağını ati sürüyor.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Deutschlandfunk radyosuna icra ettiği açıklamada, aşı zorunluluğunun tesirinin elden görülemeyeceğine ayraç etti.

Spahn, aşı zorunluluğunun şu andaki problemi çözmeyeceğini belirterek, "Aşı zorunluğu getirilmesiyle salgındaki bu dalgayı kıramayız. Bunun tesiri aşırı geç gelir. Şimdi temasları azaltmamız lazım." dedi.

Aşı zorunluluğunun getirilmesinin yalnızca kanuni ortak özellik değil, bire ortak sürede mutluluk ile yurttaşlar arasındaki ilişkiyle ilişik de ortak boyut bulunduğunu tamlayan Spahn, aşı olmanın ahlaki ve sosyal vebal olduğuna ayraç etti.

Spahn, aşı zorunluluğu getirilmesine bağlı hâlâ cevaplanmamış sorular da bulunduğunu aktardı.

Saarland Eyaleti Başbakanı Tobias Hans da şu anda umumi ortak aşı zorunluluğu getirilmesine bağlı meydana getirilen tartışmayı lojik bulmadığını anlatım ederek, bunun halkta tepkilere kere açabileceği uyarısında bulundu.

Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Michael Theurer ise aşı zorunluluğu getirilmesinin anayasaya karşıt olabileceğini söyledi.

Diğer taraftan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann ise umumi ortak aşı zorunluluğunun yalnızca Kovid-19’a huzur mücadelede asistan olmayacağını, bire ortak sürede toplumdaki kutuplaşmayı azaltacağını savundu.

Kretschmann, aşı karşıtları ile aşı savunucuları arasındaki ihtilafın derinleşmesinin iri tehlikelere kere açacağı uyarısında bulundu.

Schleswig-Holstein Eyalet Başbakan Yardımcısı Monika Heinold da aşı zorunluluğunu savunarak, "Salgındaki dokunaklı evolüsyon ve aşırı sayıdaki hastanedeki aceleci boyut menfez önüne alındığında 1 Ocak’tan itibaren umumi ortak aşı zorunluluğu getirilmesi akıllıcasına kere olacaktır." ifadesini kullandı.

Hukukçulara göre, aşı zorunluluğu anayasaya karşıt olmaz

Tartışmaya eklenmiş bulunan hukukçular ise aşı zorunluluğunun anayasaya akla yatkın olabileceğini bildirdi.

Bielefeld Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hukukçu Franz Mayer, ferdî özgürlüğün başkalarının özgürlüğünün ve sağlığının tehlikede bulunduğu yerde sona ereceğini belirtti.

Humboldt Üniversitesinden Ulrich Bettis de şahısların yaşamını destek olmak düşüncesince aşı zorunluluğu getirilmesinin yerinde sayılabileceğini kaydetti.

- Askerlere aşı zorunluluğu

Öte taraftan Alman Ordusunda da askerler düşüncesince aşı zorunluluğu getirilmesi dair tedbir yapılıyor.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberine göre, Almanya Savunma Bakanlığı ile askerleri anabolizma fail kurumların icra ettiği toplantıda, Kovid-19 aşısının, askerlere uygulanması müstelzim aşılar listesine katılması dair ortak barışma sağlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?