Ekonomi

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi yavaşladı

Alman ekonomisi, salgının yayılmasını karşılamak gibi meri kısıtlamaların hafifletilmesinin hususi tüketimi çoğaltması dolayısıyla bu senenin üçüncü çeyreğinde birlikte esbak çeyreğe mucibince yüzdelik 1,8'lik büyüme kaydetti.

Alman ekonomisinin üçüncü çeyrek büyümesi yavaşladı
29-10-2021 12:04
Berlin

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) mürşit verilerine göre, ülkede zaman ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu senenin üçüncü çeyreğinde müşterek esbak çeyreğe nazaran yüzdelik 1,8 büyüdü.

Piyasa beklentisi ekonominin yüzdelik 2,2 genişlemesi yönündeydi.

Destatis, Alman ekonomisindeki toparlanmanın yazları da bitmeme ettiğini belirterek, üçüncü çeyrekteki büyümenin şişman seviyede faziletkâr hususi mahveden masraflarından kaynaklandığını vurguladı.

Ülke ekonomisi, salgının yayılmasını engel olmak gibi muteber sert ve derinliğine kısıtlamaların hususi tüketimi yavaşlatması kararı bu senenin ilkin çeyreğinde müşterek esbak çeyreğe gereğince yüzdelik 2 küçüldükten sonra, ikinci çeyrekte bahis konusu kısıtlamaların gevşetilmesinin etkisiyle yüzdelik 1,9 büyümüştü.

Alman sanayideki ehemmiyetli açıklık mahsulat düşüncesince bitmeme fail gereç problemi nedeniyle, Alman ekonomisine bağlı beklentiler akıbet senelerde olumsuzlaşmıştı.

Almanya’da konuşu büyümenin en ehemmiyetli işareti bulunan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, ekimde 97,7 puana gerileyerek düşüşünü peş peşe 4'üncü ayak tabanı taşırken, tedbir darboğazlarının Alman ekonomisini kavi müşterek güz dönemiyle gönül rahatlığı karşıya bıraktığı belirtilmişti.

Ülkenin önde mevrut 5 konuşu endişe kuruluşu, 14 Ekim’de tedbir zincirindeki sıkıntıların endüstri üretimini yavaşlatması dolayısıyla 2021 büyüme beklentisini yüzdelik 3,7'den 2,4'e düşürmüştü.

Bu düşürmenin ardından, 27 Ekim’de de Alman hükümeti, bu sene düşüncesince henüz ilkin yüzdelik 3,5 namına açıklayan resmi büyüme beklentisini Kovid-19 pandemisinin mihman tesirleri ve tedbir zincirindeki sıkıntılardan çevre alçak cepheli düzeltilmiş ederek yüzdelik 2,6'ya çekmişti.

Analistler, tedbir darboğazlarına ek olarak, yeniden artım yayınlayan Kovid-19 hadise sayılarını da Alman ekonomisi düşüncesince riziko namına görüyor. Ayrıca, faziletkâr erke fiyatlarının tetiklediği enflasyon, ekimde yüzdelik 4,5 ile 1993'ten buyana en faziletkâr seviyesine çıkarak firmalar ve tüketiciler düşüncesince müşterek ağırlık meydana getirmeye bitmeme etti.

Almanya'da ekonomi, Kovid-19 salgınının etmen bulunduğu afiyet ve konuşu bunalım dolayısıyla 2020'de yüzdelik 4,9 küçülerek, 10 senedir bitmeme fail büyüme trendine akıbet vermişti.

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, mevzuya bağlı değerlendirmesinde, "Alman ekonomisi büyüyor fakat aldığı kadar çelimli değil, tedbir zincirdeki kesintiler ve faziletkâr erke fiyatları, Alman ekonomisinin bunalım önceleri seviyelere dönmesini geciktirecek.” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?