Dünya

Afganistan'da kız öğrencilerin ortaöğretim eğitimi sadece Mezar-ı Şerif'te sürüyor

Taliban yönetimi, Afganistan'ın bir çok vilayetinde kız öğrencilerin 6. sınıfa denli eğitim görmesine müsaade verirken ülkenin kuzeyindeki Mezar-ı Şerif kentinde kızların liselerdeki eğitimi bitmeme ediyor.

Afganistan'da kız öğrencilerin ortaöğretim eğitimi sadece Mezar-ı Şerif'te sürüyor
14-10-2021 11:34
Afganistan

Taliban yönetiminin Mezar-ı Şerif Eğitim Amiri Muhammed Naim Belhi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Taliban'ın Mezar-ı Şerif'i ele geçirmesinden birlikte çağ sonradan kentteki bütün okulların tahsile baştan başladığını söyledi.

Mezar-ı Şerif'te bugüne değin eğitim dalında tek sorunla karşılaşılmadığını tamlayan Belhi, kız ve eş bütün öğrencilerin eğitimlerine bitmeme ettiğini vurguladı.

Belhi, kız ve eş öğrencilerin ayrı binalarda eğitim görebilmesi düşüncesince başka vilayetlerdeki kız öğrencilerin, çatı yetersizliği zımnında ortaöğretim düzeyinde eğitimlerinin daha başlamadığını, Mezar-ı Şerif'te ise bu probleminin önceleri de olmadığını, eş ve kız öğrencilerin binalarının ayrı bulunduğunu anlattı.

Mezar-ı Şerif genelinde 250 bin öğrencinin okullarda eğitim aldığını aktaran Belhi, bunların kestirmece yüzdelik 80'ini kız öğrencilerin oluşturduğunu vurguladı.

Belhi, okullarda çatı problemininin çözülmesiyle başka illerde de eğitimin başlamasını beklediklerini, bu mevzuda eğitim bakanlığının emek vermek yaptığını kaydetti.

Mezar-ı Şerif'teki Gevher Hatun Lisesi Müdürü Hatıra Selimi, "Okulumuzda eğitim bitmeme ediyor. Kız öğrencilerimizin bütünü derslere geliyor. Kız ve eş öğrencilerin ayrı binalarda eğitim görmesi zımnında Taliban'ın müdahalesine sunulan kalmadan bitmeme ediyoruz." dedi.

Selimi, başka illerde de kız liselerinin açılmasını istediklerini vurguladı.

Taliban, kız ve eş ayrı binalarda eğitim istiyor

Taliban "Geçici hükümeti" geçmiş günlerde elden eş öğrencilere müteveccih ilkokul, rüştiye ve liselerde eğitimi başlatmış; kız öğrencilerin ise birlikte müddet 6. sınıfa derece okula gidebileceğini açıklamıştı.

Ülkenin nice vilayetinde okullarda çatı yetersizliği zımnında kız ve eş öğrenciler ayrımsız okulda, değişik saatlerde eğitim görüyor.

Taliban yönetimi ise eş ve kızlar öğrencilerin eğitim göreceği binaların da ayrı olmasını istiyor.

Taliban "Geçici hükümetinin" eğitim bakanlığı, başka vilayetlerdeki kız liselerinin de baştan tahsile açılması düşüncesince çalışmaların sürdüğünü belirtiyor.

Afganistan genelinde 16 binden aşkın okulda kestirmece 9 milyon öğrenci eğitim görüyor.

Öğrencilerin kestirmece yüzdelik 40'ını kızlar oluşturuyor.

Söz konusu okulların kestirmece yüzdelik 40'ının ya temelden binası bulunmuyor ve ya sonuç 10 senede okullar ülkede yaşanmış olan çatışmalarda bozma oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?