Dünya

Afganistan'da binlerce uyuşturucu bağımlısı hastanelerde otama edilmeyi bekliyor

Afganistan'da hastanelerde yatan binlerce uyuşturucu bağımlısı otama edilmeyi bekliyor.

Afganistan'da binlerce uyuşturucu bağımlısı hastanelerde otama edilmeyi bekliyor
26-10-2021 13:23
Kabil

Afganistan'ın başkenti Kabil'in Kabil Bay alanında bulunan, ülkenin uyuşturucu bağımlılarına fariza verici en iri hastanesi, 1200 yataklı vagon vagon İbn-i Sina Uyuşturucu Bağımlıları Tedavi Merkezi kapılarını AA'ya açtı.

Tam kapasiteyle etkin hastanede 50'si psikolog, 60'ı psikiyatrist 450 personel çalışıyor.

Bağımlılar bir çok çok kez kentin güreşçi köprüsü altı kabilinden kullanılmayan bölgelerinden toplanarak 45 günce otama sürecine alınıyor. Bu insanların bir çok çok ıkıl ıkıl toplanırken, birtakımı de otama düşüncesince kendisi başvuruyor.

İlaç ve psikoterapi desteği

Hastaneye dünkü mevrut ortak kişinin, araç işlemlerinin arkası sıra giysileri değiştiriliyor, saçları kesiliyor, banyo yaptırılıyor ve böylelikle bağımlılar otama sürecine amade bir vaziyete getiriliyor.

Tedavide günce izlence sabahleyin ercecik başlıyor. Bağımlılar, sabahleyin namazı ve kahvaltının arkası sıra çıkar yol ve psikoterapi sürecine giriyor. Bunun arkası sıra proses satranç, müzik, basketbol, futbol, uçan top kabilinden türlü dubara ve spor faaliyetleriyle bitmeme ediyor.

Bağımlılara otama gayeli ceninisakıt düze bile olsa uyuşturucu konu verilmezken, proses günce raporlarla izlem edilmektedir ve taburcu edildikten sonraları da sayrılarevi kadrosu üstünden muktezi takipler yapılıyor.

Bağımlıların bir çok çok aylak ve elverişsiz gelirli ailelere sahip, birtakımı ise sokakta yaşıyor. Durumu elleme olanlar, uyuşturucu maddeyi ailelerinin parasıyla alıyor. Maddi hali elleme olmayanlar ise evlerindeki pırtı ve aksesuarları ıkıl ıkıl alıp satıyor. Sokakta yaşayanlar ise hırsızlık, dilencilik yaparak veya kağıt-pet şişe toplayıp satarak uyuşturucu konu realizasyon ediyor.

İbn-i Sina Uyuşturucu Bağımlıları Tedavi Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Zahir Sultani, tedavide muvaffakiyet oranının yüzdelik 60'a DOĞRU bulunduğunu kaydetti.

Sultani, dünya genelinde 800 bini avrat 3 milyon 500 bin uyuşturucu bağımlısı bulunduğunu söyledi.

Ülke genelindeki hastanelerde 4 bin leyli yayımcı bulunduğunu kaydeden Sultani, tıbbi teçhizatlarının tam bulunduğunu anlatım etti.

"Taliban ile mafya baskısı sona erdi"

Afganistan ekonomisinde uyuşturucu konu ticaretinin ehemmiyetli ortak toprak tutması zımnında şimdi evvel uyuşturucu mafyalarının baskısına sunulan kaldıklarını tamlayan Sultani, Taliban'ın dünya yönetimini devralmasıyla meydana mevrut değişimleri şöyle anlattı:

"Taliban'ın gelmesiyle uyuşturucu bağımlılarını alma işlemi arttı. Son 2 ayda 3 binden ortak tomar bağımlıyı topladık ve hastanede otama yazar ailesine tasdik ettik. Daha evvel uyuşturucu mafyaları kabilinden aşırı gözdağı alıyorduk. Hatta Taliban evveliyat hastanemize silahlı atak yapılmıştı. Uyuşturucu mafyaları kullanıcılarını yenilmek istemiyor fakat Taliban'ın gelmesiyle bu gözdağı ortadan kalktı. Şu anne denli hakeza ortak gözdağı almadık."

Bağımlılar dirilmek istiyor

Uyuşturucu konu bağımlısı 43 yaşındaki Emanullah Ahmedi, şimdi evvel de hastaneye kişi talebiyle geldiğini fakat taburcu edildikten endamsız müddet sonraları baştan uyuşturucuya başladığını kaydetti.

6 senedir uyuşturucu konu kullandığını tamlayan Ahmedi, hastaneye gene kişi istediğiyle geldiğini anlatım ederek "Bırakmak isterim fakat uyuşturucu Afganistan'da aşırı yaygın. Her yerde kullanıyorlar. Umarım bu kere bırakırım." dedi.

İşsiz bulunduğunu ve uyuşturucu konu alabilmek düşüncesince ailesinin varlıklarını sattığını tamlayan Ahmedi, iyileşip 4 evladı ile dobra ortak sahn berhayat olmak istediğini söyledi.

25 yaşındaki Habib Azizi de konu bağımlılığı zımnında ailesiyle arasının açıldığını ve sokaklarda yaşamaya başladığını belirtti.

Taliban'ın akıbet toplamasında hastaneye getirildiğini özetleyen Azizi, toplamış olduğu kağıt ve pet şişeleri satarak uyuşturucu konu satın aldığını kaydetti.

Yaklaşık 20 gündür hastanede bulunduğunu kail Azizi, iyileşmeye müteveccih tekâmül gördüğünü belirterek "4 senedir uyuşturucu konu kullanıyorum. Umarım bağımlılıktan kurtulurum fakat katı belki vermiyorum. Çabalayacağım." dedi.

Ülkede uyuşturucu kullanımının münteşir bulunduğunu anlatım fail Azizi, taburcu edildikten sonraları derneşik ortak iş bulup tezevvüç etmek istediğini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?