Dünya

AB'den Şeyh Cerrah'ta konutlarını boşaltmaları maksut Filistinli aileye dayanak noktası ziyareti

Avrupa Birliği Filistin Toprakları Temsilcisi Sven Kuehn Von Burgsdorff beraberindeki heyetle İsrail'in karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde mevcut evleri üzerine boşaltma sonucu verdiği Filistinli aileyi görüşme etti.

AB'den Şeyh Cerrah'ta konutlarını boşaltmaları maksut Filistinli aileye dayanak noktası ziyareti
20-12-2021 16:49
Kudüs

Avrupa Birliği (AB) Filistin Toprakları Temsilcisi Sven Kuehn Von Burgsdorff'un birlikte AB ülkeleri, BM organları ve İsrailli doğruluk örgütlerinden temsilcilerin bulunmuş yer aldığı astronomi Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli ailelere müteveccih İsrail'in türel ve bürokratik uygulamaları kendisince bilgelik aldı.

Heyet, İsrail'e ilişkin Kudüs Belediyesinin 29 Aralık'a derece konutlarını boşaltma etmeleri sonucu verdiği Salim ailesini görüşme etti.

Filistinli Fatma Salim, AB heyetine "anne ve babasının 1948'den buyana bu evde yaşadığını, kendisinin 1952 senesinde bu evde doğduğunu ve çocuklarını da gene bu evde dünyaya getirdiğini" anlattı.

"Filistinlilerin burada yaşamaya hakkı var"

Von Burgsdorff, ziyaretin arkası esna icra ettiği matbuat açıklamasında, gördükleri karşısında telaşlı bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bir ailenin üç nesildir yaşamış yer aldığı bu ev, boşaltma tehdidi altında. Noel Bayramı'nın arifesinde, kışın yaklaştığı bu zamanlarda buna bükülmek zor. AB ve benzeşim fikirdeki ortakları kendisine görüşümüz; bu topraklar karışma altında, bu iskân planları gayrikanuni ve bu kişilerin (Filistinlilerin) burada yaşamaya hakkı var."

"Bu haklı, adaletli ve insancasına değil"

Buradaki Filistinlilerin, 1948'e derece Batı Kudüs'te yaşadığını, sonra Doğu Kudüs'e sığındıklarını ve deminden de gene evlerinden boşaltma edilme tehdidiyle erinç karşıya kaldıklarını tamlayan Von Burgsdorff, şunları kaydetti:

"Bu haklı, adaletli ve insancasına değil. Ben bunu Noel Bayramı arifesinde söylüyorum. Bizler AB ve benzeşim fikirdeki ortaklarımızla, hepsi tarafların Kudüs'ün statüsü üstünde anlaşabileceği ve gelecekte Kudüs'ün başkenti olabildiği ortak Filistin devleti mevzusundaki stabil desteğimizi vurguluyoruz. Bunu yerleşimleri genişleterek, burada canlı Filistinlileri evlerinden boşaltma ederek yapamayız."

Von Burgsdorff, zaman gördükleri karşısında "siyasi, türel ve insancasına anlamda dehşete düştüğünü" laflarına ekledi.

İsrail, bunu hükümet kanalıyla yapıyor

Filistinlilerin iskan sorunları ve İsrail'in gayrikanuni iskân politikalarını izleyen doğruluk örgütü Ir Amim Dış İlişkiler Direktörü Amy Cohen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, evleri kendisince boşaltma sonucu sunulan aileye domestik ve arsıulusal kurda dayanak özgülemek düşüncesince toplandıklarını söyledi.

İsrail'in 1950'de çıkardığı "Gaiplik Yasası"yla 1948'deki savaştan kaçarak konutlarını bırakma fail Filistinlilerin mülklerini kamulaştırma ettiğini tamlayan Cohen, evlerinden kaçan Filistinlilerin de bu tarihte Doğu Kudüs'teki bu evlere yerleştirildiğini aktardı.

Cohen, 1948'de geride mülkleri artan İsraillilerin ise İsrail topraklarında toy mülklerinin tapularıyla tazmin edildiğine ayraç etti.

Ancak, İsrail'in 1970 senesinde çıkardığı "Yasal ve İdari İşler Yasası" ile İsraillilere 1948 öncesindeki mülkleri üstünde baştan doğruluk tez etmesinin önünü açtığını kaydeden Cohen, bunun tersine Filistinlilerin kamulaştırma edilen topraklarında doğruluk tez etmesinin ise olanaksız olduğuna dikkati çekti.

Cohen, "Burada türel anlamda yaşanmış olan birlik ortak müsavatsızlık ve ayrımcılık. Bir tarafta, Filistinlilerin nazar boncuğu halde nazar boncuğu mal üstünde doğruluk tez edemediği ortak gestalt var. Buna karşın, tazmin edilmiş İsraillilerinse kaybetmiş yer aldığı mülkler üstünde de doğruluk tez edebildiği ortak safiha mevcut." diyerek konuştu.

Şu anda Şeyh Cerrah'taki mülkler üstünde doğruluk tez fail ve Filistinlileri bu evlerden çıkarmaya çalışanların da 1948 öncesindeki esas mal sahibi İsrailliler değil ortak halde varislerinden bu mülklerin emektar tapularını elde fail Yahudi yerleşimcilere ilgilendiren gruplar olduğuna dikkati çekici Cohen, "İsrail yargısı ve Adalet Bakanlığının bu yerleşimci gruplara akla yatkın zemini hazırladığını ve onlarla teşrikimesai yaptığını" belirtti.

Cohen, "İsrail hükümeti, bu evlerin tapularının yerleşimcilerin eline geçmesinde yüzdelik beniz iş birlikçi. Yerleşimciler yegâne başına akıntı etmiyor." dedi.

Ir Amim temsilcisi, Salim ailesinin Şeyh Cerrah'ta benzeşim durumla erinç karşıya artan 70 aileden hoppadak birisi bulunduğunu vurguladı.

İsrail'e ilişkin Kudüs Belediyesi, Filistinli Salim ailesinin Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde mevcut konutlarını 29 Aralık'a derece boşaltma etmeleri sonucu vermişti.

Filistinli Salim ailesi, 1948 yılından bu yana bu evde yaşadıklarını belirterek, İsrail makamlarının 29 Aralık'a derece habbe boşaltma edilmesi sonucuna itiraz ediyor. Mahalleye taşınan İsrailli yerleşimciler, Salim ailesinin evinin bahçesine lif örme çekmeye çalışmış, muhit ortada çatışma yaşanmıştı.

Filistinlilerin İsrail bürokrasisi ve hususiyet sistemiyle mücadelesi

İsrail'in 1967 senesinde Doğu Kudüs'ü karışma etmesiyle Tel Aviv yönetiminin tanımladığı şehremaneti sınırı ortamında artan Filistinlilere temelli seksiyon verildi.

Bugün karışma altındaki Doğu Kudüs'te canlı kestirmece 350 bin Filistinli kişi aralarında "Makdisi" diyerek isimlendiriliyor; temelli seksiyon statüsünde İsrail hukukuna tabiler, vergilendiriliyorlar fakat İsrail'de seçilmiş ve seçilme hakkından yoksunlar.

İşgal altında canlı Filistinliler, temelli seksiyon statülerini kaybetmemek düşüncesince İsrail bürokrasisi ve hususiyet sistemiyle de savaş ediyor.

İsrail, kentin tamamında kontrolü elinde tuttuğu düşüncesince kentin nüfus bilimsel dengesinde Yahudilerin lehine politikalarını "yeni iskân alanları, yapım izinleri, ceninisakıt faizli güven imkanları" kabilinden teşviklerle sürdürüyor.

Bunun tersine kentin doğusunda Filistinlilerin yaşamış yer aldığı bölgelerdeyse İsrail'in yaptırımları yaşamı zorlaştırıyor.

İsrailli insanoğlu hakları örgütü B'tselem'in tutanağına göre, İsrail, karışma altındaki Doğu Kudüs'te 2004'ten bugüne Filistinlilere ilgilendiren 3 bin 780 binayı "ruhsatsız" yer aldığı sebebi öne sürülerek yıktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?