USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Zaha Hadid’in akıbet projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi

2016 senesinde yaşama veda fail dünyaca adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in imzasını haiz Irak Merkez Bankası Projesi'nin kalıp ve kalıp mühendisliği çözümleri Doka Türkiye kabilinden sağlanıyor. Şirketin umumi müdürü Özatay, “Bu ehemmiyetli projede arazi almaktan alım çalım

Zaha Hadid’in akıbet projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi
18-10-2021 10:28

Tamamlandığında hayattaki mimarlık başyapıtlar ortada yerini takanak Zaha Hadid tasarımını yaşama giymek için, lazım kalıp mühendisliği çözümlerini çıkmak kadar Doka Türkiye görevlendirildi. Yenilikçi müşterek tatlılıkla tasarlanan Irak Merkez Bankası Binası, alışılmamış mimarlık teferruatları dolayısıyla özel mühendislik çözümleri mucip güçlü müşterek proje kendisine tanımlanıyor.

Bağdat'taki Dicle nehrinin yalman kıyılarında yükselen Irak Merkez Bankası'nın dünkü binası, adlı sanlı mimar kabilinden kurumun kalbindeki değerler bulunan ‘sağlamlık, istikrar, oturma ve sürdürülebilirlik' kavramlarını özümleme edecek halde tasarlandı.

Projeye özel dünkü müşterek kalıp yapısı üretildi
Projenin bu nitelikleri dolayısıyla değişik müşterek kalıp yapısını gerektirdiğinin altını çizen Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, “Dünyada dayanıklı aşırı imza projede toprak alarak bu konudaki yetkinliğini ispatlamış bulunan Doka, bu dev projeye özel analizör geliştirmesi düşüncesince yeğleme edildi” dedi.

Ender Özatay, proje düşüncesince bitirdikleri emek harcamaları şu laflarla anlattı:
“Dünyanın en çetin demirli beton yapılarından bir tanesi biçiminde de yorumlanan, 93 bin 552 metrekare hep alanlı projede, Doka kadrosuna hamal binanın aşırı yönlülüğü dolayısıyla buna özel müşterek hal çoğaltma rolü verildi. Biz de bu binanın yapısına özel dünkü müşterek tırmanır kalıp kasten ürettik. Bir BIM tasarımından başlayarak, eğimli, dönen binanın değişebilir faikiyet ve şekilleriyle çalışmaya olanak sağlayan, aut duvarlar düşüncesince özel kendisine mamul ve 3D süresince imal edilmiş müşterek kalıp yüzeyi oluşturduk. Adapte edilebilmekte safiha kalıp yapısı, binanın amorf yöntemini komuta etmek düşüncesince kullanılırken, cihannüma bloğunun anne şaft duvarı düşüncesince hidrolik tırmanma sistemi düz yazı zamanını minimize kılmak düşüncesince kullanıldı.''

“Bu ehemmiyetli projede toprak almaktan alım çalım duyuyoruz”
Ender Özatay, dayanıklı aşırı ehemmiyetli projede hata üstlendiklerinin altını çizerek, laflarını şöyleki sürdürdü:
“Kazakistan'da Abu-Dhabi Plaza, Azerbaycan'da Port Bakü ve La Luna Hotel, akıbet kendisine da Özbekistan Taşkent'te yaşama geçirilen ve tamamlandığında Orta Asya'nın en faziletkâr binası olacak Nestone Projesi, gayrimenkul süresince ise İstanbul Finans Merkezi'nde bitmeme fail Ziraat Bankası binası, Vakıfbank binası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası binası, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İkitelli Çam ve Sakura kent Hastaneleri, Skyland İstanbul, ürünlerimiz ve çözümlerimizle toprak aldığımız projelerden bazıları. Irak Merkez Bankası Projesi, Ortadoğu'nun en iri projelerinden bir tanesi kendisine uyanıklık çekiyor. Böylesine ehemmiyetli müşterek projede hal ortağı kazanmak bizlere alım çalım veriyor. Bize mahsus itimatı değme projede elan da doğacak uygun olgunlaşmak düşüncesince çalışıyoruz. Türkiye'nin ve mevzi devletlerin en prestijli planlarında hal ortağı kendisine hata üstlenmek, ekibimize elan iyisini muvaffak olgunlaşmak düşüncesince güdeleme deposu oluyor.”

Projede iş güvenliği, Doka projelerinin değme birinde bulunduğu gibi, Avrupa standartlarında uygulandı. Projede çalışanlara yapı yeri eğitimleri sağlayan ve sertifikasyonlar düzenleyen Doka, operasyonel hizmetlerin hepsini vaktiyle namına getirdi.

Zaha Hadid'in ölmeden eski akıbet eseri
Irak Merkez Bankası, tasarımları nağme getiren ve mimarlık başyapıtlar kendisine ikrar edilen Irak kökenli Britanya yurttaşı adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in akıbet emek harcaması kendisine biliniyor. Projenin resmi kendisine 2012 yılında, Londra Victoria & Albert Müzesi‘nde meydana getirilen tanıtımında mütekellim Zaha Hadid, düşüncelerini şu laflarla anlatım etmişti:

“Irak Merkez Bankası düşüncesince dünkü dalavere merkezi tasarlamam istendiğinde içten minnettarlık duydum. Irak'ta doğdum ve hala kendimi Irak'a aşırı DOĞRU hissediyorum. Böylesine millî ciddiyete ehil müşterek tasarımda Irak'ta emek vermeyi müşterek dokunulmaz kendisine görüyorum.''

Daha yüksekteki katlardan ışığın daim gelmesine müsaade sağlayan strüktürel müşterek aut iskelete mümas olacak halde açık mutedil katlardan elverişsiz zemine akıllıcasına eksilen çizimin, eskiden kat 2011 senesinde ortaya çıkan 170 metrelik kulesi süresince kapsadığı mekânı artırmak düşüncesince tasarlanmış. Dicle nehrinin önemine ve dünya ticaretinin şekillenmesindeki rolüne daim müşterek referansla, vezneci binasının podyum seviyesi, nehirden yansıyan ışığı imitasyon eden, mütebeddil aut iskeletle ışığın iç mekanlarda parıldamasına müsaade vererek kaba ve güzel peyzajları birleştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler