USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde peyda etmek istiyor

Katılım finans kesim temsilcileri, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finans açısından ehemmiyetli olduğunu, ecnebi yatırımcıların da finans merkezinde iktisap etmek istediklerini anlatım etti.

Yabancı yatırımcılar İstanbul Finans Merkezi'nde peyda etmek istiyor
27-10-2021 11:48
İstanbul

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, katılım sektöründeki gelişimleri ve İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkılarını AA muhabirine değerlendirdi.

Katılım finansın birleşen fonlarda kısaca yüzdelik 10'luk, kullandırılan fonlarda yüzdelik 7'lik, aktiflerde ise yüzdelik 8'e andıran piyasa payına ulaştığını söylen Uyan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) Strateji Belgesi'ne uyarınca 2025 senesinde katılım finansın yüzdelik 15'lik piyasa payına ulaşmayı hedeflediğini, bu çerçevede akım edildiğini belirtti.

Uyan, katılım finansın, bankacılık piyasasının rastgele kaleminde bu sektörün üstünde büyümeyle bugüne denli geldiğini tabir etti.

Ağustos sonu bakımından bankacılık piyasasının enerjik büyüklüğü yüzdelik 11,3 artarken, katılım bankalarının yüzdelik 15,8 seviyesinde enerjik çoğalma performansı gösterdiğini tamlayan Uyan, "Sektör, kullandırılan fonlarda sene başına uyarınca yüzdelik 9,4 düzeyinde ortak çoğalma gösterirken, katılım finans kuruluşları yüzdelik 10 düzeyinde ortak çoğalma gösterdi. Katılım endüstrisi adına ağustos sonu bakımından birleşen fonlarda yüzdelik 16,4'lük çoğalma gerçekleştirdik. Sektörün üstünde gerçekleşen büyümeyle piyasa paylarında izleme vizyonuna anlayış imkânı gözüküyor. Cumhurbaşkanımız da baş döndürücü DOĞRU ortak halde İslami finansı öne çıkarıyor.” diyerek konuştu.

Ufuk Uyan, asliye kurallarını faizsizlik prensiplerinden meydan katılım finansın maşer kabilinden derece derece elan ortak tomar alaka gördüğünün altını çizdi.

Faizsiz finansın toplumdaki bilinirliğini ve dünya düşüncesince potansiyelini artıracak çalışmaların bitmeme etmesinin ehemmiyetli bulunduğunu tabir fail Uyan, katılım finans tarafında verim çeşitliliğinin de bu sektörün makul ortak piyasa payına cemaat olması açısından dirimsel ehemmiyet sunma ettiğini söyledi.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, şunları kaydetti:

“Katılım bankalarının, verim ve hizmetleriyle alıcıların nice ihtiyacını retrospektif karşılandığını söyleyebiliriz. Ancak mütebeddil alıcı beklentilerinin bankacılık sektörünü şekillendirdiği ve alıcı deneyiminin kurumların başarısında belirleyici gösteriş oynadığı bu günlerde bu değişime fut uydurmamız ve müşterilerimizi elan dobra anlamamız gerekiyor. Özellikle küsurat dijitalleşme faaliyetleriyle bundan sonra verim ve fariza sunumunun sayısal kanallar üstünden yapılacak halde tasarım edilmesi, etraflı kol kabilinden katılım finans tarafında da mübrem ortak durum. Bu sebeple verim çeşitliliğinin geliştirilmesinin yanı esna sayısal kanallara ve alıcı deneyimine odaklanan ortak yaklaşımın fazlasıyla çarpıcı olabileceği görüşündeyiz.”

"2024’te toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor"

Ufuk Uyan, toptan İslami finans aktiflerinin 3 trilyon dolar yaklaştığını, bunun kısaca yüzdelik 80’ini faizsiz bankacılık aktifleri oluşturduğunu tabir etti. Bunun içre de 300 bilyon dolarlık sukuk kütlesinin bulunduğunu tamlayan Uyan, "2024 yılına denli toptan İslami bankacılık aktiflerinin 3,7 trilyon dolara kavuşması bekleniyor." dedi. Uyan, faizsiz finans dendiğinde kapital piyasası ürünleri, faizsiz fonlar, tekafül ve dar finans kabilinden bölgelerin da ehemmiyet kazandığını dile getirdi.

Uyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Katılım finansın, hem Türkiye’deki bankacılık sektöründen almış bulunduğu hisse bununla ortak arsıulusal İslami finans pastasından almış bulunduğu hisse yönünde halen gideceği baş döndürücü kere bulunduğunun farkındayız. İstanbul’un ortak finans merkezi adına konumlandırılmasını ve katılım finansın bunun en ehemmiyetli etkenlerinden bir tanesi adına görülmesini baş döndürücü değerli buluyoruz. Vergi, türel tensikat ve kuvvetlendirme altyapılarının tamamlandığı, tanımlı ortak sektöre sahip, iş olanaklarında yerli, yabancı, kamu, hususi kabilinden ortak ayrımın yapılmadığı ortak finans merkezinin hazırlanmasıyla beraberce habitat dışından yatırımcıların katılım finans dalında -özellikle de sayısal alanda- alaka gösterebileceğini beklemekteyiz."

“İstanbul Finans Merkezi sukuk ihraçlarına ehemmiyetli katkılar sağlayacak”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, dünyada faizsiz fonları bulunan ecnebi yatırımcıların Türkiye'yi ehemmiyetli ortak eş ve envestisman yapılacak dünya adına gördüğünü belirterek laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Yurt dışından katılım finansa envestisman yapanlar, yetişkin canlı insanoğlu gücü, degaje nüfus, faizsiz finansa alışkanlık ve helal ürem imkanları kabilinden imkanları arıyorlar ki bunların bütünü vatanımızda mevcut. Katılım finans prensiplerine müteveccih farkındalığı maksimize buyurmak üzere bu doğrultuda atılacak adımlar, katılım piyasasının zeminini takviye ve bankacılık endüstrisi piyasa payını elan sonra noktalara transfer noktasında asistan olacaktır."

Ufuk Uyan, 2010 senesinde Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın önceki sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz kapital piyasalarıyla tanıştırdıklarını hatırlattı.

Geçen ay sukuk dalında gine ortak prensip imza atarak Türkiye’de ve dünyada önceki kez “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdiklerini tabir fail Uyan, “350 milyon dolarlık ortak ihraçtı. Bu ihraç düşüncesince 12 kat istem geldi. Gerçekleştirilen bu ihraç, Kuveyt Türk’ün ve Türkiye’deki ortak mali kuruluşun şimdiye denli toplamış bulunduğu en erdemli istem insicamlı ve Türkiye’deki mali şirketler ortada en erdemli istem kat sayısına cemaat olması yönüyle nice prensip imza attı. Çok değerli ortak ihraç yaptık. Benzer ihraçların yapılmaması düşüncesince tek etmen yok. Dolayısıyla İstanbul Finans Merkezi’nin bu süreçlere baş döndürücü ehemmiyetli katkıları olacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

"Büyüme sayıları katılım sektörüne öğrenci ve ihtiyaca ayraç ediyor"

Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, vatandaşlardan ve firmalardan katılım finansmanı düşüncesince baş döndürücü ağırbaşlı istem ve arzu bulunduğunu söyledi.

Katılım finans sisteminin özünde bulunan üç-dört asliye madde bulunduğunu tamlayan Akşam, "Bunlardan birincisi, kol adına istihsal ve ticaretin desteklenmesinde anne ortaklardan birisiyiz. Bireylerin gereksinimlerinde da beraberce tecim ika gayreti içindeyiz. Aynı halde beraberce yaptığımız ticaretten kazandıklarımızı da bizlere güvenen artırım sahiplerine katılım havuzlarımızda değerlendirerek beklenen olduğunca ürem elde ettiriyoruz. Katılım finansın özünde beraberce düzeltmek ve beraberce kırışmak var." ifadelerini kullandı.

Akşam, Türkiye'de katılım piyasasının gittikçe kuvvetlenerek ilerlediğini, amme katılım kurumlarının da oyuna engelleme olmasıyla piyasa paylarının yüzdelik 7,5 seviyelerine ulaştığını aktardı.

Katılım finans piyasasının 2025 senesinde yüzdelik 15 piyasa amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Akşam, "Türkiye Finans adına bu doğrultuda ihracatın bayraktarlığını yapıyoruz. Aynı çerçevede bireylerin de gereksinimlerini karşılayacak inovatif ürünleri onların hizmetine sunuyoruz." dedi.

Katılım finans kurumlarının sabık sene da bu sektörün üstünde donanımlı büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Akşam, Türkiye Finans adına da bire ortak devirde yüzdelik 55 çoğalma sağladıklarını tabir etti. Murat Akşam, bu çoğalma rakamlarının katılım sektörüne bulunan öğrenci ve ihtiyaca ayraç ettiğini söyledi.

"Yatırımcılar hemen habitat adına değil, ticaret, istihsal açısından da burada kızarmak istiyorlar"

Türkiye Finans Genel Müdürü Akşam, katılım finans piyasasının yüzdelik 15'lik piyasa payını yakalayacağına inancının dört dörtlük bulunduğunu söyledi.

Bunun düşüncesince ortak kol ev ödevlerinin bulunduğunu tamlayan Akşam, "Öncelikle toy mahsulat geliştirmeliyiz. Bunu basit, çalışan ve çabuk yapmalıyız. Regülasyonlar tarafında da bu ürünlerimizi destekleyecek kararlar alınırsa gizil istem ortaya çıkacaktır. Bu potansiyeli gören hem bulunan hissedarlar bununla ortak toy doğacak yatırımcılar sektörümüzü elan çabuk büyütecekler. Orta ve levent boylu vadede kapital gerekli. Bizler kazandığımızın tamamını kurumlarımızda bırakıyoruz, ana paraya ekliyoruz." diyerek konuştu.

Murat Akşam, İstanbul Finans Merkezi'nin katılım finansa katkısının erdemli olacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'a 3-4 saatlik pervaz mesafesinde yüzün üstünde dünya var. Burada koskoca ortak gizil var. Bu devletler ortada katılım finansı kullanan şirketlerin, sermayedarların ve insanların İstanbul'a geleceğini görüyoruz. Hem fiziksel enfrastrüktür bununla ortak türel altyapının hazırlanmasıyla beraberce yatırımların çabucak artacağını düşünüyorum. Yatırımcılarla mesabesinde görüşmelerimizde İstanbul'da ve İFM'de kızarmak istediklerini bizlere tabir ediyorlar. Sadece habitat adına değil, ticaret, istihsal açısından da burada kızarmak istiyorlar."

Yabancı yatırımcıların Türkiye'deki katılım finansa ilgilerinin ve taleplerini çıkılan sendikasyon ve sukuk ihraçlarında görüldüğünü özetleyen Akşam, yatırımcıların öz devletlerinde kullandıkları İslami finans ürünlerini de burada kıymetlendirmek istediklerini, bunların da onlara sunulması DOĞRU yatırımların artacağını söyledi.

"Katılım bankaları yüzdelik 15'lik piyasa oranı hedefinin ötesine ulaşabilecek potansiyele sahip"

Albaraka Türk Genel Müdür Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Malek Khodr Temsah ise katılım bankacılığının Türkiye’de derece derece öneminin ve payının küsurat ortak kol adına öne çıktığını söyledi.

Bankacılık kanununa yayımcı bulunan ve katılım bankacılığı prensiplerine akıllıca fariza sunan katılım bankalarının bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın nazarıitibar çeken halde arttığını tamlayan Temsah, 2015 senesinde mevduatlar tarafında yüzdelik 6 yöresinde bulunan katılım bankalarının sektördeki payının Ağustos 2021 bakımından yüzdelik 9,5 seviyesini aştığını ve tevdiat büyüklüğünün 378 bilyon liraya ulaştığını tabir etti.

Temsah, enerjik büyüklükte 2015 senesinde yüzdelik 5 yöresinde bulunan katılım bankalarının Ağustos 2021 bakımından sektördeki oranlarını yüzdelik 7,5'e denli çıkardığını aktardı.

Aktif büyüklükte ise 509 bilyon teklik seviyesine vasıl katılım bankalarının doğacak devirde de büyümeye bitmeme edeceğini tabir fail Temsah, şöyleki bitmeme etti:

"Özellikle akse dönemlerinde gerçek endüstrisi ehemmiyetli seviyede destekleyen katılım bankaları faizlerin indirilmiş bulunduğu 2019 ve 2020 yıllarında sektörde ehemmiyetli büyümeler gerçekleştirmiştir. Öte taraftan dijitalleşme dalında da katılım bankaları baş döndürücü çelimli yatırımlar yapıyor ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Kısa ve ölçülü vadede katılım bankaları büyümeye bitmeme edecek ve katılım finans sisteminin büyümesi ve kurumların tamamlanmasıyla hedeflere ulaşılacaktır. 2025 senesinde katılım bankalarının sektörde yüzdelik 15'lik ortak paya cemaat olması hedeflenmektedir. Katılım bankaları bu ehemmiyetli amacı devir kayması ihtimaline rağmen, gerçekleştirebilecek ve ayrıca ötesine ulaşabilecek potansiyele sahiptir."

Temsah, Türkiye’nin faizsiz finans dalında ehemmiyetli potansiyeli bulunduğunu, bulunan potansiyeli harekete iletilmek ve mali piyasalardan elan ortak tomar hisse kabul buyurmak düşüncesince kimi hamlelerin yapılması icap ettiğini söyledi.

"Katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır"

Malek Khodr Temsah, Türkiye lüzum zamanı ve siyasal bağlarıyla lüzum coğrafi konumuyla İslami finans sektöründen elan ortak tomar hisse alabileceği ortak noktada durduğunu söyledi.

Bu noktaya ilerlerken planlanan adımlardan birisinin de İstanbul Finans Merkezi olduğuna tamlayan Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile Türkiye’nin diyalekt ve toptan ortak finans merkezine cemaat olmasının amaçlandığını bildirdi.

Temsah, arı bankalarla değil ortak mali ekosistem görüntülemek üzere halk mali kuruluşlarla elbirliğiyle toy ortak binanın düz yazı edildiğini tabir etti.

İstanbul Finans Merkezi ile katılım bankacılığının yanı sıra, borsa envestisman fonları, sigorta şirketleri, sukuk sahalarında da çoğalma bölgeyi oluşacağını dile getiren Temsah, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2025 hedeflerinde katılım bankacılığının Türk bankacılık sisteminde almış bulunduğu payın ve Türkiye’nin toptan finans sisteminden almış bulunduğu payın artarak çoğalması düşüncesince İstanbul Finans Merkezi nazik ortak noktada duruyor. Ayrıca katılma kesiksiz finansman düşüncesince gerekenlerin yapılması hem ortak finans merkezi olması düşüncesince bununla ortak uygulayım bilimi tarafında gelişmelere fut söylemek düşüncesince vazgeçilmez ortak gestalt adına öne çıkıyor. Yalnızca ortak özek yapımı değil mevzuat ve ayarlama dalında da kimi gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Yurt dışı yatırımların önünün açılması düşüncesince toy düzenlemelerin gelmesi gerekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda katılım finansın gündeme alınarak Türkiye’nin finans hayatına ilişikli vizyonunda arazi bulması bu sektörün bugününe müspet ortak zevahir sunmuş bulunduğu kabilinden geleceği düşüncesince enine boyuna önemli. Kamunun bu alandaki araştırı ve ihya faaliyetlerine bitmeme etmesi bu sektörün elan da güçlenmesini sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu minvaldeki açıklamaları katılım finansın önünü açacaktır. İstanbul Finans Merkezi’nin faizsiz finans açısından da özek özelliği taşımasına müteveccih meydana getirdiği açıklamalar, projenin öneminin elan da dobra anlaşılmasını sağlamıştır."

Temsah, İstanbul Finans Merkezi ile katılım finans sisteminin hem kurumlarını sağlamlaştıracağını bununla ortak toy şirketler kazanacağını belirtti.

Bunun kararında lüzum toptan finans piyasalarından lüzum İslami finansın münteşir bulunduğu ülkelerden kapital ve envestisman olasılığı artacağını tabir fail Temsah, habitat dışı yatırımcıların Türkiye'nin katılım finans sahasına ilgisine bağlı şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye’de katılım finans, Albaraka Türk’ün kurulduğu önceki günden buyana şu demek oluyor ki kısaca 40 senedir çelimli ortak görünüme sahip. Özellikle kamunun da üç bankayla katılım finans sektörüne girmesi bu sektörün ehemmiyetli ortak potansiyele cemaat bulunduğunu ve tüketicilere mahsus itimatı gösterir. Türkiye’de makroekonomik siyaset ve iç ve aut politikada devir kurnaz riskler artsa da bankacılık endüstrisi rastgele devir çelimli kapital yapısı ve kalifiye insanoğlu kaynağıyla berk yapısını sürdürmüştür. Bankacılık sistemine koşut adına katılım bankaları da yatırımcısına rastgele devir kazandırmıştır ve mali adına müspet ortak zevahir sunmaktadır. Türkiye’deki katılım bankacılığı kapital yanındaki gücü, NPL ve karşılıklar yanındaki görünümüyle enerjik kalitesi açısından çelimli ortak algıya sahip. Aynı sürede katılım bankalarının dijitalleşmeye ve girişimciliğe verdiği önem, inovasyon dalında atılmış adımlar habitat dışı finans çevreleri kabilinden da candan izleme ediliyor. Türkiye'mizin cemaat bulunduğu canlı nüfusla beraberce katılım bankacılığının daha potansiyelini dört dörtlük adına gerçekleştirememiş ortak kol olması nedeniyle bu meydan rastgele devir alaka uyandırıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler