USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Türkiye’deki çocukluk körlüklerinin en önemli sebebi akraba evliliği'

Göz Hastalıkları Uzman Dr. Serkan Güreser, çocukluk dönemi müşahede engelliliği nedenlerinin dünyanın ayrı ayrı yerleri ortada önemli seviyede farklılık gösterdiğini söyleyerek, “Türkiye’de çocukluk dönemi körlüklerini etkileyen en önemli faktör, akraba evliliğidir. Ak

'Türkiye’deki çocukluk körlüklerinin en önemli sebebi akraba evliliği'
20-01-2022 10:18

Liv Hospital Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Güreser, Türkiye’de müşahede yitirilmesine yada engeline verilen artan bireylerin yaşamını konforlu bitmeme ettirmesi düşüncesince dayalı derneklerin ve çırçıplak maşer müesseselerinin iyice çalışan gösteriş aldığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Az Gören Rehabilitasyon Merkezleri’nin bu mevzuda iyice detaylı, ibdai ve birinci sınıf iş verdiğini tamlayan Uzm. Dr. Güreser, “Az görenlerin hususi eğitimleri açısından da Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM), Milli Eğitim Bakanlığı'na ilişkin rehberlik, ruhsal müşavirlik ve hususi terbiye hikayelerinde ailelere parasız iş verici merkezleri namına fariza yapmaktadır. Diğer anlamda bakılırsa, rastgele insanoğlu gizil müşterek müşahede sakat adayıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2017 verilerine göre, dünyada 253 milyon müşahede sakat insanoğlu yaşıyor. Bunların 217 milyonu ölçülü ve doğacak kurda müşahede bozukluklarına sahiptir” niteleyerek konuştu.

‘KÖRLÜK RİSKİ ALTINDAKİ NÜFUS BÜYÜYOR’

Uzm. Dr. Güreser, cerrahi müdahale edilmeyen aksu hastalığının yüzdelik 35 ile kalımlı müşahede yitirilmesine sefer açan en önemli aktif fiil namına benimseme edildiğini tabir ederek, “Katarakt ilkin ölçülü ve ceninisakıt selamet grubundaki devletlerde hâlâ münteşir müşterek maraz namına biliniyor. Yaşa ilişkin makuler soysuzlaşma (sarı derece hastalığı), şeker rahatsızlığı hastalığı sorununa ilişkin cezaevi ve ağ tabaka rahatsızlığı (diyabetik retinopati), cezaevi tansiyonu (glokom) ve cezaevi yüzeyi bozuklukları (korneal opasiteler) onu strateji etmektedir. Bugün müşahede bozukluklarının yüzdelik 80'i önlenebiliyor yahut otama edilebiliyor. Risk altındaki gruplar ilkin yaşlılar ve kollar namına nazarıitibar çekmektedir. DSÖ verileri, körlük ve müşahede kayıplarından muzdarip insanların yüzdelik 81'inin 50 gözyaşı ve boyun bulunduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla gözyaşı en önemli riziko faktörü namına öne çıkıyor. Dünya nüfusu derece derece yaşlanırken müşahede bozukluları ve körlük riski altındaki kişi büyüyor” dedi.

‘EN ÖNEMLİ FAKTÖR AKRABA EVLİLİĞİ’

Bir gayrı riziko grubunun ise, 15 gözyaşı altı çocuklardan oluştuğunu kaydeden Uzm. Dr. Güreser, şunları söyledi:

“Dünyada 19 milyon çocuğun müşahede bozuklarından muzdarip bulunduğu kestirim ediliyor. Bunlardan 12 milyonu ağ tabaka bozukluklarından meydana gelen sebeplerle müşahede kaybı yaşarken 1,4 milyonu kalımlı körlükle uğraş ediyor. Çocukluk dönemi müşahede engelliliğin sebepleri, dünyanın ayrı ayrı yerleri ortada önemli seviyede fark gösterir. Ülkemizde çocukluk dönemi körlüklerinin asliye sebepleri ağ tabaka rahatsızlıkları ve erkendoğan retinopatisi, katarakt, optikçi atrofi namına belirleme edilmiştir. Ülkemizde çocukluk dönemi körlük sebepleri ümranlı ülkelerle benzeşim miktarda gözün art kısmındaki retinaya ilgilendiren nedenler ön plandadır. Akraba evliliklerinin çoğalması ve nasip anlayışı, elbette ki er belirleme ve otama düşüncesince keyif hizmetlerinin geliştirilmesini gündeme getirmektedir. Türkiye’de çocukluk dönemi körlüklerini etkileyen en önemli etmen akraba evliliğidir. Eğitim kuru ceninisakıt olanlarda akraba evliliğine şimdi aşkın rastlanmaktadır. Akraba birliktelikleri ve familya bireylerinde müşahede engeli mevcut eşhas dikkate alındığında irsî körlük sebeplerinde akraba evliliği payı yüzdelik 52 olup, dü çocuktan birisinde akraba evliliği sonucunda körlüğe rastlanmaktadır. Dolayısıyla, çocukluk dönemi körlüklerinin azaltılmasında en önemli hazırlık akraba evliliklerinin azaltılması, müşterek ahir etapta ise kalıtım bilimi müşavirlik olacaktır. Bunlar da ağırbaşlı müşahede kaybı bulunan yüzdelik 25’lik az gören gruba iane açısından dikkate değerdir.”

‘COVİD-19 NEDENİYLE ETKİN BİR ŞEKİLDE TANITIM SAĞLANAMAMIŞTIR’

Dünyada körlük ve gayrı müşahede bozukluklarının yaygınlığının 1985'li zamanlardan itibaren azalmasının asliye nedeninin sosyo-ekonomik gelişmeyle beraberce otama ve iyileştirme imkanlarına erişimin çoğalması bulunduğunu tabir fail Uzm. Dr. Güreser, “Diğer yandan hayat süresinin uzaması müşahede bozukluları ve körlük riski altındakiler derece derece artışına illet olmaktadır. ‘The Lancet’ dergisinde piyasaya sürülen müşterek incelemede 2020'de 38,5 milyon olması muhtemel müşahede sakat sayısının 2050'ye gelindiğinde 115 milyona ulaşabileceği kaydedildi. Bu sebepten 2020 yılı, müşahede farkındalığı görüntülemek düşüncesince ‘Vision 2020’ adıyla Dünya Sağlık Örgütü’nce farkındalık yılı anons edilse de, Covid-19 salgını dolayısıyla çalışan müşterek biçimde lansman ve nazarıitibar incizap olanağı sağlanamamıştır. Sonuç namına bu rahatsızlıkların şişman çoğunluğunun tedavisi mevcuttur. Bu sebepten önlenebilir körlük sebepleri açısından, şikâyetimiz olsun olmasın kesinlikle rastgele sene cezaevi kontrollerinin yaptırılması gerekmektedir. Gözümüz, dünyaya oluşturulan penceremizdir. Kendi dünyamıza oluşturulan iç pencerelerimizi solmamış ve sert tutarak, dışa oluşturulan penceremiz gözümüzün de rastgele sonsuz kıymetini bilmeliyiz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler