USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Türk Konseyi içerisinde Başsavcılar Şurası oluşturuldu

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) unsur devletlerin başsavcılarının geçmiş toplantısı Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı.

Türk Konseyi içerisinde Başsavcılar Şurası oluşturuldu
01-11-2021 11:28
Bakü

Azerbaycan Başsavcısı Kamran Aliyev'in ev sahipliğinde planlı toplantıya Kırgızistan Başsavcısı Kurmankul Zuluşev, Özbekistan Başsavcısı Niqmatilla Yuldoşev, Kazakistan Başsavcı Yardımcısı Berik Asılov ve Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Mirvohid Azimov katıldı. Toplantıya Türkiye'den Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin katılma etti.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderilmiş olduğu videoteyp ileti gösterildi, Azerbaycan Başsavcısı Aliyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in mesajını okudu.

Toplantı ondan sonra Türk Konseyi içerisinde Başsavcılar Şurasının yapı vesikası imzalandı. Belgeye Türkiye yerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin imza attı.

Şahin, matbuat mensuplarına icra ettiği açıklamada, Türk Konseyi'nin nice bölgede teşrikimesai gerçekleştirdiğini, bunun sakatlık piyasasının olmamasının iri eksi olacağını kaydetti.

Başsavcılıkların yargının ehemmiyetli ortak yönünü oluşturduğunu tamlayan Şahin, "Biz bu oluşumu kurmakla Türk Konseyi'nin şimdi çelimli duruma gelmesinin önünü açmış oluyoruz. Artık sakatlık ayağı oluşmuş oldu. Bundan sonraları başka bölgelerde da iş birliğini geliştirerek Türk Konseyi dünyada lakırtı sahibi kuruluşlardan bir tanesi durumuna gelecektir." dedi.

Karabağ harbinde Ermenistan'ın Azerbaycan çıplak iskân birimlerine gerçekleştirdiği saldırılardan da bahseden Şahin, "Azerbaycan Uluslararası Mahkemeye sorun da açtı bu konuda. Azerbaycan'ın kazanacağına inanıyorum. Türkiye şekilde da tığ bu mevzuda Azerbaycan'a değme çeşitli desteği, katkısı hazırlamaya bitmeme edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan videoteyp ileti gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Konseyi Başsavcılar Şurası'nın geçmiş toplantısına gönderilmiş olduğu videoteyp mesajında, Türk Konseyi'nin acemi katılımlarla enerjisini artırdığını belirterek Konsey'in lehçe ortak teşrikimesai formatından çıkıp arsıulusal ortak yapıya kavuştuğunu tabir etti.

Türk Konseyi ile teşrikimesai gerçekleştirmek ve Konsey'e rasatçı iktisap etmek isteğini dile getiren devletlerin sayısının gün günden çoğaldığına dikkati çekici Erdoğan, "Ülkelerimiz ortak yandan aşırı uluslu platformlarda vatandaşlarının doğruluk ve kendilerini savunurken başka taftan da Türk dünyasını ortak araya getiren yegane örgüt bulunan Türk Keneşi de dayanışmasını güçlendiriyor. Özellikle sonuç senelerde tanık olduğumuz olaylar ticaretten ulaşıma, savunmadan sağlığa denli değme bölgede acemi teşrikimesai yollarını geliştirmemizin bizim düşüncesince ortak ihtiyaçtan mavera ıztırar oluğunu göstermiştir." sanarak konuştu.

Kısa müddet evvela İstanbul'da tam adların katılımıyla Türk Konseyi Medya Forumu'nun düzenlendiğini hatırlatan Erdoğan, "Forum kapsamında meydana getirilen tartışmalarla yazışma konusu için çelimli ve güçsüz yanlarımızı belirleme ika olanağı bulduk. Ülkelerimizi erek meydan dezenformasyon ile mücadelede ilgilendiren birimlerimizin etkinliğini artıracak nazik kararlar aldık." dedi.

Medya Forumu'nun sadece akabinde çağ de Bakü'de Türk Konseyi Başsavcılar Şurası'nın yaşama geçirilmesinin muhik gururunu yaşadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Terörizm, kesintili göç, münteha aşan taksirat derece bizi ve vatandaşlarımızı aracısız etkileyen tehditlerin arttığı ortak devirde sakatlık organlarımızın acemi diyalog zeminlerini oluşturmalarına iri ehemmiyet veriyoruz. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız arasındaki deneme ve bilgelik paylaşımını artıracak, iletişimi ve iş birliğinin aşırı şimdi çalışan duruma getirecek bu zamanı adımın bizi hedeflerimize şimdi da yaklaştıracağına inanıyoruz. Bu düşüncelerle Türk Konseyi Başsavcılar Şurası'nın iyi olmasını diliyor, Türk dünyasındaki kardeşlerime mutluluk, zenginlik ve afiyet dilek ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler