USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan sanayicilere 'AB'nin Yeşil Mutabakatı' vurgusu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,"Bir an geçmiş öz sürüm tecim sistemimizi tasarlayıp karbon fiyatlanmasını başlatmamız gerekiyor. Yoksa 2026'dan itibaren AB'ye direkt mal ödemeye başlayacağız." dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'ndan sanayicilere 'AB'nin Yeşil Mutabakatı' vurgusu
06-10-2021 23:00
Gaziantep

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gaziantep Sanayi Odasının (GSO) sanayicileri çevreci yaklaşımlara isteklendirme geçirmek düşüncesince "Yeşil Dönüşüm Başlıyor" sloganıyla Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlemiş olduğu "Gaziantep'in Yıldızları mükafat Töreni"ne katıldı.

Konuşmasında iş yaşamının zorlaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Artık atlatmak aslanın midesini inmiş. Buna karşın hem yaşamda kalacaksın bununla beraber kalburüstü olacağız. Bu herkesin yapacağı birlikte iş değil. Bu doğrultuda devletlerin ayrıca şehirlerin gücünün deposu girişimcilerdir. Girişimcin güçlüyse ülken de kentin de çelimli oluyor. Bu bireylere ehil çıkılmalı." ifadesini kullandı.

Zenginleşmenin altındaki unsurun bütünlük ve el birliği olduğuna dikkati çekici Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Herkes ayrımlı düşünebilir lakin kuma akılda birleşebiliyorsunuz. Sizler ihtilaf milletvekilleriyle akıntı ediyorsunuz. Başka illerde sıfır birlikte çelim mevcut burada. Bunu becerebilmek de bedava iş değildir. Herkes kişi aklını, fikrini beğenebilir lakin karşısındakinin fikrini dinleyebilmek iri erdemliliktir. Gaziantep bunu yapabiliyor ve bundan çevre kazanıyor. Aslında eksiksiz şehirlerimize gösteriş manken ve kez haritası gösterecek işi yapıyorsunuz."

AB Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması'nın ehemmiyetli dönüşümün başlangıcının göstergesi bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Ülkemizde Yeşim Mutabakat Eylem Planı açıklandı. Destek ve teşviklerle bunu strateji geçirmek geçişsiz esasi ehemmiyetli bulunan bu. Devletten beklediğimiz konkre destekler, teşviklerle bu inkılap dönemini strateji geçirmek lazım. Bu coğrafya ve herhangi birlikte obje dengesiz bize. Emanete hıyanet edemeyiz. Eğer dengeyi bozarsak doğa seni bulunmayan ika doğrultusuna gidiyor. Tarihteki en iri yangınlarını yaşadık, tarihimizde ve coğrafyamızda görmediğimiz yangıları gördük, yığın felaketlerini yaşadık. 84 milyon bu aha sorumluyuz. Kendimiz düşüncesince bunu yapmalıyız. Otomotivde AB'deki alıcılar, Türk şirketlerinden şu an birtakım taahhütler istemeye başladı. Avrupa'nın en iri otomotiv tedarikçisiyiz. Avrupa'ya en baş döndürücü otomotiv ihraç fail iklim Türkiye. Şimdi bizlerden üstlenme istiyorlar."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin evren ticareti düşüncesince anlaşma ve anlaşmanın gerekliliklerini sağlaması icap ettiğini belirterek şu şekilde bitmeme etti:

"Yarın herkesin başına gelecek. Bir an önceki kişi çıkarma tecim sistemimizi tasarlayıp karbon fiyatlanmasını başlatmamız gerekiyor. Yoksa 2026'dan itibaren AB'ye aracısız mülk ödemeye başlayacağız. Biz 'Para kazanalım.' derken AB'ye bundan çevre mülk ödeyeceğiz. Yılda kısaca 770 milyon ekü ödeyeceğiz. Gümrüğe girerken fabrikada kullandığın aydınlatmada ne enerjiyi kullandın, bırakın gayrı şeyleri. Burada iri birlikte uyartı var. İkazın birlikte inkılap içre vesile var. Mesela Çin anlaşmayı 2016'da onayladı, 2020 ağır karbon çıkarma kısıntı planı açıkladı, 3 ay evvela kişi çıkarma tecim sistemini işletti ve karbon fiyatlamasına başladı. Geçen hafta işe kömüre alakadar erke üretimine ve madencilik faaliyetlerine banko dayanaklık geçirmek vermeyeceğini açıkladı. Biz de TOBB yerine hepsi sektörleri bu sürece yapmaya başladık. Çalışmalara bitmeme ediyoruz."

Hisarcıklıoğlu, Gaziantep'in hemen sanayide değil nice bölgede dünyada markalaştığını da dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver ise bundan böyle kaynakların tüketildiğini, dünyada tüketilen kaynağın insanlığın ve dünyanın başına sıkıntı yerine dönmeye başladığını belirtti.

Suver, "Yeni eşme baş döndürücü elde kılmak gerekmiyor. Fosil yakıtları değil, gündüz ve yel benzer enerjilerden yararlanma geçirmek gerekiyor. Yeni dönem, basiret ve fırsat. Bu fırsatı Gaziantepli girişimcilerin yakalayacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların arkası sıra kalburüstü firmalara rütbe verildi.

Programa Vali Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile baş döndürücü sayıda sanayici katıldı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler