USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Erken intihap ihtimali yok

TBMM Başkanı Şentop, er intihap ihtimali olup olmadığına ilişkin, "Hayır. Tabii bu er intihap tartışmaları geçmiş çevrim Türkiye'deki hükümet sisteminin, şu demek oluyor ki kanun değişikliği evveliyat bulunan hükümet sisteminin alışkanlıkları." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Erken intihap ihtimali yok
29-01-2022 13:13
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MOBESE kameralarına müteveccih tartışmalara ilişkin, "Böyle eş kanıt var MOBESE kamerası olduğu. Onun eş kat stabil namına konfirmasyon edilmesi lazım. Bu eş incelemeyi gerektiriyor. Dosyanın detaylarına bilgili olmayı gerektiriyor. Sanıyorum bu mevzuyla ilgilendiren namına da eş türel süreç, eş tetkik süreci yapılacak." dedi.

CNN Türk Televizyonu'nda Hakan Çelik'in sorularını cevaplayan Şentop, Adalet Bakanlığındaki fariza değişikliği sorusu üzerine, bakanlıklarda fariza değişikliği ve atamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirinde olduğunu, Abdulhamit Gül ve Bekir Bozdağ'ın elleme birer hukukçu ve görevlerini cankulağı tay tay arabası şahıslar bulunduğunu dile getirdi. Şentop, "Ben Sayın Gül'e hayırlısı olsun diyorum. Bugüne denli yaptığı görevlerle ilgilendiren namına da teşekkürname ediyorum. Sayın Bekir Bozdağ'ı da kutlama ediyorum buradan. Başarılar diliyorum. Şüphesiz bakanların kendilerine hususi politikaları bahis konusu değil. Eski çağda de değildi, dünkü çağda de değil. Hükümetin eş politikası olur. Bakanlar o politikayı pratikte detaylandırarak, geliştirerek yürütme ederler. Bu bakımdan bu tadilat oldukça tabiidir, normaldir." dedi.

Yeni görevlendirmenin kesinleşmemiş mevzularla ilgilendiren eş yönü olup bulunmadığı sorusuna Şentop, "Böyle eş belki görmüyorum. Şüphesiz nice yorumlar yapanlar olacaktır, olabilir fakat anca eş durum, anca eş esbabımucibe bulunduğunu düşünmüyorum ben." diyerek cevap verdi.

"Bu eş incelemeyi gerektiriyor"

MOBESE kayıtlarıyla ilgilendiren tartışmaların sorulmuş bulunduğu Şentop, mevzuyu eş hukukçu namına değerlendirmenin kusur olacağını dile getirdi. Konunun detaylarını aşina olmak icap ettiğini tamlayan Şentop, şu halde bitmeme etti:

"Yani görüntülerin ne kamerayla çekildiğini -böyle eş kanıt var MOBESE kamerası olduğu- onun eş kat stabil namına konfirmasyon edilmesi lazım. Bu eş incelemeyi gerektiriyor. Dosyanın detaylarına bilgili olmayı gerektiriyor. Sanıyorum bu mevzuyla ilgilendiren namına da eş türel süreç, eş tetkik süreci yapılacak. Dolayısıyla bu bilgileri bilenlerin fakat bu mevzuda eş değişmeyen vermesi lazım. Yani bu halde televizyonlarda devir hin geceleri ağız dalaşı programlarında konuşulmuş bulunduğu derece hacısı hocası zat perspektifinden eş şeyler söylüyor fakat eş hukukçu kimliği bunu yapmamayı gerektiriyor."

Tartışmanın eş de afete dönüşen eş karla savaşım boyutu anlamında de değerlendirilmesi icap ettiğini vurgulayan Şentop, şunları söyledi:

"Bu yaşananlardan belli ki devletimiz, kurumlarımız eş ibret çıkartıyorlar. Bugünkü tartışmalar, doğrudan olayın sıcağı sıcağına yaşanmış bulunan tartışmalar, az buçuk bu akıbet dönemlerin ünlü tabiriyle eş köpük tartışması. Bunlar siyasette olabilir eş süre. Bunlar devir geçince dünkü tartışmalarla geride kalır. Ama esasi namına bunları akla yatkın eş halde çözümleme buyurmak ve bunlardan lüzumlu derslerimizi çıkarmaktır. Bu kesinlikle yapılır. Bununla ilgilendiren çalışmalar, tetkikat sürdürülüyor."

"Siyasetçi yalnızca eleştirerek eş semere sâdır edemez"

Siyasi mevzularda içtimai medyada alevli tartışmalar yapıldığının hatırlatılması dair Şentop, sahada yurttaşlar ortada eş gerginlik bulunmadığını vurgulayarak şu halde konuştu:

"Gerginlik nerede? İşte göstergeç ekranlarında görüyoruz bunu tartışmacılar arasında. Zaman devir siyasetçiler ortada görüyoruz. Bunun hakeza tepeden aşağılık tabana inmemesi mıhlı eş gidiş semere itibarıyla. Çok mihman ve bundan sonraları yerleşme, asıl salmış eş levha olmadığını gösteriyor. Birincisi bu. İkincisi katıksız aşağılık üst eş yıldan az buçuk eş tomar eş devir var seçimlere. Bu derinliğine eş devir Türkiye açısından. Çünkü önümüzde yapmamız müstelzim baş döndürücü iş var. Konuşacağımız baş döndürücü özdek var. Öyle eş tansiyonda konuların konuşulmasının, tartışılmasının on paralık hiç kimseye eş faydası yok. Yapılanlara huzur çıkanlara, rağmen olanlara da faydası yok. Yüksek tansiyonda eş semere alabilmek, eş kâr sâdır edebilmek Türkiye için, halkımız düşüncesince beklenen değil."

Son çağda eş bölümü arsıulusal ölçekte Türkiye'yi de etkileyen baş döndürücü sayıda dava bulunduğuna ayraç fail Şentop, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dolayısıyla hakeza eş faziletli tansiyonla şu demek oluyor ki pireyi lama yaparak eş bardak suda sıkıntı kopartarak Türkiye'ye yarayışlı eş semere üretemeyiz. Herkesin şehir meselelerini eş ciddiyetle eş derinlikle ve milletimiz düşüncesince eş kâr sâdır edecek halde eş amaçla tartışması lazım. Şüphesiz kenar yazarları bunu yapabilir. Televizyondaki eleştirmenler bunu yapabilir. Sadece eleştirmekte meal alabilirler. Onların işi odur. Ama eş açık oturum yalnızca eleştirerek eş semere sâdır edemez. Eleştirmeli, eleştirebilir katıksız fakat eleştirdikten sonraları da ortaya o mevzuda yapılması müstelzim akla yatkın bulunan şeyin ne işe yaradığını da atmak mecburiyetindedir. Yani ulus on paralık hiç kimseye 'Bu ne elleme eleştiriyor olanı biteni' diyerek oy vermez. 'Madem eleştiriyorsun, gel sen yap.' diyerek oy vermez. Ortaya eş de neler yapılacağına, yapılması gerektiğine müteallik konkre şeyler konulmalıdır. Bu bakımdan ego Türkiye'de siyasetin bu halde eş emektar tabirle aşırılmış atışması derece 'Sen bunu dedin, ego de bunu diyorum, sen de bunu dersin.' filan derece yürütülmesini yarayışlı görmüyorum."

"Siyasette anlatma meselesi önemli"

Siyasette anlatma meselesinin önemine de yer veren TBMM Başkanı Şentop, minimum naziklik kuralları içinde akıntı buyurmak icap ettiğini vurguladı. "Daha eskiden Meclis'te bu halde alevli tartışmalar yaşanıyor muydu, olmadan yaşadığımız günlerin eş ayrımlı eş özelliği mi var? TBMM'de tansiyonun fiziksel kavgalara dönüştüğünü görüyoruz?" sorusu dair de Şentop, "Tabii Meclis'te eş fenomen olsa üstelik bu fiziksel temas, eş arbede yönünde eş yegâne fenomen üstelik olsa bu baş döndürücü vahimdir." dedi. Şentop, laflarını şu halde sürdürdü:

"Son zamanlarda bunun arttığına müteallik kıyas ettiğimde hususi eş belirtke görmüyorum. Yani devir hin bu cins kan basıncı yükselmeleri olmuştur siyasette, Meclis'te de olmuştur. Ama devir hin da Meclis'te beraberce iş yapılabileceği ortaya konulmuştur. Kazakistan'la ilgilendiren bilfarz eş siyasal parti, kuma eş mal bildirimi yayımlandı benim imzamla da birlikte. O gündüz baş döndürücü alevli tartışmalar vardı Meclis'te. Yani buradaki maslahat şu: Siyaset bunu başarabildiği ölçüde, ulus düşüncesince henüz güçlü, henüz elleme eş kâr üretebilir. Şüphesiz tartışacağımız mevzular olmaktadır fakat tartışmayacağımız, üstünde uygun kalacağımız mevzular da vardır. Bunları ayırarak, bunların farkında namına akıntı etmemiz lazım. Yani ara sıra buradan uzaklaştığımızı görüyorum. Yani güya birbirimizin düşmanıymışız gibi, birbirimizi eleştiriyoruz. Birbirimize atak ediyoruz. Halbuki bizi bu ülkede, bu topraklarda eş arada tutan, eş arada yaşatan baş döndürücü bel kemiği mevzular var ve bu mevzular üstünde bizler mutabıkız. Bu mutabakatımızı düşünülerek bunun şuurunda, farkında namına ihtilaflı olduğumuz mevzularda tartışmalıyız, şüphesiz. Bu ikisini birbirinden koparmadan bu bilinçle akıntı ederek bunu yapmamız lazım. Zaman devir henüz faziletli tansiyonlu tartışmalar ergin geriye dönerek baktığımızda. Ama belli siyasa bitmeme ediyor. Hayat bitmeme ediyor. Ortaya çıkan mesail bitmeme ediyor birbirini izleme ediyor. Bu bakımdan ölçüyü kaçırmamak geçişsiz nihayetinde."

Erken seçme ihtimali var mı?

Erken seçme ihtimali olup bulunmadığı sorulan Şentop, "Hayır. Tabii bu er seçme tartışmaları eskiden devre Türkiye'deki hükümet sisteminin, şu demek oluyor ki kanun değişikliği önceleri bulunan hükümet sisteminin alışkanlıkları." dedi.

Geçmişte parlamentonun hususi eş skor aramayan eş çoğunlukta seçme sonucu alabildiğini özetleyen Şentop, şu halde bitmeme etti:

"Seçime değerlendirmek düşüncesince nice da etken vardı. İşte hükümetin kurulamaması, hükümetin düşmesi, riyaset divanının oluşmaması ve benzerleri derece nice etken vardı. Bunlardan hareketle seçme tartışmaları olurdu eskiden. Fakat bu dünkü dizge filhakika Türkiye'de yoğun pıtrak seçme yapılmaması, eş siyasal balans periyodunun sağlanması, temellendirilmesi düşüncesince mamul eş değişiklik. Yeni kanun değişikliğiyle getirilen dizge değişikliği. Bu bakımdan mevzuya yaklaştığımızda dünkü kanun değişikliği sonrası dönemin, dünkü hükümet sistemi periyodunun er seçme derece eş unsuru içinde barındırmadığını ferah ferah söyleyebilirim. Niye? Çünkü en herşeyden ilk olarak burada eş Meclis'in, parlamentonun kalifiye eş genellikle değişmeyen alması geçişsiz seçme için. Onu bildirmek gerekiyor hukuken yahut Cumhurbaşkanı çeşidinden seçme sonucu alınabiliyor."

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, baştan yavuklu bulunan eş cumhurbaşkanının fariza süresini kısaltmış olacağına da ayraç ederek "Bu bakımdan ego er seçme tartışmalarını eskiden hükümet sistemi periyodunun akımları namına görüyorum. Böyle eş obje söz konusu değil." dedi.

"Siyasi erkek oyuncular aynı"

Hükümet sistemi değişikliğinin anayasal manada siyasette de eş dizi değişikliği içerdiğini özetleyen Şentop, bu süreçte siyasal aktörlerin ise bire eş kaldığını vurguladı.

"Yani eskiden dönemindeki siyasal erkek oyuncular dünkü değişiklikle bu arada değiştirmeden bitmeme etmektedirler siyaseten." diyen Şentop, "Eski dönemlerdeki alışkanlıklarını, zihinlerindeki anlayışları, anlayış dünyalarını buraya getirdiler, taşıdılar. Yani düzene göre, dünkü değişikliğe dünkü paradigmaya layıkıyla bunları yenilemediler, güncellemediler tabiri caizse. Bu bakımdan bu tartışmalar yoğun pıtrak karşımıza çıkıyor." dedi.

Muhalefet partilerinin tarzı kazanmaları şeklinde vekil düzene dönmeyi vadettiklerinin hatırlatıldığı Şentop, "Şu anda Türkiye'de eş riyaset sistemi var hükümet sistemi olarak. Türkiye 2023 seçimlerine gittiğinde de bu dizge olacak. Seçime bununla girilecek. Seçim sonrası ortaya çıkma yasama kurulu ve seçilecek Cumhurbaşkanı bu düzene layıkıyla ülkeyi yönetecek. Bunda eş duraksama yok." ifadelerini kullandı.

Sistemi dönmek düşüncesince "Biz bu sistemi beğenmiyoruz, sistemi değiştireceğiz." demenin tam olamayacağını da vurgulayan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları kaydetti:

"Bu partilerin umumi başkanlarının, milletvekillerinin filan eş araya gelmiş şekilde yapacağı eş iş de değil. Bu iş belli olur? Bu iş eş kanun değişikliği ile olur. Dolayısıyla Türkiye'nin dünkü eş hükümet sistemine geçmesi düşüncesince anayasanın değiştirilmesi lazım. Parlamentoda baş döndürücü kalifiye aranan eş çokluk var. Anayasa değişikliği müstelzim eş madde bu, dizge değişikliği. Yani eş tarafta katıksız hayaller, eş tarafta da gerçekler var. Şunu belirleme edelim. 'Biz eş araya geldik. Hükümet sistemini değiştireceğiz.' diyerek eş izah bulunduğu takdirde 2023'ten sonraları seçimde hükümet sistemi değişmiş olarak, seçme sonrası Türkiye şekillenmeyecek. Şu anki bulunan dizge 2023 seçimlerinden sonraları da uygulanacak sistemdir. Bu eş kanun değişikliği müstelzim eş husus. Anayasayı değiştirecek eş çoğunluğu sağlamakla mümkün. Dolayısıyla önümüzde eş gerçek olmadığını tabir buyurmak lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler