USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şeker-İş'ten besin fiyatlarındaki artışa üzerine 'etkin kooperatifçilik' önerisi

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, besin fiyatlarındaki artışın önlenebilmesi düşüncesince üreticinin istihsal yapmasının motivasyon edilmesi ve girdilerin temininde, mamüllerin satılmasında çalışan kooperatifçiliğin desteklenmesinin iyice ehemmiyetli bulunduğunu söyle

Şeker-İş'ten besin fiyatlarındaki artışa üzerine 'etkin kooperatifçilik' önerisi
16-10-2021 14:54
Ankara

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, 16 Ekim Dünya Gıda Günü zımnında besin sektöründeki gelişmelere dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gıdanın birlikte tabanca biçimine geldiğini, önemli mahsul bulunan şekerin ise öneminin arttığını tamlayan Gök, dosdoğru gıdaya ulaşamamanın ve hava değişikliğinden etkilenecek birlikte ekincilik sektörünün, dünyada dünkü anlaşmazlıkların ortaya çıkmasındaki anne nedenlerden olacağını tabir etti.

Gök, Türkiye'nin, dört mevsimin yaşanması ve rastgele muhtelif bitkinin yetişebilmesinden ekolojik ortam bahtlı sayılabileceğini, fakat ekincilik ve besin sektörlerinde dünkü birlikte stratejiye gerekseme bulunduğunu anlattı.

Geçen ay besin ve alkolsüz içecekler bazında enflasyonun yüzdelik 28,79 namına açıklandığını anımsatan Gök, işçilerin gündeminde rastgele sürekli başta aş damı enflasyonu ve derece derece eksilen alıntı gücünün bulunduğunu vurguladı.

Tarımsal istihsal potansiyeli yüksek, dış satım pazarlarına andıran bulunan Türkiye'nin tarımdan bolluk üretemediğini, ayrıca zat ihtiyacını karşılamada külfet yaşadığını korumak için çaba sarfeden Gök, şu şekilde bitmeme etti:

"Artan düzem riskine dair bulunan girdi maliyetlerinde dışa bağımlılığın önüne geçilmedikçe fiyatların düşmesi çetin görünüyor. Diğer yandan üreticinin istihsal yapmasını heveslendirme geçirmek ve girdilerin temininde, mamüllerin satılmasında çalışan birlikte kooperatifçiliğin desteklenmesi enikonu önemli. Bölge bazında domestik istihsal potansiyeli sonuna denli kullanılmalıdır. Diğer ulusal önemli ürünlerimizde yer aldığı üzere diyabet hastalığı pancarından diyabet hastalığı üretiminde de ulusal birlikte önemli planı yaşama geçirip endüstrisi birlikte an geçmiş kalkındırmalıyız."

"Geleceğimize ehil çıkacak hassasiyetimizi sürdürmekte kararlıyız"

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu iş donanmasında hazırlanmakta bulunan "Şeker Azaltma Rehberi" ile birtakımı ürünlerde diyabet hastalığı kullanımının 2025'e denli tedrici namına yüzdelik 10 azaltılmasının hedeflenmesi mevzusuna yer veren Gök, rehberin hazırlanmasında sendika namına katkılarının bulunmuş yer aldığı bilgisini verdi.

Gök, şu şekilde bitmeme etti:

"Şekerde uygulayım konuları, hissedar teşrikimesai ve el analizi gereksinimini, rehberde toptan olgulardan uzaklaşan yaklaşımları topu topu açıklığıyla Sağlık Bakanlığımız ve bölüm paydaşlarımıza ilettik. Sağlık Bakanlığından önerilerimiz doğrultusunda rehberde gözden kaçan hususların tamamlandığı ve doğacak çalışmalarda teşrikimesai etme çağrısı tarafımıza iletildi. Bu müspet art bildirimden itibar duyduk. Ülkemiz düşüncesince geleceğimize ehil çıkacak hassasiyetimizi sonuna denli sürdürmekte kararlıyız."

"Karbon kadem izimizi bölüm namına iyileştirmemiz gerek"

Avrupa Birliğinin (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı'nda tamlanan düzenlemelerin yaşama geçmesiyle AB ülkelerine dış satım işleyen Türk şirketlerinin muhtelif risklerle dirlik karşıya kalacağına müteveccih değerlendirmeleri hatırlatan Gök, hava değişikliğinin lehçe ve arsıulusal güvenliği yıldırma etmesi, su ve besin kaynaklarının azalması, toprak arsa tükenmesiyle açlıkların, zımnında çatışmaların yaşanacağı ihtimalinin kalın pıtrak gündeme getirildiğine ayraç etti.

Gök, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği karşısında besin istihsal sistemimizin çevresel kadem izini azaltmak, besin güvenliğini iletmek ve mevcud potansiyelimizi fırsata yöneltmek gerekiyor. Örneğin, memleket namına besin güvenliği noktasında ekolojik tarıma ehemmiyet vermemiz çarpıcı birlikte çare olabilir. Bu bölgede mekân ve huy dostu bulunan ekincilik ürünleri üretiminin teşvikini sağlamalı, bunları önemli mahsul kapsamında korumalı ve kullanma alanlarını genişletmeliyiz. Ayrıca toprak ve üretimevi tarafında alınacak tedbirler ve yapılacak yatırımlarla karbon kadem izimizi bölüm namına iyileştirmemiz gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler