USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya, Batı’nın Taliban’ı 'açlıkla sınav etmesinin' dar tepeceği görüşünde

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Batı, Afganistan'daki dünkü yetkilileri açlıkla bakmak istiyorsa bu namüsait tepecektir." dedi.

Rusya, Batı’nın Taliban’ı 'açlıkla sınav etmesinin' dar tepeceği görüşünde
25-10-2021 18:28
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan hususi Temsilcisi Zamir Kabulov, Amerika ve Avrupa’da mevcut Afgan mal varlıklarının Taliban’ın değil ülkenin millî varlıkları bulunduğunu vurgulayarak, "Batı, Afganistan'daki dünkü yetkilileri açlıkla tecrübe kılmak istiyorsa bu dar tepecektir." dedi.

Kabulov, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında güzeşte hafta Afganistan meselesiyle ilgilendiren Moskova Formatı'nda meydana getirilen toplantıyı değerlendirdi.

Toplantının neticeleri arasına yönetimdeki Taliban'dan terörle mücadele, narkotik kaçakçılığı, dünkü hükümetin artık etraflıca olması ve asliye insanoğlu hakları normlarına uyması konularının müdahale edildiğini tamlayan Kabulov, Taliban'ın da sağlam baş döndürücü mevzuda artık geçmiş açıklamalarını teyit ettiğini kaydetti. Kabulov, "Bunlar ehemmiyetli anlardı, bu nedenle çalışmaya bitmeme etmeye değişmeyen verdik." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Valday Kulübü'nün toplantısında Taliban ile alakalı konuşmasının Kabil'de müspet karşılandığını anımsatan Kabulov, Taliban'ın bu yöndeki açıklamaları çabucak Rus kabilinden değil, Moskova'daki görüşmede öteki semt devletleri mümessillerinden de bulunmayan sayamayacakları düşünceleri duyduklarını aktardı.

Moskova Formatı'na Hindistan temsilcisinin katılmasının lehçe uzlaşmanın olgunlaştığının işareti bulunduğunu kail Kabulov, Afganistan'a arbede sonra baştan teşekkül düşüncesince sosyo-ekonomik dayanak noktası iletmek şartıyla arsıulusal hediye konferansı hazırlığı düşüncesince Birleşmiş Milletler'e (BM) müracaat girişimi kararının da görüşmede alındığını dile getirdi.

"Pakistan'da esnetilmiş müselles derinti yapılacak"

Afganistan'da arbede sonrası baştan teşekkül konusunu birlikte ahir evrede çözülmesi müstelzim anne dava yerine tanımlayan Kabulov, bu bağlamda Pakistan'ın başkenti İslamabad'da son teşrin ayının ikinci yarısında esnetilmiş müselles derinti yapılmasının planlandığını bildirdi. Kabulov, bu toplantıya ABD'nin Afganistan hususi Temsilcisinin de katılmaya apiko bulunduğunu bildirdi.

Kabulov, "ABD'nin, Afgan halkına çabucak insanca iane değil, demin ve gelecekte de aceleci desteğe bitmeme ika taahhüdü dair en yukarı kurda meydana getirilen beyanları gerçekleştirmeye oruçlu bulunduğunu umuyoruz." sanarak konuştu.

Ayrıca Kabulov, Rusya’nın Afganistan'a bitişik ülkelerle İran'da yapılacak toplantıya çağırma edildiğini ve bu toplantıya katılacağını belirtti.

"Taliban DEAŞ ile savaşım ediyor"

Afganistan'daki toplumsal konuşu durumun enikonu ciddi olduğuna özen çekici Kabulov, askeri siyasi durumun artık da biçimsiz olduğuna ayraç etti. Kabulov, ülkede DEAŞ kabilinden örgütlü yıldırı saldırıları yapıldığını belirterek, "DEAŞ yüzünü açık açık gösterdi. Taliban DEAŞ'a erinç amansız birlikte harp veriyor. Kayıplar veriyor. Bu Taliban'ın DEAŞ ile savaştığını ve savaşım ettiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın BM'nin yıldırı listesinden çıkarılması meselesi

Taliban'ın, Birleşmiş Milletler yıldırı listesinden çıkarılması düşüncesince genel anlamda BM Güvenlik Konseyi üyelerinin resmi teşebbüste bulunduğunu özetleyen Kabulov, "Tüm çabalarımız buna odaklanacak. İlk yerine Taliban'ın evren topluluğunun beklediği kriterleri karşılamaya başlayıp başlamadığı dair hem düşün olmalıyız. Bu uygulayım birlikte mesele. Ancak bu bariyer değil. BM yukarı dozaj yetkililerinin açıklamalarından anladığım kadarıyla buna müteveccih birlikte iç tedbir var." dedi.

Taliban'ın statüsü ne olursa olsun Amerika ve Avrupa'daki mal varlıklarının ülkenin millî varlıkları olduğunu, Taliban'ın olmadığını vurgulayan Kabulov, 8 bilyon doların ABD'de 1,5 bilyon doların ise Avrupa'da bulunduğunu belirtti.

Kabulov, Afgan halkının refahı üzerine baş döndürücü düşün duyanların "ikiyüzlü" bulunduğunu tabir ederek, şunları dile getirdi:

"Şimdi Taliban'ın çabucak amme endüstrisi çalışanlarına aylık borçlarını art ifa kılmak düşüncesince çabucak 300 milyon dolara gereksinimi var. Kimi cezalandırıyorlar, dünkü hükümet mi yok ise Afgan halkını mı? İkincisi bulunduğu anlaşılıyor. Batı, Afganistan'daki dünkü yetkilileri açlıkla tecrübe kılmak istiyorsa, bu dar tepecektir. Taliban'a istikrarı dayanak noktası olmak düşüncesince narkotik endüstrisini imar kılmak ve sonunda birlikte şeyler kazanmaktan bambaşka birlikte punt bırakmayacaklar. Batı şayet bunu istiyorsa akilane yolda değildir. Oranı gelişigüzel güzeşte çağ kalan serseri nüfusun birlikte bölümünün dü seçeneği var: Geçimini iletmek düşüncesince yıldırı örgütlerine eklenmek yahut Avrupa'ya kitlesel huruç gerçekleştirmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler