USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Obsesif kompulsif bozukluğu kadınlarda daha çok görülüyor'

UZMAN Psikolog Merve Sarsmaz, meydana getirilen incelemelerde herhangi bir 100 insandan 3’ünde takıntılı kompulsif bozukluğunun (OKB) saptandığını söyleyerek, “Bu bozuk para çoğunlukla yeni yetmelik devri ve 20-30’lu yaşlarda başlamakla birlikte, ekol evveliyat dönemdeki çocuk

'Obsesif kompulsif bozukluğu kadınlarda daha çok görülüyor'
14-12-2021 10:44

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Psikoloji Bölümü Uzman Psikolog Merve Sarsmaz, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB), ruh bilimi müşterek çor bulunduğunu söyledi. Günlük hayat işlevselliğini kısıtlayabilen obsesif kompulsif bozukluğun, iş ve toplumsal hayatta ehemmiyetli problemlere sefer açabildiğini ve hayat standardını düşürebildiğini tabir fail Sarsmaz, “Sürekli elleri yıkamak, bap kilidini gine yine arama etmek, işleri belli başlı sayıda gerçekleştirmek kabil nice obsesif düşüncenin ve davranışın yevmi hayatı etkileyecek yoğunlukta olması, obsesif kompulsif bozukluğun habercisi olabiliyor. Travmaların ve er çocukluk çağında geçirilen fasile sorunlarının ne olabildiği bu bozuk para mükemmeliyetçilik, nazariyecilik ve titizlik kabil şahsi özelliklerden de kaynaklanabiliyor. Obsesyonlar, ferdin zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, düşün ve dürtülerdir. Kişinin tutkusu haricinde gelişir, sıkıntıya, huzursuzluğa, kaygıya ne kabil ve can çeşidinden eseme dışı namına değerlendirilir. Obsesif fert yineleyici düşüncelerini ve davranışlarını engelleyemez” diyerek konuştu.

’20-30’LU YAŞLARDA BAŞLIYOR’

Obsesif kompulsif bozukluğun sebebinin kesme namına bilinmediğini kaydeden Sarsmaz, şunları söyledi:

“Ancak türlü fizyolojik ve psikososyal faktörler, bu bozukluğa yatkınlığı artırabilmektedir. Yapılan araştırmalar, OKB’li hastaların anne-babalarında ve öteki müşterek numara adım akrabalarında OKB’nin kalın namına görüldüğünü, OKB’li hastalarda, beynin asabi iletiminde ehemmiyetli görevi bulunan serotonin hormonun işlevlerinde bozuk para gözlemlendiğini, Çeşitli travmatik deneyimlerin, er çocukluk çağında fasile ilişkilerindeki problemlerin, mükemmeliyetçilik, nazariyecilik ve titizlik kabil türlü yabanlık özelliklerin obsesif kompulsif bozuk para gelişiminde ehemmiyetli gösteriş oynadığını göstermiştir. Yapılan araştırmalar, herhangi müşterek 100 insandan 3’ünde obsesif kompulsif bozuk para saptandığını göstermektedir. Bu bozuk para çoğunlukla yeni yetmelik devri ve 20-30’lu yaşlarda başlamakla birlikte, ekol önceleri dönemdeki çocuklarda da görülebilmektedir. OKB’nin kadınlarda görülme payı baylara layıkıyla daha fazlayken, baylarda ise, daha er yaşlarda başlamaktadır.”

‘KÜLTÜRDEN KÜLTÜRE DEĞİŞİYOR’

Sarsmaz, en kalın tanıdık obsesyonlar ve kompulsiyonlar ile ilgili, “Obsesyonlar ve kompulsiyonlar kültürden kültüre değişmekle birlikte, hepsi dünyada en fazla tanıdık takıntı ve kompulsiyonlar şu şekildedir. Bulaşma obsesyonu ve harbilik kompulsiyonu, evham obsesyonu ve arama kompulsiyonu, eşeysel muhtevalı obsesyonlar, dini muhtevalı obsesyonlar, simetri-düzen obsesyonları ve kompulsiyonları, temas kompulsiyonları, ittihaz kompulsiyonları, biriktirim ve hıfız kompulsiyonları, temelsiz inançlar, hayır düztaban sayılar ve renkler. Obsesif hastalar, acınma donör düşüncelerinden kaçınarak başa çıkmaya çalışır. Fakat kaçmaya çalıştıkça bu fikriyat daha da artmakta ve böylece sakınma davranışı pekişerek güçlenmektedir. Bu gidiş verimsiz müşterek verimsiz fasit daire biçimine gelmektedir” dedi.

‘TEDAVİ EDİLEBİLİR’

Sarsmaz, obsesif kompulsif bozukluğun otama edilebilmekte müşterek çor bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Obsesif kompulsif bozukluğun tedavisinde deva kullanması ve kognitif davranışçı psikoterapinin en can alıcı yollar yer aldığı kanıtlanmıştır. Bilişsel davranışçı terapiler, hastalığın tedavisinde ve nükslerin önlenmesinde fazla ehemmiyetli toprak tutmaktadır. Bilişsel sağaltım birtakım birtakım biricik formül namına kullanılırken birtakım hallerde proses hem deva tedavileri bununla beraber kognitif terapilerle baş başa yönetilmektedir. İlaç tedavisi beyindeki serotonin seviyelerini artırmaya yöneliktir. Davranış tedavilerinde amaç, hastaya acınma veren ve acınma oluşturduğu düşüncesince kaçma, sakınma davranışlarına ne bulunan düşüncelerle, şu demek oluyor ki obsesyonlarla erinç karşıya iletmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı indirmek düşüncesince ortaya çıkan tekrarlayıcı davranışları, şu demek oluyor ki kompulsiyonları engellemektir. Bilişsel süreçte ise tehdit, muhatara ve baş döndürücü yazık algılarının ne miktarda realist olduğu, ne ide hataları kararında ilaveli gözdağı ve muhatara algılarının ortaya çıkmış yer aldığı saptanmaktadır. Düşüncelerin müşterek gaye değil, anahtar yer aldığı ve işlevsiz düşüncelerin yerini realist ve fonksiyonel düşüncelere bırakması sağlanmaktadır.”

‘BİRÇOK PSİKİYATRİK BOZUKLUK ORTAYA ÇIKABİLİR’

Obsesif kompulsif bozukluğun bambaşka hastalıkların oluşmasına ne olabileceğini tabir fail Sarsmaz, “Obsesif kompulsif semptomlarıyla senkronik namına yiyecek bozukluğu ve çöküntü kabil nice psikiyatrik bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Kişinin süresince bulunmuş yer aldığı müşterek acınma hali ve ya kalp gidiş problemi, andıran alım satım süresince yer aldığı fertleri de etkilemektedir. OKB’li hastalar, obsesif ide ve davranışlarının çevreleri çeşidinden ayırt edilmesi yerinde ne karşılanacaklarıyla ait koyu acınma yaşar ve hissettiklerini paylaşmaktan kaçınabilir. Aileleri ve arkadaşları, bireyin obsesif ide ve davranışlarını engelleyemediğini bilmeli, tedaviye uzlaşma sağlamaları düşüncesince onları desteklemelidir. Ayrıca davranışlarındaki sebebi sorgulamak yerine, onu anladıklarını ve indinde olduklarını hissettirmeleri önemlidir. OKB’li ferdin de takıntılarından kırgınlık duyduğu, zihnine takılan düşüncelerin etken yer aldığı acınma ve korkunun önüne geçebilmek düşüncesince kendini, tekrarlayan zihnî ve davranışsal kalıpların süresince bulmuş yer aldığı unutulmamalıdır. Engel olunamayan obsesif düşüncelere ve bu düşüncelerle münasebetli zorlantılı davranışlara erbap bulunan kişiler, bu ide ve tutum bozukluğunun yevmi yaşamını ve insanoğlu ilişkilerini etkilemesi yerinde saat kaybetmeden bilirkişi desteğine başvurmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler