USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de

AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya ile AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi TBMM'de
25-02-2022 01:21
TBMM

Teklifle, çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat üstünde düzenleme, değerlendirme, yetkilendirme, bakı faaliyetleri ve yaptırımları uygulayabilme yetkisini nâkil Nükleer Düzenleme Kurumunun yetki, sorumlulukları ile çekirdeksel zararlar üzerine türel günah diyetinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı ameliyat ve bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, maşa ve maddeler de kombinezon kapsamında arazi alacak.

Teklifte, çekirdeksel zararlara bağlı türel günah hükümlerinin uygulanmasında arazi verilmemiş tanımlar dair Paris Sözleşmesi'nde arazi meydan tanımlar asal alınacak.

Genel ilkeler

Düzenlemeyle çekirdeksel erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı yürütülecek ameliyat dair umumi ilkeler de belirleniyor.

Nükleer erke ve çekirdeksel maddelerle dayalı rastgele beraberinde faaliyeti yürütecek dürüstlük yahut hukuksal kişiler, Türkiye'nin yan bulunduğu çekirdeksel garanti ile dayalı arsıulusal geçim ve sözleşmelere uymakla memur olacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalma riskini içeren değme çeşitli faaliyette; faaliyetin ferdî yahut sosyal anlamda yarar sağlaması, çalışkanlık dolayısıyla maruz kalınabilecek ışıma dozlarının kabil ve akıllıca bulunan en bağan kurda tutulması, bu ışıma dozlarının Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen düze sınırlarını aşmaması prensipleri asal alınacak.

Nükleer erke ve radyasyona bağlı ameliyat ile bu faaliyetlerle dayalı kişi, tesis, maşa ve maddeler güvenlik, kanaat ve çekirdeksel garanti açısından aranjör kontrole naşir olacak. Düzenleyici kontrole bağlı verilecek muafiyetler ile bu muafiyetlerin son ve koşulları, asayiş ve emniyetle dayalı gerekleri karşılayacak şekilde, basamaklı yaklaşım asal alınarak Nükleer Düzenleme Kurumunca yönetmelikle belirlenecek.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlerde asayiş ve emniyet, rüçhan adına sağlanacak.

Çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyona maruz kalması riskini doğuracak değme çeşitli faaliyete bağlı bu riskten etkilenebilecek şahısların bilgilendirilmesi asal olacak.

Yetkilendirme ve denetim

Nükleer erke ve iyonlaştırıcı radyasyona bağlı faaliyetler, Nükleer Düzenleme Kurumuna bildirimde bulunulmaksızın yahut kurumdan salahiyet alınmaksızın yürütülemeyecek. Bu faaliyetleri çekmek talip dürüstlük yahut hukuksal şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumuna müracaatta bulunacak. Kurum asayiş yahut emniyetle dayalı prensipleri asal alarak tebligat yahut yetkilendirme mucip faaliyetleri belirleyecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesisi çalıştırmak ve ışıma uygulamalarını çekmek düşüncesince lisans alınacak. Kurumdan sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yahut Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına layıkıyla müesses hukuksal şahıslar lisans alabilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumundan çekirdeksel tesis, ışıma tesisi, ışın etkin atılan tesislerinin düz yazı edilmesi, işletmeye alınması, işletmeden çıkarılması, baştan işletmeye geçilmesi ile tesiste asayiş ve emniyeti ilişik başkalık yapılması düşüncesince müsaade alınacak.

Ayrıca ışın etkin maddelerin ihracatı, ithalatı, taşınması, transit geçirilmesi, çekirdeksel garanti kapsamında, çekirdeksel bölgede kullanılmak düşüncesince hususi tasarımlanmış yahut mücehhez madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı uygulayım bilimi ile çekirdeksel koşa kullanımlı madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen ve dayalı değişen teknolojinin ihracatı; çekirdeksel garanti kapsamında kasıntı kabilinden belirlenen madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen yahut dayalı değişen teknolojinin ithalatı ile güvenlik, kanaat ve çekirdeksel garanti dikkate alınarak kasıntı kabilinden belirlenen gayrı ameliyat düşüncesince müsaade katılması mecburi olacak.

Düzenleme kapsamındaki faaliyetlere bağlı Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen faaliyetlerde fariza takanak personele radyasyondan korunmaya müteveccih pedagoji bilimi verici hukuksal kişiler, radyasyondan korunmaya müteveccih bakım verecek kişiler, faaliyetlerde fariza takanak personel, takım imalatı özne şahıslar ile üçüncü yan nezarete özne firmalar düşüncesince kurumdan salahiyet vesikası alınacak.

Nükleer Düzenleme Kurumu, yetkilendirilen insanlara gayrı şahıslar kabilinden verilecek hizmetler yahut güvenlik, kanaat ve çekirdeksel güvenceye bulaşık edebilecek gayrı ameliyat düşüncesince salahiyet vesikası kabul etme yükümlülüğü getirebilecek.

Kurum yetkilendirdiği beraberinde çalışkanlık düşüncesince güvenlik, kanaat ve çekirdeksel güvenceye bağlı uyulması müstelzim şerait da müdahale kazanmak neredeyse mukteza salahiyet koşullarını belirleyecek.

Kurum kabilinden maruz lisans, müsaade ve salahiyet vesikası devredilemeyecek.

Bildirimlere ve yetkilendirmelere bağlı süreçler, yetkilendirme koşulları, başvuru, yetkilerin kapsamı ve valör süreleri ile yetkinin yenilenmesi, kısıtlanması, askıya alınması, iptali yahut hâlâ ilk izinli beraberinde çalışkanlık düşüncesince apayrı beraberinde bireyin yetkilendirilmesine bağlı konular, Nükleer Düzenleme Kurumunca dayalı bakanlıkların görüşü alınarak yönetmelikle belirlenecek.

Sorumluluk yetkilendirilen insana dayalı olacak

Yetkilendirilen hukuksal kişiler, maruz yetkinin şartları kapsamında değme çeşitli günah kendilerinde kazanmak neredeyse çalışkanlık esnasında radyasyondan korunma, asayiş ve emniyeti sağlayacak.

Bir faaliyetin yürütülmesinde güvenlik, kanaat ve çekirdeksel güvencenin sağlanmasında dürüstlük günah yetkilendirilen insana dayalı olacak. Verilen yetkinin koşullarına ve mevzuata uymak, aranjör arama altında kazanmak yahut yükümlülüklerini namına iletmek neredeyse görevlendirme yapmak, bakım kabul geçirmek yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azaltmayacak yahut ortadan kaldırmayacak.

Yetkilendirilen kişiler, faaliyete bağlı yükümlülükleri sona ermeden, faaliyetin yürütülmüş bulunduğu noktayı yahut tesisi, çekirdeksel maddeyi, ışın etkin deposu yahut ışın etkin atığı iyesiz duracak biçimde vazgeçme edemeyecek.

Yetkilendirilen bireyin sorumlulukları, aranjör kontrolden çıkarılma ile sona erecek. Yetkilendirilen bireyin işi bırakması, yetkisinin kısıtlanması, askıya katılması yada silme edilmesi ve benzer bağlam sorumluluğunu ortadan kaldırmayacak.

Onay

Nükleer tesisler, ışıma tesisleri yahut ışın etkin atılan tesislerinin kurulacağı meydan Nükleer Düzenleme Kurumu onayına naşir olacak. Kurum, faaliyetlere bağlı radyasyondan korunma, güvenlik, kanaat ve çekirdeksel güvenceyi dikkate alarak onaya naşir apayrı hususlar belirleyebilecek.

Nükleer Düzenleme Kurumu; çalışanların, halkın, çevrenin ve doğacak nesillerin radyasyondan korunmasına bulaşık edebilecek ameliyat düşüncesince karışabilme ölçütleri belirleyebilecek ve onaya naşir tutabilecek.

Denetim ve durumunda inceleme

Düzenleme kapsamındaki ameliyat ve yetkilendirilen şahıslar Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine naşir olacak. Kurum, yetkilendirme kapsamında yetkilendirilen şahısların yüklenici, madun yüklenici, tedarikçi ve madun tedarikçilerinin faaliyetlerini de denetleyebilecek.

Kurum bakı ve durumunda tetkik kapsamında, neticeleri bakımından kasıntı açısından bağlayıcı olamaz biçimde inceleme, araştırma, belirleme ve raporlama gerçekleştirmek neredeyse kalp sahibi amme kasıntı ve kuruluşları, hususi hususiyet hukuksal insanları ve dürüstlük kişilerden uygulayım dayanaklık geçirmek hizmeti alabilecek.

Lisans maruz çekirdeksel tesislerin ve ışın etkin atılan tesislerinin alanlarında yapılacak binalar üzerine Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile bayındırlık Kanunu'nun fenni mesuliyete bağlı hükümleri uygulanmayacak. Bu yapılara bağlı değme çeşitli günah yetkilendirilen insana dayalı olacak. Bu yapıların denetimi Nükleer Düzenleme Kurumunca yapılacak. Bu boyut yetkilendirilen bireyin sorumluluğunu azda olsa yahut ağız ağıza ortadan kaldırmayacak. Denetimler bu mevzuda kalp sahibi bulunan amme kasıntı ve kuruluşları ile beraberce de yapılabilecek. Kurumun bu kapsamdaki talepleri kalp sahibi amme kasıntı ve kuruluşları kabilinden gecikmeksizin karşılanacak.

Nükleer Düzenleme Kurumunun denetimine arttırma adına yetkilendirilen hukuksal kişiler, çekirdeksel kasılma yahut ışın etkin atılan tesisine bağlı yapıların denetimi de müdahale kazanmak neredeyse kasıntı kabilinden belirlenen faaliyetlerin üçüncü yan nezarete düşüncesince izinli şirketlerden bakım alacak.

Denetime naşir olanlar, kasıntı denetçilerinin ve kasıntı kabilinden görevlendirilen şahısların görevlerini serbestçe ve vaktiyle namına getirebilmeleri düşüncesince mukteza şartları sağlayacak ve koruyan asayiş tedbirlerini alacak.

Nükleer garanti denetimine naşir olanlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının Türkiye kabilinden tasdikli denetçileri kabilinden meydana getirilen denetimlerde, dayalı mevzuatta tamlanan yükümlülüklerini namına getirecek. Bu denetimlere Nükleer Düzenleme Kurumu mümessili refakat edecek.

Kurum denetçileri

Kurum denetçileri, Nükleer Düzenleme Kurumunca belirlenen vasıfları nâkil kasıntı çalışanı arasından Nükleer Düzenleme Kurulu kabilinden yetkilendirilecek.

Kurum denetçileri ve denetime refakat geçirmek neredeyse görevlendirilen gayrı kasıntı personeli, bakı amacıyla dayalı bölgelere yahut tesislere girmek; faaliyetleri arama geçirmek ve durumunda incelemek; mukteza gördükleri kişilerle ahbaplık tamir etmek ve mukteza gördükleri hususlarda inceleme, araştırı ve sormaca yapmak; değme çeşitli bilgi, doküman ve kayıtları istemek, incelemek, inceletmek, hapsetmek yahut suretini almak; rastgele beraberinde gereç yahut numuneyi almak, aldırmak, alıkoymak, usulüne birebir adına giderilmiş geçirmek yahut ettirmek; rastgele beraberinde aleti kullanarak ölçüm, analiz, yoklama ve imtihan gerçekleştirmek yahut yaptırmak; görsel, işitsel yahut bağlanmış eşya avlamak yetkisine eş olacak.

Güvenlik yahut emniyetin tehlikeye düşmüş bulunduğu yahut düşebileceği ve müdahalenin gecikmesinde mahzur mevcut durumlarda Nükleer Düzenleme Kurumu denetçisi, vaziyeti kuruluşa ve yetkilendirilen insana hemen bildirecek. Bu durumda, kasıntı salahiyet maruz faaliyetin tamamının yahut beraberinde kısmının durdurulması yahut sınırlanması da müdahale kazanmak neredeyse mukteza tedbirleri aldırabilecek.

Kurum denetçisi, bakı esnasında mukteza durumlarda mülki hile amirlerinden manşet kuvveti talebinde bulunabilecek. Bu halde mülki hile amirleri ve manşet kuvvetleri kasıntı denetçilerine müstelzim desteği gecikmeksizin sağlayacak.

Radyoaktif atıklar ve müstamel yakıtlar

Türkiye'nin buyruk sektörü haricinde planlı beraberinde çalışkanlık esnasında ortaya çıkmak bulunan ışın etkin atıklar, Türkiye sınırları içerisine sokulamayacak.

Türkiye sınırları zarfında yapılmış ve tasarruf süresi dolduğunda kaynak ülkeye reddetme şartı ile ihraç edilmiş ışıma kaynaklarına, ışın etkin atıkların transit geçmiş olmasına ve tabii ışın etkin maddelerin sıvanmış bulunduğu malzemenin ithalatına bahis konusu kıymetiharbiye uygulanmayacak.

Radyoaktif atıklar çevreye salınamayacak yahut bırakılamayacak.

Yürütülen faaliyetlere bağlı ortaya çıkan müstamel yakıtların yahut giderilmiş aut ışın etkin atıkların yönetiminde topu topu günah çalışkanlık düşüncesince yetkilendirilen insana dayalı olacak.

Tesislerde planlı rastgele beraberinde çalışkanlık kararı imal edilen ışın etkin atıklar apayrı beraberinde yetkilendirilen insana devredilene derece tesiste depolanacak.

Nükleer santrallerde ortaya çıkan müstamel yakıtlar, pres ömrü süresince çekirdeksel santralci sahasında depolanacak.

Faaliyetleri kararı müstamel yakıtı yahut ışın etkin atığı üreten yetkilendirilen kişi, bunların kasılma zarfında yahut kasılma dışarısında değme çeşitli taşınmasından mesul tutulacak. İşletmeden sürüm faaliyetleri esnasında ortaya çıkma ışın etkin atıkların değme çeşitli mesuliyeti yetkilendirilen insana dayalı olacak.

Türkiye'nin buyruk dalında meydana getirilen ameliyat sonucunda ortaya çıkan ışın etkin atıklar Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) kabilinden giderilmiş edilecek.

Sahipsiz ışın etkin bap belirleme edilmiş bulunduğu takdirde TENMAK, dayalı kasıntı ve kuruluşlarla teşrikimesai yaparak mukteza tedbirleri takanak yahut aldıracak, giderilmiş müdahale mukteza iş ve işlemleri yürütecek.

TENMAK, yetkilendirilen şahısların görüşlerini de alarak ışın etkin atıkların ve müstamel yakıtların yönetimine bağlı millî ışın etkin atılan politikası ve stratejisinin belirlenmesine asal Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı Taslağı'nı, sonu 0 ve 5 ile nihayetlenen yılların sonuna derece hazırlayacak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunacak. Bakanlık, Nükleer Düzenleme Kurumunun görüşünü alarak Ulusal Radyoaktif Atık Yönetim Planı'nı belirleyecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler