USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Laboratuvar analizleriyle asıl 'gök taşlarını' belirliyorlar

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvar Müdür Yardımcısı Emir, 'Bizim buradaki amacımız, halkımız âlem taşı sanıp da herhangi bir şeyi tüketicilere sunmasın. Doğru analizi, akla yatkın şahıslara ulaştırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Laboratuvar analizleriyle asıl 'gök taşlarını' belirliyorlar
08-12-2021 13:34
Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) aşırı sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, türlü testlerle asıl bulunduğunu belirlediği felek taşlarını raporlandırıyor.

Laboratuvar Müdür Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ayça Aydoğdu Emir, AA muhabirine, ÇOBİLTUM bünyesindeki laboratuvarda felek taşı analizi de yaptıklarını söyledi.

Laboratuvara dip ilişik bulunduğunu özetleyen Emir, merkeze günce 20'ye yaklaşan felek taşı bulunduğu memul örnekler geldiğini, bu işi aşırı sistemli biçimde yaptıklarını belirtti.

Emir, "Gelen gelişigüzel taş neticede bizim düşüncesince birlikte felek taşı olma özelliği gösterdiği düşüncesince numunelerimizin fotoğraflarını çekiyoruz, barkodluyoruz. İsim, bilgiler gelişigüzel bilinçlilik yük dibine alınıyor. Daha sonraları çözümleyici arkadaşımıza aktarıyoruz. Belirli kimi kimyevi ve fiziki analizler yapıldıktan sonraları da dalında bilirkişi bulunan birlikte istişare kurulumuz var. Taşların hesabına toplantılar yapılıyor. İçeriği üstünden taşın karakterizasyonu belirleniyor." niteleyerek konuştu.

Emir, analizi meydana getirilen taşın ne bulunduğu dair mukteza bilgilendirmeleri ilgilisine yaptıklarını aktararak, şu biçimde konuştu:

"Bizim buradaki amacımız, halkımız felek taşı sanıp da gelişigüzel şeyi sektöre sunmasınlar. Doğru analizi, akıllıcasına şahıslara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu mevzuda da dobra etkin ekibimiz var. Türkiye'de bu işi karşıcı eşsiz laboratuvarlardan birlikte tanesiyiz. Güvenilir neticeler veriyoruz. Tereddütte kaldığımızda hâlâ ayrıntılı cihazlarla da analizler yapmış olup halkımıza neticelerini gönderiyoruz. İsterlerse taşlarını da birlikte müddet saklıyoruz, isterlerse de kargoyla yeniden taşlarını arka gönderiyoruz. Bütün prosedürlerimiz mahremiyet esasına dayalıdır."

"Gök taşı niteleyerek çakıl meydan kullanmakta olanları duyduk"

ÇOBİLTUM'un yerine doğruluk olmayan raporlar düzenlendiğine ayraç fail Emir, "gök taşı değildir" biçiminde verdikleri raporlar üstünde oynanarak, "bu birlikte felek taşıdır, şu fiyatlara satılır" biçiminde ifadelerin olduğunu, buna kendilerinin de hasbelkader bedel geldiğini anlatım etti.

Emir, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Bizimle uygun iletişime geçerek taş gönderip sesletim almadıkları sürece kimesne bizim amblemimiz de olsa tek tutanağa güvenmesin. Yaklaşık 500 bin liralara 'gök taşı' niteleyerek çakıl meydan kullanmakta olanları duyduk. Çok üzücü, bunlar neticede zikıymet taşlar. Maddi değil, tinsel şekilde kıymetli, hâlâ aşırı müzelerde sergilenmesi müstelzim taşlar. Bunun bu derece ticari birlikte şeye dönüştürülmesini düpedüz laboratuvar şekilde on paralık onaylamıyoruz. Bizim maksadımız bilime işlev eylemek düşüncesince taşları analiz edip, felek taşı datasına birer kalıp sağlamak."

Öğretim görevlisi Tolga Özak ise felek taşı analizi düşüncesince laboratuvara gönderilen numunelerin kaydedildiğini aktardı.

Özak, "Belli birlikte sıraya layıkıyla analiz işlemleri başlıyor. Öncelikle kimyevi muhteva analizi yapılıyor, hâlâ sonraları taşın fiziki özelliklerine bakarak, danıştığımız birlikte bilgi oturmuş var. O heyet bunu değerlendiriyor ve dekoratif sahiplerine sesletim şekilde neticeleri sunuyoruz." dedi.

Özak, meteoritlerin birlikte ekip eşhas kabilinden zikıymet sayıldığını ve ticaretinin yapıldığını belirterek "Bazıları da hilekârlık işine giriyor. Bizim yaptığımız analiz sonucunu birlikte yerden bulup, hesabına değişik neticeler yerleştirerek 'bu taş meteordur' niteleyerek doküman düzenlenmiş. Vatandaşların bu tür hallere nazarıitibar etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler