USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ta yaşayan iki millet var, tüm dünya böyle bilmeli

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, birlikte cenah film film görüşme ve programa eklenmek gibi Hatay’a geldi. Hatay Valiliği'ni ziyaretinde Tatar, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin artarak bitmeme ettiğini belirterek, 'Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs’ta yaşayan iki millet var, tüm dünya böyle bilmeli
23-10-2021 13:59
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yanında kol görüşme ve programa eklenmek neredeyse Hatay’a geldi. Hatay Valiliği'ni ziyaretinde Tatar, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin artarak bitmeme ettiğini belirterek, "Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır, tüm dünya bunu böyle bilmelidir" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Hatay programı kapsamında evvel kendisine valiliği görüşme etti. Tören mangası ile karşılanan Tatar, vilayet itibar defterini imzaladıktan sonradan Vali Rahmi Doğan ile yanında araya geldi. Ziyarette mütekellim KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti görülmedik dobra ilgiler içerisinde. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonradan Ankara, İstanbul kadar şehirlere ziyaretler gerçekleştirdim. Doğu Akdeniz’de halkımızın refahı düşüncesince baş başa akım etmeliyiz. Türkiye’de KKTC’ye gönül rahatlığı dobra yanında idrak var. Aramızdaki birlikteliğin değme güzeşte güneş elan iyiye gittiğini görüyorum. Bazı çetin yıllardan geçtik fakat geleceğe korkmadan bakabilmek ve çelimli olabilmek düşüncesince kuma akım geçirmek görülmedik önemli. Hatay’dan baş döndürücü sayıda yurttaş Kıbrıs’ta yaşamaktadır. Bırakın evladı bundan böyle kuşaklar orada yaşamaktadır. Bu da bizim zenginliğimizdir. 47 sene sonradan Kuzey Kıbrıs’ta dünkü yanında yöntem anlayışı ile Türkiye’nin de şişman destekleriyle Maraş’ın açılmasıyla beraber yaşayan iki ayrı hâkim devletin teşrikimesai olabileceğini tüm dünyaya söylemeye çalışıyoruz. Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır. Tüm dünya bunu böyle bilmelidir. Kıbrıs’ta yaşayan Türkler, Osmanlı zamanında becerikli kendisine orada bulundular. İngiliz yönetiminde bazı teessürat yaşadık zorla tek devirde Rumların boyunduruğu dibine girmedik. Bu baş döndürücü önemli" dedi.

'TÜRKİYE’NİN ADADAKİ VARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ'

Türkiye Cumhuriyeti’nin de yardımı ile yanında federasyon fikrini görüşmediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, şöyleki konuştu:

"Çünkü federasyon Rum tarafıyla ortaklıktır. Bu da kuzeyiyle güneyiyle Türkiye’nin oradan ayrılması anlamını taşıyacaktır. Kıbrıs’ta iki ayrı hâkim devletin varlığı bildirme edildiğinde tığ Türkiye Cumhuriyeti ile istediğimiz anlaşmayı yapabiliriz. Bu vesileyle de Türkiye’nin adadaki garantörlüğü, askeri varlığının devamı sağlanır. Bizim güvencemiz Türkiye’nin adadaki varlığına bağlıdır. Kıbrıs’ın önemli kendisine öneminin arttığı bu zamanda bizim ilişkilerimizi artırmamız gerekmektedir. Ben yoğun pıtrak Hatay’a mevrut biriyim fakat koronavirüs sürecinden ötürü 2 sene sonradan gelebildim. Bu vesileyle koronavirüse yakalananlara çabuk şifalar diliyorum. Aşı olma çağrısını yineliyorum zira dölleme artarsa tayyare seferleri eskisi kadar artacaktır. Hatay ile Kuzey Kıbrıs arasındaki tayyare seferlerinin emektar seviyesine dölleme ile geleceğini düşünüyorum. Aramızdaki turizm, kültürel teşrikimesai eskisi kadar olacaktır zira buradan oraya gidip yerleşmiş, iş kurmuş baş döndürücü sayıda yurttaş vardır. Onlar orada evlenen ve torun sahibi olmuşlardır. Bir bakıma onlar bundan böyle bizim de vatandaşımızdır. Hatay’ın geçmişine baktığımızda ulusal mücadele, Atatürk’ün verdiği önemi görüyor ve önemsiyoruz zira bizim de yaşantımız ulusal savaşım ile geçmektedir. Bu ilişkilerin sürdürülebilmesi en önce cumhur reisi kendisine benim ve tüm halkımızın kuma dileğidir."

Hatay Valisi Doğan da meydana getirdiği konuşmada, “Sizleri burada ağırlamaktan şişman sevinme duyuyoruz. Hatay’ı sevdiğinizi ve yoğun pıtrak geldiğinizi tabir ettiniz. Bizim Kıbrıs’ta yaşayan ağırbaşlı sayıda Hataylı hemşehrimiz var ve ayrımlı sektörlerde iş yapıyorlar. Bizim ilişkilerimiz de enikonu sıcak. Sizin yoğun pıtrak gelmeniz bizim düşüncesince devlet vericidir. Kıbrıs problemi bizim düşüncesince de şişman ehemmiyet bildirme etmektedir. Kıbrıs davasındaki samimiyetiniz ve sarp duruşunuz Türk halkı çeşidinden kıvançla karşılanmaktadır. Sizleri burada görmekten ötürü sevinme duyuyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler