USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanadalı avukat, kamyoncu protestolarının ülkede levent boylu müddet tartışılacağını düşünüyor

Kanada'da Kovid-19 kısıtlamaları zımnında kamyon şoförlerinin "Özgürlük Konvoyu" ismini verdikleri protestolara üzerine hükümetin yürürlüğe koyduğu Acil Durumlar Yasası geçmiş kaldırıldı fakat tartışmalar etraflıca müddet gündemde kalacağa benziyor.

Kanadalı avukat, kamyoncu protestolarının ülkede levent boylu müddet tartışılacağını düşünüyor
24-02-2022 12:45
New York

Acil Durumlar Yasası'nın kaldırılması düşüncesince hükümeti mahkemeye verici Kanada Sivil Özgürlükler Derneğinin (CCLA) avukatı Laura Berger, kamyoncu protestoları, ilgilendiren yasanın toplumdaki tesirleri ve ülkenin niteliğine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Berger, kamyoncularla süregelen protestoların, gerçekte Kanada'nın Kovid-19 salgınına verdiği yanıtın muhtelif yönleriyle ilgilendiren endişeleri mevcut kesimleri de içeren birlikte cereyan bulunduğunu belirterek, "Dolayısıyla hem yasal, yasal ve barışçıl protestoydu hem de dokuncalı ve yıkmacı faaliyetleri edinmek kabilinden rastgele dü manada serbest birlikte yelpazede eylemler ve huzursuzluklar oldu." dedi.

Kanada’da esas adalet ve özgürlüklerin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu ve bundan ötürü CCLA namına geçmiş Trudeau hükümetince kaldırılmadan evvela Acil Durumlar Yasası’nı federal mahkemeye taşıdıklarını özetleyen Berger, Kanada’da hala tartışılan barışçıl tabir özgürlüğüne müsaade ita ile amme düzenini himaye dengesinin ne sağlanacağı problemininin gerçekte nice ülkenin karşılaşmış bulunduğu birlikte sorun olduğuna nazarıitibar çekti.

Berger, tartışmalar üstünde "Bir demokraside protestonun, arada sırada takılmalara bozukluk olsa bile, demokratik ifadenin anahtar birlikte biçimi bulunduğunu ikrar etmenin hakkıyla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Demokraside maslahat dengeyi bulmakla ilgili"

Ülkede Kovid-19 hadise sayısı ve hastanelerdeki hastalanmış sayısının düşüşe geçmiş olmasına karşın halkın müstevli önlemlerinden aşırı yorulduğunu vurgulayan Berger, bu mevzuda kamyoncuların düzenlemiş bulunduğu protestoların kritik edilmeye bitmeme edeceğini düşündüğünü söyledi.

Berger, "Umarım bu dönemden sonradan protestoları ne pahasına olursa olsun durdurmanın makul bulunduğu sonucunu çıkarmayız. Bunun hesabına birlikte demokraside meselenin bu dengeyi bulmakla ilgilendiren bulunduğunun farkına varırız." ifadesini kullandı.

Hükümetlerce muteber Kovid-19 önlemlerinin muhik yahut nahak yere halis muhlis dünyada bezginliğe bozukluk bulunduğunu dile getiren Berger, kamyoncu protestoları benzer tepkilerin iklim sınırlarını aşarak müşterilerini birleştirdiğini söyledi.

Berger, Kanada’daki protestolar esnasında ilkin Amerika kamuoyundan mevrut mali yardıma de değinerek, "Sanırım bu, ecnebi paranın burada, Kanada'daki zat siyasal tartışmalarımız üstünde birlikte tesirinin olup olmayacağı dair hakkıyla ehemmiyetli birlikte tartışmayı gündeme getirdi." dedi.

Salgın tamamı hayattaki müşterilerini etkilediği düşüncesince Kanada'daki protestolara maruz desteği anladıklarını tamlayan Berger, şöyleki bitmeme etti:

“Fakat ayrımsız sürede burada, Kanadalıları etkileyen mevzular huzur siyasal tartışmaların Kanada'da gerçekleşmesinden sakıncasız edinmek istiyoruz. Bence iklim genelindeki Kanadalı politikacılar ve Kanadalılar, bu soruları soruyor ve bu, aylar ve ayrıca gizil namına gelecek senelerde ağız dalaşı konusu olmaya bitmeme edecek."

"Hepimiz hükümetin kullandığı yetkileri önemsemeliyiz"

CCLA namına kamyoncuların protestolarının içeriğine bağlı rastgele birlikte konum almadıklarını özetleyen Berger, halis muhlis endişelerinin maşer namına protestolara ne reaksiyon verildiği ve hükümete seslerini duyurmaya etkin insanoğlu çeşidinden meydana gelen arada sırada dokuncalı eylemlere karşılık hasretmek düşüncesince ne yetkilerin kullanıldığıyla ilgilendiren bulunduğunu söyledi.

Berger, “Bir demokraside bir tanesi kamyoncular huzur ne düşünürse düşünsün, telkih zorunlulukları, müstevli yahut el sağlığı kısıtlamaları huzur ne düşünürse düşünsün, bizler hükümetin kullandığı yetkileri önemsemeli ve bu yetkilerin, Kanada Anayasası'na ve arsıulusal insanoğlu haklarına gereğince mütenasip ve hürmetkâr bulunduğu için sakıncasız olmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Kanada camiasında Kovid-19 salgınıyla ilgilendiren tartışmaların bitmeyeceğine ayraç fail Berger, şunları kaydetti:

"Toplum namına salgına ne karşılık verileceği ve Kovid-19'un ahir evresini ne yöneteceğimiz, kanıtların el sağlığını himaye dair insanların ferdî görüşlerine, adalet ve özgürlüklerine karşıt namına bizlere söylediklerini ne dengeleyeceğimiz dair huzur karşıya olduğumuz sorunları sona erdirmeyeceğini söyleyebilirim. Bu sebepten dolayı hakkıyla kavi tartışmalar görmeye bitmeme edeceğiz ve ümit ederim maşer namına bu tartışmaları haklara hürmetkâr biçimde yapabiliriz."

Acil Durumlar Yasası

Kovid-19 kısıtlamalarına huzur çıkarak Amerika ile Kanada arasındaki birtakımı uç kapıları ile hükûmet merkezi Ottawa'da yaşamı eğleşme noktasına getiren "Özgürlük Konvoyu" protestolarına huzur Kanada hükümeti, 14 Şubat Pazartesi haset Acil Durumlar Yasası'nı yürürlüğe sokmuştu.

Ülkedeki ilkin çıplak maşer kuruluşlarınca, antidemokratik bulunduğu nedeni öne sürülerek eleştirilen ve "Savaş Yasası" namına da tanıdık yasanın, ikrar edilmiş bulunduğu 1988'den beri önceki kere uygulandığına ayraç edilmiş, Kanada Sivil Özgürlükler Derneği (CCLA), Trudeau hükümetini, Acil Durumlar Yasası'nı kaldırması düşüncesince mahkemeye vermişti.

Acil Durumlar Yasası, hükümete rastgele çeşit gösteriyi zecir ve kamyoncu protestolarıyla irtibatlı namına ferdî insanların yahut işletmelerin veznedar hesabını murafaa talimatı olmaksızın dondurmak yahut askıya ikrar etme yetkisi veriyordu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, geçmiş icra ettiği açıklamada, gelinen noktada bundan böyle Acil Durumlar Yasası’nın kullanımına lüzum kalmadığını belirterek, kaldırıldığını duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler