USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanada'da müşterek yatılı kilise mektebinin bahçesinde şimdi 93 mezar bulundu

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki birlikte yatılı kilise okulu branşında henüz adsız mezarlar bulundu.

Kanada'da müşterek yatılı kilise mektebinin bahçesinde şimdi 93 mezar bulundu
26-01-2022 09:55
Toronto

British Columbia eyaletinin Williams Lake Bölgesi First Nation Şefi Willie Sellars, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, bölgedeki St. Joseph's Mission Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde 93 dünkü mezar keşfedildiğini duyurdu.

Sellars, 470 hektarlık alanın 14 hektarını radarla taradıklarını, şimdiye derece 93 mezar yerinin belirlendiğini anlatım etti.

Bölgedeki çalışmanın, belirlenen izlence kapsamında süreceğini tamlayan Sellars, "Onlarca senedir St. Joseph's Mission'da boşlama ve sömürme raporları vardı. Bu tesiste ölen ve kaybolan evlatların raporları vardı. Bu raporlara değer edilmedi." dedi.

St. Joseph's Mission Yatılı Kilise Okulunun 1891 ila 1981 yıllarında Williams Gölü yakınında çalışkanlık gösterdiğini anlatım fail önder Sellars, okulun Kanada'da en derinlemesine müddet açıkça küsurat yatılı kilise okullarından birisi bulunduğunu hatırlattı.

Zemin taramasının yanında okulda yaşananlarla alakalı anket da açıldığına ayraç fail önder Sellars, şunları söyledi:

"Bu yolculuk, araştırı ekibimizi insanoğlu davranışının en ışıksız köşelerine götürdü. Ekibimiz sadece evlatların ve bebeklerin öldürülmesi ve kaybolmasıyla alakalı hikayeleri kaydetmekle kalmadı, bire bir sürede St. Joseph's Mission'da ufaklıklara müteveccih dizgesel işkence, kesat ve eşeysel saldırıya bağlı sayımsız öykü dinledi. Ayrıca soruşturma, okuldaki koşullarla alakalı dikkate alınmayan şikayetleri, rahiplerin istenmeyen bebekler de karışma kazanmak üzere, bebek cesetlerinin göllere, nehirlere ve okulun fırınına atıldığına değgin kanıtları da ortaya çıkardı."

Kazı ve tarama çalışmalarını başöğretmen kazı bilimci Whitney Spearing de okul dalında bulunmasına rağmen, belirlenen 93 mezardan 50'sinin okul mezarlığıyla münasebetli olmadığını söyledi. Spearing'in bu açıklaması, okullarda kalırken ölen evlatların yanında apayrı bebek yahut olmuş ölümlerini de gündeme getirdi.

İlk mezarlar güzeşte yaz ortaya çıkarılmıştı

Kanada'da emektar yatılı kilise okulu bahçesindeki pırtı dışı bebek mezarları önce el 29 Mayıs 2021'de British Columbia eyaletinin Kamloops kentindeki yatılı kilise mektebinin bahçesinde mevcut 215 çocuğa alakalı naaş harabeleriyle gündeme gelmişti.​​​​​​​

Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulunun bahçesinde, 24 Haziran 2021'de, resmi kayıtlarda sıfır 751 bebek ölü bedeni kalıntısının bulunduğu mezarlar bulunmuştu.

Kanada’nın British Columbia eyaletindeki emektar St. Eugene Misyon Okulunun yakınında da 30 Haziran 2021'de 182 çocuğa alakalı naaş kalıntılarının bulunduğu pırtı dışı mezarlar saptanmıştı.

British Columbia eyaletinin Güney Körfez Adaları'ndan Penelakut Adası'ndaki Penelakut Yerli Kabilesi de 12 Temmuz 2021'de bitirdikleri duyuruda, Kuper Yatılı Kilise Okuluna alakalı alanda 160'tan çok "belgesiz ve işaretsiz" mezar bulunduğunu açıklamıştı.

Kanada tarihinin en iri bebek istismarı

Kanada tarihinin en iri bebek istismarının yaşandığı arazi adına bildirme edilen Yatılı Kilise Okullarının ilki, 1880'lerin başlangıcında açıldı ve sonuncusu da 1996 senesinde kapatıldı.

150 binden çok domestik çocuğun ailelerinden ancak alınarak yerleştirildiği kiliselere alakalı yatılı okullarda, bu evlatların iri kısmı rahip, rahibe ve öbür öğretmenler çeşidinden fiziksel, eşeysel ve ruhsal hız ile istismara uğradı.

Ülkede 2010'da kurulan Hakikat ve Uzlaşma Komisyonunun kayıtlarına güzeşte istismarların yanında birtakım evlatların üstünde tıbbi deneyler yapıldığı da belirlendi.

Kanada federal hükümeti, binlerce çocuğun açlık, dargın ve dert kararı yaşamını kaybetmiş bulunduğu yatılı kilise okullarında yaşananlar düşüncesince mağdurlardan yöntemince bozukluk dilemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler