USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor

Irak'ın ayrımlı budunsal grupları barındıran hususi ortak yapıya eş kenti Kerkük, umumi seçimlerde Türkmenler, Kürtler ve Araplar ortada devam eden ortak yarışa oyunluk oluyor.

'Irak'ın mozaiği' Kerkük'te umumi seçimlere eyyam kaldığında yarışma kızışıyor
27-09-2021 14:24
At Ta mim

Uzun senelerdir politik ve kazançlı krizlerin bitmeme etmiş olduğu Irak, 10 Ekim'de yapılacak erken umumi seçimlere hazırlanırken Kerkük'te de dip müşterek propaganda dönemi yaşanıyor. "Küçük Irak" yahut "Irak'ın mozaiği" denli yakıştırmalar meydana getirilen kadim şehrin sokakları, türlü politik gruplar ve adaylarına ilgilendiren afiş ve posterlerle donatılmış durumda.

Irak geçmiş defa emektar başvekil ve cumhurbaşkanlarının sözlü bulunmadığı müşterek seçime gidiyor

Kerkük'ün merkezi ağırlıklı namına gökçe mülevven Türkmen bayrakları ve adayların posterleriyle süslenirken, Kürtlerin ve Arapların dip namına yaşamış olduğu alanlarda de bahis konusu budunsal gruplara ilişkin adayların posterleri öne çıkıyor.

Irak'ta 329 sandalyeli Meclisin 12 sandalyesi Kerkük düşüncesince ayrıldı. Bu 12 sandalyenin 3'ü avrat kotasına tahsis edilirken, 1 iskemle de şehirde canlı Hristiyan azınlığına verildi. Kerkük, dünkü seçim yasasına mucibince Türkmen, Kürt ve Araplar ortada üç ayrı seçim alanına ayrıldı.

Türkmenler, bu seçime Kerkük ve ona ilişkin alanlarda kâffesi Türkmen politik partilerin katılımıyla açılan "Birleşik Irak Türkmenler Listesi" ismi altında 7 adayla katılıyor.

Türkmenler, Kerkük Valiliğine talip

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden mebus talibi Ammar Kahya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bu seçimde Türkmenlerin biricik dizelge biçiminde birleşerek el erki yarışına girdiğini ve bu birleşmenin Türkmenleri güçlendireceğini söyledi.

Uzun senelerdir usulsüzlük ve çirkin idare zımnında ahali ile siyasiler ortada kaybolan güvenin seçimlere negatif yansıyacağını aktaran Kahya, şunları kaydetti:

"Irak'ın genelinde ve Kerkük'te hala cazibe kesintileri, avarelik ve çirkin şehremaneti hizmetleri bitmeme ediyor. Reform düşüncesince dünkü kanunlar çıkarılmalı. Parlamento namına kurulacak dünkü hükümete edisyon yapılarak yenilikler gerçekleştirilebilir. Irak'ta erke kaynaklarının hâlâ güzel değerlendirilmesi düşüncesince Petrol Bakanlığı ile Elektrik Bakanlığı birleştirilerek Enerji Bakanlığı kurulmalı."

Kerkük'te 2003'ten beri valinin Kürt yahut Araplardan seçildiğine ayraç fail Kahya, Türkmenler namına bu göreve isteyen olduklarını ve seçim sonrası kente müşterek Türkmen'in ilbay olmasını sağlayacaklarını söyledi.

Irak'ta şehremaneti hizmetinde Türkiye modeli uygulanmalı

Kahya, "Her sabık çağ hâlâ da gerileyici Kerkük şehremaneti hizmetleri sisteminde Türkiye'deki belediyecilik modelinin uygulanması düşüncesince parlamentoya edisyon yapacağız." dedi.

Birleşik Irak Türkmenler Listesi'nden mebus talibi Sevsen Ceddu da Irak'ta siyasi, ekonomi, sağlık, kalkınma ,eğitim ve düzenlilik sahalarında ağır reforma ihtiyacın olduğuna ayraç ederek bu seçimlerin Türkmenler düşüncesince ehemmiyetli müşterek dönüm noktası olacağını belirtti.

Hayatının 20 yılını yetişek dalında işlev vererek nâkil ve akıbet namına müfettişliğe denli yükselen Ceddu, Irak'ın en aşırı yetişek dalında reforma gereksinimi olduğuna dikkati çekti.

KDP'den Kerkük düşüncesince "ortak yönetim" söylemi

Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisinden (KDP) mebus talibi Şahavan Abdullah ise tümen namına bu seçimlerde Irak genelinde uğur boncuğu politik koalisyona girmediklerini ve biricik tümen namına yarışacaklarını bildirdi.

"Kerkük'te Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşacak müşterek kuma idare Kerkük problemi düşüncesince en güzel hal olur." diyen Abdullah, Kerkük'teki politik hastalıkların fakat Kerküklüler ortada çözülebileceğini tabir etti.

Abdullah, şöyleki bitmeme etti:

"Kerkük'teki politik sorunlara ağır analizör gerekiyor. Siyasi muhit arasındaki probleminin çözümü düşüncesince Irak hükümeti ve IKBY'nin desteğine ihtiyacımız mümkün fakat on paralık kimsenin dahil etmesini istemiyoruz."

Arap seçmenlerin dip katılma göstermesi bekleniyor

Kerkük'te Arap Tashih Partisinin talibi Burhan Asi ise Arap seçmenlerin bu seçime faziletkâr katılma göstereceğinden ümitli bulunduğunu söyledi.

Asi, hâlâ ilkin yıldırı örgütü DEAŞ zımnında yaşanmış olan vakalardan etkilenen şehrin güneyindeki ve başta rustik kesimindeki seçmenlerin, bulunan emniyetli ortamın bitmeme etmesi düşüncesince sandığa gitmeyi yeğleme edeceğini dile getirdi.

Seçimlere rastgele müşterek biçimde eksiklik karışmasından fikir ettiklerini kaydeden Asi, hükümetten bu mevzuda müstelzim önlemleri almasını istedi.

Irak'ta umumi intihabat düşüncesince art tadat sürüyor

Irak, 10 Ekim'de yapılacak er umumi seçimlere hazırlanıyor.

Bu seçimlerde 167 politik tümen ve oluşuma ilişkin 3 bin 249 sözlü yarışıyor. Söz konusu adayların 951'i kadın. 789'u bağımsızlardan oluşan adayların art kalanı ise politik tümen ve koalisyonların listesinden yarışa katılıyor.

Irak'taki budunsal binalar

Irak Anayasası'na mucibince dünya Arap ve Kürt peyda etmek neredeyse dü resmi budunsal yapıya sahip.

Resmi sıfır verilere göre, nüfusun yüzdelik 75-80'i Arap, yüzdelik 15-20'si ise Kürt.

Türkmenler ve diğerleri, dünya nüfusunun yüzdelik 5-7'lik tarafını oluşturduğu tabir edilse de Türkmen gruplar esas rakamların aşırı hâlâ faziletkâr bulunduğunu belirtiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler