USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İdrar kaçırma sorununa pelvik taban egzersiziyle tedavi

Günümüzde hanımlarda aşırı yoğun rastlanan sorunlardan bir tanesi bulunan hacet kaçırma, cerrahi yöntemlere başvurmadan pelvik taban egzersizleriyle önlenebiliyor. Gençlerde yüzdelik 5, ilerleyici yaşlarda ise yüzdelik 60 oranında rastlanan hacet kaçırma sorunu düşüncesince pe

İdrar kaçırma sorununa pelvik taban egzersiziyle tedavi
16-10-2021 09:53

Özellikle alışılagelen mevlit karşılayıcı ve belli başlı yanında yaşı aşmış hanımlarda tanıdık gereklilik kaçırma sorunlarının cerrahi gerektirmeyen tedavi yöntemleriyle aşılabileceğini kail İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi programı Öğr. Gör. Elif Uzun, hanımefendilerin sorun ortaya çıkmadan geçmiş ilerde yaşayabilecekleri problemleri karşılamak düşüncesince yanında fizyoterapistten dayanak alabileceğini söyledi.

“FİZYOTERAPİST YARDIMIYLA PELVİK TABAN KASLARIMIZI KUVVETLENDİREBİLİRİZ”

İdrar kaçırma problemlerinin ikiye ayrıldığını tamlayan Uzun, mevlit sonrası nedenlerle yada ileriki yaşlarda adale zayıflığı dolayısıyla bu sorunun ortaya çıkabileceğine dikkati çekti. İdrar kaçırma problemlerinin pelvik taban kaslarının nötr olmasıyla alakalıyken, bazılarının da kusursuz tersi bu kasların yanında tomar spazmatik olması dolayısıyla ortaya çıktığını özetleyen Uzun, "Genellikle mevlit sonrası ve çoklu doğumlar dolayısıyla bu kaslarda sıskalık olabilir. Yaşın ilerlemesi ile baş başa nite öteki cisim kaslarımız kuvvetinden oluyorsa pelvik tabandaki kaslar da güçsüzleşebilir. Bu durumun önlenebilmesi düşüncesince sorun ortaya çıkmadan fizyoterapiste gidip çalışılabilir. Cerrahi yanında tedavi gerektirmiyorsa eş sağlığıyla etkin yanında fizyoterapist ile pelvik taban kaslarımızı kuvvetlendirebiliriz. Öksürürken yada hararetli yanında ana rahmi içi tazyik olduğunda kaçan gereklilik mı? Yoksa kesif pıtrak gereklilik hissi ve şimdi iri miktarlarda kaçan gereklilik mı? Bunların saptanması gerekir. Ona layıkıyla engelleme edilir" dedi.

"YANLIŞ BİR ALGI VAR"

Yurt haricinde alışılagelen mevlit karşılayıcı hanımefendilerin mevlit sonrası pelvik taban terapistiyle çalıştığını tabir fail Elif Uzun gereklilik kaçırılmaması düşüncesince mevzuya şimdi yanında tomar ehemmiyet verildiğini kaydetti. Uzun şöyleki bitmeme etti:

"Maalesef bizim devletimizde kusur yanında idrak var. Özellikle büyüklerimiz bebek doğurduktan sonraları bunun olmasının alışılagelen bulunduğunu ve çözümü olmadığını düşünüyor. Bunun çözümünün bulunduğunu kişilerin bilmesi gerekir. Manuel terapiyle pelvik taban kasları gevşetilebilir. Bunun haricinde egzersiz aşırı önemli. Elektroterapi ajanları, biofeedback ekipmanları kadar aygıt kullanımıyla baş başa kaslara engelleme yalan konusu. Bu hoppadak hanımlarda olmuyor. Erkeklerde de şimdi az oranlarda da olsa rastlanabiliyor. O kasların farkındalığı ve nite kullanılması gerektiği dair şuurlanma artmalı. Verilen egzersizlerle kasların kontrollü olması sağlanmalı."

"EGZERSİZLER TİPLERE UYGUN OLMALI"

Pelvik taban kasları eneze olanların bellik ağrıları kadar mesail yaşayabileceğine dikkati çekici bilirkişi fizyoterapist Elif Uzun, muhtelif egzersizlerle bu sorunun giderilebileceğini belirterek "Egzersizler gereklilik kaçırma tipine akıllıca olmalı. Tut bırak halinde burma egzersizi, 'Tut tut tut şimdi da tut' halinde asansör egzersizi nötr bulunan kaslarda yeğleme edilebilir. Ama pelvik kasları spazmatikse geçmiş spazmı açıp sonraları bu egzersizi infaz etmek şimdi güzel olur. Ofiste aşırı çalışanların sorumluluk kasları spazmatik bir duruma gelir. Pelvik taban kaslarda da bu boyut yaşanabilir. Kaslar spazmatik ve eneze olabiliyor. O nedenden dolayı sonsuz idrarımız mevrut kadar hissedebiliyoruz. O sebeple geçmiş kasları gevşetip şimdi sonraları tahkim yapılması önerilir. Bazen gevşetme egzersizleri uygulanır. 'Sırt üstü yat, bacaklarını aç ve kendini şen bırak' kadar metodlar kullanılabilir" dedi.

"İLERLEYEN YAŞTA 2 KADINDAN BİRİNDE VAR”

Bu sorunun hanımlar ortada aşırı kesif yaşandığını özetleyen Uzun, bu oranın gözyaşı averajına layıkıyla değiştiğini belirterek, "Gençlerde yüzdelik 5 iken ilerleyici yaşlarda nemli dönümü sonrası yüzdelik 50-60'lara çıkıyor. Yani dü hanımdan birinde bu maslahat mevcut maalesef. Ancak önemsenmiyor. Yaşlandım, öksürünce oluyor, niteleyerek geçiştiriliyor. Ama nite yürümezsek ayak kaslarımız zayıflarsa pelvik taban kasları da onları kullanmazsak zayıflar ve idrarı tutamama sorunu artar. Mesaneden çıkan gereklilik normalde aut genital kaslarda tutulabilir. Ama kasın kilo vermesi yaşlanma, çoklu doğumlarda, bu kaslar emektar konforunda olmuyor ve nötr bulunduğu düşüncesince arama edemiyoruz. Bilinçlenmek gerekir. Her mevlit karşılayıcı eş yanında pelvik terapiste giderse rahatsızlığı ortaya çıkmadan geçmiş çözebilir. Kişilere bu problemleri yaşamasa fark nazarıitibar etmelerini ve pelvik taban egzersizine yönelmelerini öneririm" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler