USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Güney Afrikalı virologlara uyarınca Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir

Güney Afrikalı virologlar, "çok yüksek" bulaşan özgülük haiz Kovid-19'un Omicron varyantının, toplumlarda güruh bağışıklığı oluşturabileceğini ve bu durumun virüsü pandemi olmaktan çıkarıp endemiğe çevirebileceğini söyledi.

Güney Afrikalı virologlara uyarınca Omicron, Kovid-19'u endemiğe dönüştürebilir
13-01-2022 11:38
Johannesburg

Omicron varyantının 24 Kasım'da Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana'da belirleme edilmesinin arkası sıra güzeşte 50 günce müddet içerisinde elde edilmiş ilmî veriler, bu varyantın bol semptomlar ve düşüt ahiret yolculuğu oranlarıyla diğeri varyantlardan ayrımlı özellikler taşıdığını ortaya koydu.

Viroloji muayeneleri dair dünyaca adlı sanlı bilgelik insanlarına ve bilimsel nitelikli kurumlara eş Güney Afrika Cumhuriyeti ise bu süreçte Omicron araştırmalarının en ehemmiyetli merkezlerinden bir tanesi oldu.

Stellenbosch Üniversitesi Tıbbi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gert van Zyl ve Witswatersrand Üniversitesi Aşılar ve Bulaşıcı Hastalıklar Analitiği Araştırma Birimi (VIDA) Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr Vicky Lynne Baillie, Omicron varyantıyla ilişik şimdiye derece elde edilmiş bulguları AA muhabirine değerlendirdi.

Omicron güruh bağışıklığına sefer açabilir

Van Zyl, eldeki veriler ışığında eskiden varyantlara nazaran elan bol seyreden ve elan az ölümsek bulunan ortak çeşit kendisine tanımladığı Omicron varyantının, ayrımsız sürede aşırı faziletkâr sirayet ayrıcalığı taşıması sebebiyle nüfusa güruh bağışıklığı kazandırabileceğini anlatım etti.

Araştırmalara mucibince Omicron varyantının elan ilkin enfekte ergin yahut aşılanmış insanda de faziletkâr miktarda görüldüğünü kaydeden Van Zyl, buna rağmen Omicron'un, Delta üzere gayrı varyantlara huzur bağıl dobra ortak muafiyet sağladığını belirtti.

Van Zyl, gelecekte bu virüsün de ayrımlı mutasyonlara uğrayabileceğine fakat nüfusun kazanacağı güruh bağışıklığı sebebiyle salgının elan ilkin görülenden ayrımlı kendisine elan bol seyredebileceğine dikkati çekti.

Kazanılacak bu güruh bağışıklığının Kovid-19 salgınının gidişatına da hasiyet edeceğine yer veren Van Zyl, "Omicron'un Kovid-19 salgınını bitireceğini eyitmek realist değil fakat onu endemiğe dönüştürebileceğini düşünüyorum. Bunu destekleyen berk göstergeler ile modeller var." dedi.

Van Zyl, Kovid-19'un yayılımının derinliğine vadede bitmeme edeceğini fakat gelecekte topluluğun tamamının korunmasından çoğalma buğulu kişi üzere faziletkâr riziko altındaki bireylerin korunmasına odaklanılması icap ettiğini belirterek, "Bu ayrımsız sürede virüsün maşer içerisinde yayılmasını engelleyecektir." ifadesini kullandı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçerli gezi kısıtlamaları ve kapanmaların yurt ekonomileri üstünde gerçek dokunca doğurduğuna dikkati çekici Van Zyl, şunları kaydetti:

"Başlangıçta geçmiş tepkiler keyif hizmetlerini korumaya yönelikti. Bu nedenden dolayı geçmiş karantinalar aşırı ehemmiyetli ve değerliydi fakat bağlam değişirken emektar araçları dünkü ortak dava düşüncesince kullanmamalıyız."

"Başka ortak değişke elde edersek, aracısız en başa arka dönebiliriz"

Baillie de Güney Afrika nüfusunun iri kısmının salgının eskiden evrelerinde enfekte ergin yahut aşılanmış kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, "Yani muafiyet sistemlerimiz enfekte oldu. Kovid-19 enfeksiyonuna huzur nite tepkime vereceğimizi biliyoruz." dedi.

Eldeki verilerin, kazanılan bu sosyal bağışıklığın, Güney Afrika'da Omicron kaynaklı hastaneye yatış ve ölüm sayılarının düşüt seyretmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını anlatım fail Baillie, bu varyantın elan ilkin muafiyet kazanmamış insanda ise ağırbaşlı neticeler doğurabileceği uyarısında bulundu.

Baillie, aşırı sayıda ülkenin Güney Afrika'ya uyguladığı gezi kısıtlamalarına rağmen, Omicron varyantının ortak "Güney Afrika varyantı" olmadığının altını çizerek, "Sadece, geçmiş burada bulunmuş oldu ancak, elan ortak tomar imtihan yapıldığında, elden hoppadak dünyanın rastgele durumunda rastlandı." diyerek konuştu.

Bu sebeple Omicron örneğinde bulunduğu üzere gezi engellemelerinin virüsün yayılımını önlemekte ortak işe yaramadığını korumak için çaba sarfeden Baillie, "İnanılmaz kapanma yetenekleriniz olmadıkça, bu çeşit kısıtlamalarla sınırları bloke etmek rastgele ortak ayırt yaratmayacaktır." dedi.

Baillie, eldeki verilerin, DOĞRU gelecekte aşırı elan ortak tomar insanoğlunun Omicron'a yakalanabileceğini gösterdiğini aktararak, "Omicron emniyetsiz bulaşan ve aşırı ortak tomar insanoğlu enfekte oluyor. Bu ortak çeşit güruh bağışıklığına ulaşmamız gerektiği anlamına geliyor." ifadesini kullandı.

Virüsün gelecekte aşırı ayrımlı mutasyonlara uğrayabileceğine yer veren Baillie, "En kötüsünü geride bırakıyoruz fakat gine de apayrı ortak değişke elde edersek, aracısız en başa arka dönebiliriz." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler