USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

EnKarNe uzlaşı raporu: Tip 2 diyabet sıklığı dünyada artıyor

Türkiye’de 8 milyon insanı etkilediği kestirim edilen Tip 2 diyabet problemine müteveccih ‘Diyabette Kardiyovasküler ve Renal Komplikasyonların Önlenmesi, Tanısı ve Tedavisi düşüncesince Endokrinoloji Kardiyoloji Nefroloji (EnKarNe) Uzlaşı Raporu’ yayınlandı. EnKarNe uzlaşı t

EnKarNe uzlaşı raporu: Tip 2 diyabet sıklığı dünyada artıyor
16-11-2021 15:43

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD), Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Türk Nefroloji Derneği (TND) ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (THBHD) kabilinden hazırlanmakta olan raporun neticeleri matbuat toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD)Diyabet Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serpil Salman, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sibel Güldiken, Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Koruyucu Kardiyoloji ve Aterskleroz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Öner Özdoğan, Türk Nefroloji Derneği (TND) Eski Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, Türk Nefroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (THBHD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ülver Derici katıldı.

Rapor ile Tip 2 diyabet hastalığının multidisipliner ayn açısıyla akilane yönetiminin sağlanması, böylelikle hastalığın yarattığı afiyet sorunlarının ve topluma getirmiş yer aldığı maliyetlerin önlenmesi amaçlanıyor. Rapor dört ayrımlı dernekten dokuz bilgelik insanı kabilinden hazırlandı. EnKarNe Uzlaşı Raporu, Türkiye’de endokrinoloji, kardiyoloji ve nefroloji disiplinlerinin Tip 2 diyabet problemine müteveccih yerine kolektif hazırlanmakta olan önceki uzlaşı raporu olma hususi durumunu taşıyor.

“AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Basın toplantısında mütekellim Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Diyabet Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serpil Salman Diyabetin Türkiye’de aşırı münteşir bulunduğunu söyleyerek laflarına şöyleki bitmeme etti:

“Türkiye Avrupa’da diyabette müşterek numara sırada. Aynı sürede diyabet düşüncesince en müşterek tomar servet çiğnemek durumunda artan ülkelerden biriyiz. Diyabet yaşı tedricen düşüyor. Çocukluk çağlarında Tip 2 görebilir olduk. Kilo fazlalığı ve akışmaz hayat şişman müşterek sıkıntı. Son 20 senedir bu mevzuyla ilgilendiren tembihat yapılıyor. Ancak diyabet pandemisi himmet kesmeden bitmeme ediyor.”

“HASTA DÜZENLİ TAKİP EDİLMEZSE KÖR OLABİLİR”

Çocukların ev yemekleri, göveri ağırlıklı tagaddi ve neşeli müşterek hayatı sürdürmeleri icap ettiğini kaydeden Salman, “Sigaradan ırak durmalıyız. Yaşam şeklimizi değiştirerek diyabeti önleyebiliriz. Hareketsizlik ve hayatın uzaması diyabeti artı nedenlerin başlangıcında geliyor. İnsan ömrü uzadıkça diyabetli sayımız artıyor. Ailede ne genişliğinde aşırı diyabetli var ise öteki fasile bireylerinin diyabetli olma payı artıyor. Düzenli beslenerek ve spor yaparak diyabet sayısını nısıf yarıya indirebiliriz. Diyabet gözleri ağırbaşlı miktarda etkiliyor. Hasta derneşik izleme edilmemesi biçiminde âmâ olabilir. Diyabetli müşterek hastada his doğa ve böbrek rahatsızlıkları en ehemmiyetli sorunlarımızdan" dedi.

“ŞEKERE BAĞLI BÖBREK HASTALIĞININ İLK BULGUSU İDRAR TAHLİLİ”

Türkiye’de 8 milyon şahısda diyabet bulunduğunu vurgulayan Türk Nefroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, “Diyabet hastalığının dokunca verdiği en ehemmiyetli organlardan birisi de böbrekler. Şeker rahatsızlığı kurnaz müşterek hastalıktır. Hastaların yüzdelik 50’si şeker hastası bulunduğunu bilmiyor. Bu hastaların çoğunda böbrek dokunca görmüş oluyor. Diyabet hastalığının er kişileştirme edilmesi böbrek sağlığı açısından da aşırı önemli. Şekere dair böbrek hastalığının önceki bulgusu gereklilik tahlilidir. Böbrek hasarını idrardaki protein kaçağının saptanmasıyla belirleyebiliriz. Böbrek hasarı er saptanırsa, böbrek hastalığının inkişaf hızı yavaşlatılabilir. Şeker teşhisi konulduğu anda hastalar behemehâl gereklilik tahlilini yaptırmalıdır” sanarak konuştu.

“AĞRI KESİCİLERİN UZUN SÜRE KULLANILMASI BÖBREK YETMEZLİĞİNİ NEDEN OLUYOR”

Şeker kontrolünün beraberinde içki basıncının da ehemmiyetli bulunduğunu kail Prof. Dr. Alaattin Yıldız laflarını şöyleki noktaladı:

“Hastanın içki basıncı faziletli yer aldığı devir etraflı böbrek rahatsızlıkları aşırı daha aceleci ilerliyor. İlaçlar derneşik kullanılarak protein kaçağı arama dibine alınabilir. Ağrı stoper ilaçlar böbrek açısından sonuç adım riziko tabir ediyor. Ağrı kesicilerin derinliğine müddet kullanılması böbrek yetmezliğine illet oluyor.”

“TÜRKİYE EN FAZLA HARCAMA YAPAN ÜLKE KONUMUNDA”

Rapora göre; Tip 2 diyabet görülme sıklığında Avrupa devletleri ortada önceki tam toprak düzlük Türkiye, bire müşterek sürede Avrupa devletleri ortada bu dert düşüncesince en müşterek tomar gider karşılayıcı iklim konumundadır. Hastalığın yarattığı maliyetin tahminî yüzdelik 75’ini diyabetin komplikasyonları -yani organlara verdiği zararlar- düşüncesince meydana getirilen masraflar oluşturuyor. Diyabete dair ölümlerin ve hastada oluşan zararların en ehemmiyetli sebepleri arasındaysa diyabet dolayısıyla gelişen his ve böbrekle ilgilendiren emraz (kardiyak ve renal komplikasyonlar) toprak alıyor.

“TİP 2 DİYABET SIKLIĞI DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE GİDEREK ARTIYOR”

İçinde bulunduğumuz yüzyılda vakayiname ve bulaşan sıfır rahatsızlıkların aşırı ehemmiyetli afiyet sorunları yer aldığı tabir edilen raporda, tedricen daha müşterek tomar ısın alan, daha az erke harcayan, hab akıllılık dengesi bozulan, kimyevi kirleticilere sonsuz sunulan artan insanoğlunun kalıtım bilimi yapısının, mütebeddil mevki ve hayat koşullarına ehliyetli ahenk göstermediği tespiti yapılıyor. Tüm bu faktörlere dair yerine obezite, hipertansiyon, dislipidemi ve bu rahatsızlıkların genellikle müşterek arada bulunmuş yer aldığı Tip 2 diyabet sıklığı dünyada ve devletimizde tedricen artıyor.

“HASTALARIN YAKLAŞIK YÜZDE 30-40’INDA BÖBREK HASTALIĞI GELİŞİYOR”

Raporda Tip 2 diyabet problemine dair ehemmiyetli bilgiler şöyleki vurgulanıyor:

“Yapılan icraat hem devletimizde (TURDEP-2 Çalışması) hem de dünyada, herhangi müşterek dü diyabetliden birinin daha aşinalık almadığını gösteriyor. Diyabetli bireylerde öteki organları etkileyen hasarların gelişmesini engel olmak düşüncesince içki şekerini arama altında avlamak sonuç adım önemli. Sadece içki şekeri kontrolü ile diyabetin his ve böbrek ile ilgilendiren neticelerini tümden engel olmak belkili olmuyor.

Diyabetli bireylerde en sık tanıdık kalp-damar hastalıkları; koroner atardamar hastalığı, periferik atardamar hastalığı, damla ve sistolik/diyastolik his yetersizliği yerine sıralanıyor. Kalp nedenli ölümlerin sebebi yerine en önce his doğa tıkanıklıkları düşünülse de olguların ehemmiyetli müşterek kısmında doğa tıkanıklığı değil, his yetersizliği aşama kalbin işlev bozukluklarıyla seyreden emraz ölüme illet oluyor. Diyabet, vakayiname böbrek hastalığının (KBH) en sık tanıdık sebebi yerine tanımlanıyor. Diyabetli bireylerde KBH riski diyabetli olmayanlara nazaran minimum dü kıvrım kalık bulunuyor ve hastaların tahminî yüzdelik 30-40’ında böbrek rahatsızlığı gelişiyor. Türkiye’de 2020 yılı böbrek eşya sistemi tutanağına göre, Türkiye’de 2020 senesinde hemodiyalize dünkü başlamış olan hastaların yüzdelik 36,6’sının diyabeti mevcuttur.”

Diyabette Kardiyovasküler ve Renal Komplikasyonların Önlenmesi, Tanısı ve Tedavisi düşüncesince Endokrinoloji Kardiyoloji Nefroloji (EnKarNe) Uzlaşı Raporu’nda, diyabetli bireylerin dert ve otama yönetiminde uyulması müstelzim kavait şöyleki sıralanıyor:

“Diyabetli bireyde haremlik fail dert ve riziko faktörlerinin tespiti. Eşlik fail rahatsızlıkların taranması Kardiyoloji ve Nefroloji’ye konsültasyonu istenilmesi müstelzim durumlar. Tedavi hedeflerinin belirlenmesi ve hayat biçimi düzenlemeleri ve akliyeci tıbbi tedavi”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler