USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dünyada her yıl 10 kişiden biri gıda kaynaklı hastalıklardan etkileniyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2021 yılı Gıda Sistemleri Zirvesi raporlarına göre, dünyada 10 kişiden 1'i her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan etkileniyor. Özellikle ilkokul yaşın altındaki çocuklar, faziletli riziko altında bulunuyor. Örgütün global tutanağına mucibin

Dünyada her yıl 10 kişiden biri gıda kaynaklı hastalıklardan etkileniyor
19-10-2021 14:38

Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üy. Füsun Zehra Özkan, çağımızda gıda güvenliğini gelmek ve gıda kaynaklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engel olmak kıl payı meydana getirilen icraat üzerine bilgelik verdi. Güvenli sıfır gıdaların aşırı emektar senelerden buyana afiyet problemlerine etmen olduğuna nazarıitibar çekici Özkan, “Gıda güvenliği topu topu yıllarda önemsenen ve çalışan tedbirler katılması müstelzim konulardan biri. Dünyada Gıda güvenliği ile ilgilendiren sorunlara müteveccih BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kabilinden arsıulusal şirketler ile her ülkenin millî organizasyonları, taharri memuru polis maşer kuruluşları ilmî icraat gerçekleştirmekte ve gıda güvenliğinin sağlanması ve emniyetli gıdaya muvasala düşüncesince analizör istihsal etmek kıl payı tetkikat yürütüyor” dedi.

Buna rağmen, gıda güvenliğinin ehemmiyetli bir afiyet problemi olmaya bitmeme ettiğini tamlayan Özkan, Dünya Sağlık Örgütü kabilinden gıda kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve bu hedeflere müteveccih dayanıklı aşırı amblem belirlendiğini ve strateji edildiğini söyledi.

KONTAMİNE YİYECEK VEYA SULAR HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Özkan, gıda kaynaklı rahatsızlıkların çoğunluğunun kontamine araç yahut sudan kaynaklandığına nazarıitibar çekerek, Dünya Sağlık Örgütünün (WHO), gıda zincirinde arazi düzlük firmaların görgü bilimi bilimi ve farkındalık seviyesinin arttırılmasına müteveccih icraat yaptığını anlatım etti. Özkan, bu icraat ile “daha emniyetli gıda” kapsamında, uzuv devletler ortada gıda güvenliğine müteveccih deneyimlerin ve etkinliği müdellel çözümlerin paylaşılmasının başkaca aykırı bilgelik alışverişinin geliştirilmesinin amaçlandığını anlattı.

SAĞLIK İÇİN ÖNKOŞUL ‘YETERLİ VE GÜVENLİ GIDA’

“Gıda Güvenliği” mevzusundaki ilkin kılavuzun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kabilinden 1990’lı yılların başlangıcında “Güvenli Gıda düşüncesince On Altın Kural” adına yayınlandığını tamlayan Dr. Öğr.Üy. Füsun Zehra Özkan, "Zaman içre elan girintisiz çıkıntısız ve elan umumi kuralların gerekliliği ayırt edilerek bahis konusu mürşit beş altı defa güncellenmiş ancak, emniyetli gıdaya müteveccih esas kavait değişmemiştir. ‘Daha Güvenli Gıda Programının Beş Anahtarı’ başlığı altında gösterilen ve çağımızda de hala meri bulunan bu mürşit kapsamındaki bilgileri, metin doğacak nesiller düşüncesince esasen yine anımsatmak gerekir” diyerek konuştu.

Özkan, gıda kaynaklı rahatsızlıkların önlenmesinde ‘Güvenli Gıda Programının Beş Anahtarı’nda arazi düzlük kuralları şu şekilde sıraladı:

“Gıdalara dokunmadan önce, tedbir evresinde ilkin ve kalın pıtrak ellerin yıkanması, wcye gittikten sonradan ellerin yıkanması, kemirmek alıştırmak kıl payı geçer topu topu yüzeylerin ve ekipmanın yıkanması ve kısırlaştırılmış edilmesi, mutfakların ve gıdaların böcek, kemirgen vb. korunması, yerel ve başka enerjik hayvanların, gıda istihzar ve korunum dallarından ırak tutulması.

“Çiğ et ve derya ürünlerinin başka besinlerden ayrı tutulması, jale gıdalar düşüncesince geçer bıçaklar, kesin tahtaları kabilinden ekipmanların ayrılması, jale ve hazırlanan yiyeceklerin ayrı kaplarda, ayrı alanlarda, ayrı raflarda tutulması.

“Özellikle et, er bezi ve derya ürünlerinin ve esasen ısıtılması müstelzim gıdaların akıllıca metotlar ile, özelliklerine makul bulunan sıcaklıklarda ve makul süreler dikkate alınarak pişirilmesi.

“Pişmiş mamüllerin göz sıcaklığında korunum süresine nazarıitibar edilmesi, frijider sıcaklığının arama dibine alınması, servisten ilkin korunum sıcaklığına nazarıitibar edilmesi, gıdaların sergen ömrü ve ambarlama sürelerine nazarıitibar edilmesi, dondurulmuş gıdaların çözdürme süresine ve yöntemine nazarıitibar edilmesi.

“Güvenli gıda maddelerinin seçilmesi ve kullanılması, taravetli ve metin gıdanın seçimi, parlak ve emniyetli su kullanıldığının arama edilmesi, jale tüketilen besinleri makul şartlarda emniyetli suyla yıkanması, sergen ömrü meşbu mamüllerin kullanılmaması.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler