USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Dünya Bankası Türkiye'ye müteveccih 2021 yılı büyüme tahminini yüzdelik 8,5'e yükseltti

Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölgesi'ne müteveccih hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nun akıbet sayısında, semt ekonomisine bağlı büyüme beklentisi 2021 düşüncesince 1,6 benek artırılarak yüzdelik 5,5'e düzeltilmiş edildi.

Dünya Bankası Türkiye'ye müteveccih 2021 yılı büyüme tahminini yüzdelik 8,5'e yükseltti
06-10-2021 15:35
İstanbul

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine müteveccih 2021 yılı büyüme beklentisini 3,5 nokta artırarak yüzdelik 5'ten yüzdelik 8,5'e rötuşlu etti.

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya (ECA) Bölgesi'ne müteveccih hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nun sonuç sayısını yayımladı. Buna göre, semt ekonomisine bağlı büyüme beklentisi 2021 düşüncesince 1,6 nokta artırılarak yüzdelik 5,5'e yükseltilirken, 2022 düşüncesince 0,5 nokta azaltılarak yüzdelik 3,4'e çekildi.

Banka, raporun haziran kocaoğlan sayısında Türkiye düşüncesince yüzdelik 5 adına duyurduğu 2021 yılı büyüme beklentisini de yüzdelik 8,5'e yükseltti. Türkiye ekonomisine müteveccih büyüme beklentisi 2022 düşüncesince yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 3'e, 2023 düşüncesince yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 4'e rötuşlu edildi.

Raporda, ECA Bölgesi'nde senenin evvel yarısında kaydedilen tansık derecedeki çelimli toparlanmanın, bölgedeki yükselen piyasalarda ve büyümekte bulunan devletlerde hesaplı faaliyeti canlandırdığı anlatım edildi.

Söz konusu toparlanmada en belirleyici etkenlerin; Avro Bölgesi'ndeki faaliyetin baştan canlanması ve mal fiyatlarındaki aceleci yükselişin etkisiyle evvel yarıda ihracatta kaydedilen çelimli toparlanma ile dölleme ve dayanak noktası paketleri sebebiyle iç ilginin güçlü olması bulunduğu dökme raporda, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, alanda iç talepteki toparlanmayı sekteye uğratan birlikte aktif fiil adına şimdi bulaşan acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının global ve diyalekt ölçekte yayılmaya bitmeme etmesi ihracattaki artışı zayıflatıyor olabilir. 2022 senesinde aut ve iç ilginin istikrara ulaşması ve müstevli teşviklerinin arka çekilmesiyle diyalekt büyüme hızının yavaşlayarak yüzdelik 3,4'e inmesi bekleniyor. Özellikle aşıya erişimdeki eşitsizliklerin ve tozlaşma mevzusundaki tereddütlerin öne çıkmış bulunduğu birlikte bağlamda salgının bitmeme etmiş bulunduğu düşünüldüğünde, görünüş halen enikonu belirsiz. Bölgedeki toparlanma, yanında enflasyondaki aceleci birlikte yükselişle gerçekleşirken, aut finansman koşullarının aniden birlikte halde sıkılaşması yahut politik belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerde kaba birlikte artma olması biçiminde tetiklenebilecek mali sıkıntılara dirlik kırılganlığını sürdürmektedir."

"Krizler kötülükten birlikte esenlik çıkmasına punt olabilir"

Raporda toprak meydan "Kovid-19 Sonrası Rekabet ve Şirketlerin Toparlanması" başlıklı hususi analizde, Dünya Bankası İşletme Anketleri ve İşletme Nabzı Anketleri verileri kullanılarak, salgının firmalar üstünde koyu ve tahavvül bildirme fail birlikte ağırlık yarattığı belirleme edildi.

Ortalama olarak, bölgedeki kuruluşların maaş satışlarında ve dört dörtlük zamanlı etkin sayılarında ehemmiyetli düşüşler kaydedildiği dökme raporda, "Bu sene mayıs kocaoğlan bakımından herhangi birlikte dört şirketten birisi izleme fail altı ay içinde vadesi mevrut yükümlülüklerini eskiden ödeyemeyeceğini öngördü. Daha küçük, şimdi canlı ve hanımefendilerin işlettiği işletmeler başlangıçtaki düşüşten buyana satışlarında daha birlikte iyilik kaydetmedi." değerlendirmeleri yapıldı.

Raporda, krizlerin nice iştirak düşüncesince yıkmacı olabildiği, fakat kaynakların şimdi az yaratıcı şirketlerden şimdi birlikte tomar yaratıcı şirketlere baştan tahsisi eliyle "kötülükten birlikte esenlik çıkmasına" punt olabileceği vurgulanarak, şu ifadelere toprak verildi:

"Bunun kanıtlarını ilkin şimdi kompetitif piyasaların bulunduğu devletlerde peyda etmek kabil Avrupa ve Orta Asya sahasında de kullanmak mümkün. Gerçekten de çöküntü evveliyat işgücü üretkenliği erdemli bulunan firmalar satışlarında ve istihdamlarında çöküntü evveliyat işgücü üretkenliği ceninisakıt bulunan şirketlere uyarınca aşırı şimdi önemsiz düşme kaydetti. Ayrıca şimdi yaratıcı firmalar online ortamlardaki faaliyetlerini ve engin düzentileme olanaklarını arttırarak krize şimdi dobra birlikte halde uzlaşma sağlayabildi. Ülkeler hesaplı toparlanma sürecine girerken, hepsi ülkelerdeki siyasa yapıcıların degaje siyasa dayanak noktası önlemlerini akıllıca bulunan er sürede aşamalı adına uygulamadan kaldırmaları; başkaca çelimli birlikte toparlanma, gelecekteki krizlere dirlik metanet ve sürdürülebilir etraflıca vadeli hesaplı büyüme düşüncesince anahtar ehemmiyet haiz kompetitif birlikte iş ortamının geliştirilmesi üstünde odaklanmaları ehemmiyetli olacaktır."

Raporda ayrıca, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomilerin çoğunun, batkınlık ve ağız tatsızlığı hal çerçevelerini güçlendirmeye, acemi kuruluşların girişlerini kolaylaştırmaya ve mali bu sektörün pres kesimine emniyet terazi kapasitesini arttırmaya müteveccih siyasa reformları müdahale peyda etmek üzere, çelimli birlikte rakiplik ortamı düşüncesince hem kurumsal çerçevelerini bununla beraber kanunları yürütüm performanslarını iyileştirebileceği belirtildi.

"Rekabetçi birlikte iş ortamı iletmek etraflıca vadeli büyüme düşüncesince önemli"

Raporda görüşlerine toprak sunulan Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya sahasından mesul Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, salgının Avrupa ve Orta Asya bölgesinin hesaplı görünümünü şekillendirmeye bitmeme ettiğini belirtti.

Bölgede dölleme oranlarının yükseldiği delik önüne alındığında, siyasa yapıcıların bundan böyle müstevli sonrası toparlanmanın kapsayıcı, dayanabilen ve sürdürülebilir olmasını iletmek üstünde odaklanabileceğini vurgulayan Bjerde, "Girişimciliği kolaylaştıran ve hususi bu sektörün dinamizmini arttıran kompetitif birlikte iş ortamı iletmek etraflıca vadeli büyüme düşüncesince ehemmiyet taşımaktadır." ifadesini kullandı.

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Baş Ekonomisti Asli Demirgüç-Kunt ise rekabetin önemine dikkati çekerek, "Rekabet devimselcilik ile ilişkilidir, şirketleri yenilikçiliğe motivasyon ayar ve şimdi az doğurgan kuruluşların piyasadan çıkışlarını kolaylaştırırken şimdi doğurgan şirketleri sektöre girmeye ve büyümeye iter. Daha kompetitif piyasaların ve rekabeti esirgeyici şimdi çelimli politikaların bulunduğu ülkelerde, şimdi yaratıcı şirketlere müteveccih bu baştan çözülüm şimdi da birlikte tomar olur." değerlendirmelerini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler