USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19'un çabucak yayılan Omicron varyantının Delta varyantına gereğince "daha az şiddetli" bulunmasına karşın başta aşılama yaptırmayanları "hastanelik etmeye ve öldürmeye" bitmeme etmiş olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ'den 'Omicron varyantı hastanelik etmeyi ve öldürmeyi sürdürüyor' uyarısı
12-01-2022 21:44
Cenevre

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde toptan esenlik uzmanlarıyla gerçekleştirdiği matbuat toplantısında, sabık hafta DSÖ’ye 15 milyon dünkü olay bildirildiğini ve bunun haftalık en faziletli toptan Kovid-19 olay sayısı bulunduğunu söyledi.

Ghebreyesus, "Giderek kalan enfeksiyonlara, elden çabucak gelişigüzel ülkede Delta varyantının yerini meydan Omicron etken oluyor." dedi.

Omicron'un Delta'ya nazaran daha az ciddi hastalıklara defa açmasına karşın halen zarar bildirme ettiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Haftalık dirilik kaybı sayısı az daha 50 binlerde ve bu baş döndürücü fazla. Virüsle yaşam sürmeyi öğrenmek, bu ahiret yolculuğu oranlarını kabulleneceğimiz anlamına gelmemeli." sanarak konuştu.

Halen 90 ülkede nüfusun yüzdelik 40’ına Kovid-19 aşısı uygulanamadığını tamlayan Ghebreyesus, aşılamalardaki belirgin kapatılmadan salgınla dirilik alıcı mücadelenin beklenir olmadığının altını çizdi.

"Güçlendirici düze namına ön düze aşılama" tavsiyesi

Ghebreyesus, DSÖ'nün olan Kovid-19 aşılarının Omicron varyantına erinç tesirini yakından izlem ettiğini belirterek, "Dün Kovid-19 Aşıları düşüncesince Teknik Danışma Grubu, aşılara daha enli muvasala sağlanması ve salgının enfeksiyonunu mâni sürdürmek düşüncesince daha ortak tomar aşıya gerekseme bulunduğu mevzusuna aksan yaptı." dedi.

Danışma Grubu"nun, "önceliğin güçlendirici dozdan çoğalma ön düze aşılamalarda olduğu" tavsiyesini hatırlatan Ghebreyesus, hastaneye kaldırılanların şişman çoğunluğunun aşısız kişilerden oluştuğunu anlatım etti.

Tigray’a mâniasız insanca iane erişimi çağrısı

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde devam eden çatışmalara da yer veren Ghebreyesus, alanda durumun daha iyiye gitmediğini kaydederek, "Bugün bölgedeki ortak doktordan aldığımız habere layıkıyla esenlik mensupları haziran 2021’den beri çare gerçekleştirme edemiyorlar. Eylülden beri zamanı eski ilaçlar kullanılıyor. Sınırlı sayıda ilaçların yalnızca 2-3 gündüz ehliyetli olabileceği söyleniyor." sanarak konuştu.

Ghebreyesus, 1 yıldan fazladır kuşatma altında olan Tigray’da dirimlik ehemmiyet haiz gıda, tıbbi materyal ve canlılık bunun şeklinde gereksinimlerin gerçekleştirme edilemediğini belirterek, şu biçimde bitmeme etti:

"DSÖ şekilde Tigray ilkin peyda etmek bunun şeklinde Afar ve Amhara bölgelerine çare çıkarmak düşüncesince muvasala sağlamaya çalıştık. Afar ve Amhara’ya erişimimize müsaade verilirken Tigray’a girmemize müsaade verilmiyor. Bu hale ortak an evvela akıbet verilmesi gerekiyor. Çatışma bölgelerinde insanca desteğe mâniasız münakale esastır. Suriye ve Yemen bunun şeklinde öteki arbede bölgelerinde insanca desteğe münakale sağlandı, ancak Tigray’da 6 aydır tıbbi ve besin yardımına erişilemiyor."

Tigray’daki insanca hale dünyanın tek durumunda rastlanmayacağını kaydeden Ghebreyesus, bölgedeki çatışmaların siyasetçiler kabilinden barışçıl yolla çözülmesi temennisinde bulundu.

"Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz"

AA muhabirinin, DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge kabilinden dün meydana getirilen "Avrupa nüfusunun yarısından fazlasına 6-8 haftada Omicron varyantı bulaşacağı uyarısı"nın topu topu evren düşüncesince makbul olup bulunmadığı yönündeki sorusunu ise DSÖ'nün Kovid-19'a erinç uğraş kadrosu önderi Maria Van Kerkhove ve DSÖ Başdanışmanı Bruce Aylward cevapladı.

Kerkhove, "Omicron varyantının insanoğlu ortada baş döndürücü dirilik alıcı biçimde yayıldığını görüyoruz. Bu varyantın şu anki şekliyle yayılmasına müsaade verirsek doğacak haftalarda daha faziletli olay rakamları göreceğiz. Mevcutta topu topu bulaşmaları engelleyecek halde değiliz yek virüsün yayılımını sınırlayabiliriz. Ayrıca, şu an ortaya çıkan faziletli sayıdaki olay sayılarını da düşürebiliriz. Kovid-19'un sertliğini aşılar ile düşürebiliriz." dedi.

Kerkhove, salgının yayılmaya ve tekâmül geçirmeye bitmeme ettiğini belirterek, "Omicron, Delta varyantından daha az hararetli bulunmasına karşın halen kullanmakta olanları hastanelik ediyor, öldürüyor." uyarısını yaptı.

"Alarm zillerini çalıyor"

Başdanışman Aylward ise DSÖ Avrupa Direktörü'nün Omicron olay sayılarının çabucak artarak çoğalması dolayısıyla "alarm zillerini çaldığını" vurguladı.

Aylward, 30 senedir bulaşan emraz dalında çalıştığını belirterek daha evvela hakeza ortak salgına ve "epidemi eğrisine" şahitlik etmediklerini söyledi.

Salgında peçe takmak, telkih yaptırmak bunun şeklinde tedbirlerin bırakılarak "kitlesel muafiyet hesabına silgi atılmasının" şişman ortak kusur intihap olacağını vurgulayan Bruce, böylesine seçimin ilkin esenlik mensupları ve buğulu insanoğlu peyda etmek bunun şeklinde sağlam baş döndürücü sayıda insanoğlunun canına mülk olacağını vurguladı.

"Omicron'un akıbet modifikasyon olamayacağını anımsamak zorundayız." diyen Bruce, salgının ne istikamette ilerleyeceğini ve daha ne varyantlarla karşılayacakların daha kestiremediklerini vurguladı.

Bruce, elden deminden akla yatkın intihabat gerçekleştirmek durumunda olduklarını belirterek kullanmakta olanları aşılarını yaptırmaya ve peçe takmaya çağırma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler