USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ile 81 millet ormanı kurulacağı müjdesini verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ilde 81 millet ormanı kurulacağının müjdesini vererek, Hedefimiz 2023 yılı sonuna denli dikilen dikme sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını beniz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 81 ile 81 millet ormanı kurulacağı müjdesini verdi
11-11-2021 17:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de 15 Temmuz Demokrasi Müzesi mevkiindeki Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Törenine katıldı. Programda mütekellim Erdoğan, "Diktiğimiz değme saplama mücadelemizin işaretidir. Uluslararası platformlarda yükselttiğimiz değme neva de mücadelemizin remzidir. Kültürümüz, hepsi bitki bilimi hayvanat engelleme canlıların tamamına dirlik yârenlik ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ağaç, çevre, yeşil sevgisini acemi nesillere aktarma etmek en ilkin mevrut görevlerimizden biridir. İmkanı bulunan değme vatandaşımızın bahçesini fidanla, tarlasını ağaçla, yurt ülkelerini ormanla süslemesi ahacık bu anahtar zenginliğimizin ifadesidir. Ağaç dostu olan, orman dostu olan, mahal dostu bulunan insanında dostudur. hepsi canlıların da dostudur. 11 bitmiş teşrin tarihini bayındır direk indinde içre canlı hepsi canlılarla beraberce eş avlu alanımız dünyaya bulunan sorumluklarımızı anımsama haset şekilde görüyorum. eğer kılıç dünyamıza beden çevirir onun dengelerine hürmet göstermezsek; dünyanın bizlere vereceği cevapları mukabele gücüne ehil olmadığımızı katiyen unutmamalıyız" dedi.

"Değişen meteorolojik hadisat bizlere doğa ananın ikazıdır, kılıç bu uyarıları görüyor, verdiği mesajları alıyoruz"

Son zamanlarda insanoğlu faktörünün doğaya verdiği dokunca uyanıklık çekici Erdoğan," İnsanoğlunun sonuç asırlarda bitmez bitmeyen müşterek hırsla natürel kaynaklara saldırması, doğa ananın dengesini hiçe sayan adımlar atması bundan böyle sürdürülemez boyuta gelmiştir. Bir tarafta yanan devasa büyüklükte orman alanları, gayrı tarafta su taşkını baskınları, yağışsızlık kabilinden mütebeddil meteorolojik hadisat bizlere doğa ananın ikazıdır. Biz bu uyarıları görüyor, verdiği mesajı alıyoruz. Bu felaketlerin müsebbiplerin ayrımsız bilince ve kararlığa ehil oldukları dair yoğun şüphelerimiz var. Diktiğimiz değme saplama mücadelemizin işaretidir, arsıulusal platformda yükselttiğimiz değme seste mücadelemizin" açıklamasında bulundu.

"Dünyada orman varlığı azalırken ülkemiz, orman varlığını artma hudutlu sayıda ülkelerden bir tanesi olmuştur"

Türkiye'nin abuhava değişikliği ile mücadelede global adımlar attığına aksan karşıcı Erdoğan, "Türkiye, kıygı ve adaletsizlere dirlik verdiği mücadelenin arkası sıra Paris İklim Anlaşması'na yan şekilde 2053 yılı düşüncesince el değmemiş çıkarma hedefini ortaya koymuştur. Ülkemizin mutedil ve derinliğine vadeli en ehemmiyetli projeksiyonu bulunan 2053 gösterimi merkezine yeşil kalkınma devrimini yerleştirdik. Paris abuhava anlaşmasının 5. Maddesi ormanların korunması ve güçlendirilmesini amaçlıyor. Orman varlığımızın artırılması hususunda evvel bulunduğu kabilinden çağ de erte da tamamıyla ön saflarla arazi alacağız. Daha yeşil müşterek Türkiye amacı ile sonuç 19 senedir Cumhuriyet tarihinin en şişman ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz. Dünyada orman varlığı azalırken türkiye orman varlığını artma hudutlu sayıda ülkelerden bir tanesi olmuştur. 19 yılda geçmiş 57 yılda meydana getirilen ağaçlandırmanın müşterek buçuk katına ulaşarak 5 buçuk bilyon fidanı toprakla buluşturduk" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü tam arazi alıyor"

Erdoğan, "Biz geldiğimizde 20. 8 milyon hektar bulunan orman varlığımızı 23 milyon hektar sınırına getirdik. Birleşmiş Milletler Küresel Orman Kaynakları tutanağına layıkıyla Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü tam arazi alıyor. Aynı tutanağa layıkıyla yaptığımız ağaçlandırma ve iyileştirme çalışmalarıyla evren orman varlığı sıralamasındaki yerimizi 27. Sıraya çıkardık. Hedefimiz 2023 yılı sonuna denli dikilen saplama sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını beniz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır. Ayrıca insanlarımızın tabiatla en hazırlop biçimde buluşması düşüncesince 136 sayı kent ormanı kurduk Mesire yerlerinin sayısını 92'den 1663'e yükselttik inanlarımızın tabiata bulunan ilgisinin artmasıyla sonuç zamanın yükselen yıldızı durumuna mevrut deri ve karavan turizmini de motivasyon ediyoruz. Milli Park sayımızı 32'den 45'e çıkararak ulusal otopark bölgemizi 907 bin hektara yükselterek ülkemizin natür değerlerini elan hararetli düzen biçimde koruyoruz. Erozyonla mücadelede dünyaya sağlam müşterek ülkeyiz. Türkiye 1970'li zamanlarda değme sene sayı farkı 500 milyon titrem toprağını erozyonla kaybederken ağaçlandırma faaliyetleri ve gayrı tedbirlerle bu miktarı 154 milyon tına denli düşürdük. Artık değme yıl, Kıbrıs Adası büyüklüğünde müşterek toprağı kaybetmiyoruz" dedi.

Orman köylülerinin gelirini, ve refahını çoğaltmak düşüncesince ehemmiyetli destek sunar verildiğini kaydeden Erdoğan şunları söyledi;" Çok sayıda plan yürütüyoruz. Bu kapsamda orman köylerinde canlı 252 bin aileye 4 bilyon teklik itimat ve bağış desteği sağladık. ORKÖY kredilerinden faizi ağız ağıza kaldırdık. Ayrıca ormancılık faaliyetlerinde devim bilimi 180 bin orman köylüsü aileye bugüne denli orman işçiliği karşılığı şekilde 22, 3 bilyon teklik ifa yaptık."

Ülkemizin ormanlarının yüzdelik 54'ünün yangınlara dirlik alıngan alanlardan oluştuğunu tabir fail Erdoğan," Son zamanlarda en şişman orman yangınlarının yaşandığı Akdeniz Bölgesi abuhava değişikliğinden en aşkın etkilenecek yerler ortada gösteriliyor. Aşırı faziletkâr sıcaklıklar ve aşkın ceninisakıt rutubet hararetli rüzgarla birleşince orman yangınlarının arama dibine katılması değişik güçleşiyor. Tüm bu negatif şartların ağırbaşlı bedelini 28 Temmuz'dan başlamış bulunan müşterek branş film film orman yangınıyla ifa etmek zorunda kaldık. Bu sene ülkemizin 54 ilinde yaşanmış bulunan 299 orman yangını ve 255 rustik meydan yangınıyla savaş ettik. Orman teşkilatımız alp mensupları yardıma mevrut kurumlarımızın çalışanları ve fahri vatandaşlarımızla beraberce bu yangınlarla karlı dirilik dulda bölük müşterek savaş yürüttük. Verdikleri savaş düşüncesince orman teşkilatımızın hepsi personeline milletim namına müşterek kat elan teşekkürname ediyorum" dedi.

"Türkiye şekilde aldığımız tedbirlerle yangına geçmiş karışma süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik"

Yaşanan natürel afetlerin elden Türkiye'yi değil hepsi dünyayı tesiri dibine aldığını tabir fail Erdoğan şöyleki konuştu: "Ebette yangınlar elden ülkemizi etkilemedi dünyanın pe aşkın durumunda sert aşkın afetler yaşandı 2019- 2020 yıllarında 240 güneş devam eden Avustralya'da sonuç zamanlarda yaşanmış bulunan dev yangınlarda aşkın şişman alanlar namevcut oldu. Amerika'nın Kaliforniya alanında Sibirya, İspanya'dan İtalya'ya denli Avrupa'nın sert aşkın durumunda yaşanmış bulunan orman yangınları ehemmiyetli kayıplara biçim açtı. Orman yangınlarına dirlik arsıulusal ölçüde şimdiden çelimli işbirlikleri oluşturmamı gerekiyor. Ülkelerin ehil bulunduğu bilim donanımı paylaşmaları, bu afetle mücadelemizi kolaylaştıracaktır. Türkiye şekilde aldığımız tedbirlerle yangına geçmiş karışma süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Aynı biçimde coşkunluk başına sakıt meydan miktarını geçmişe layıkıyla nısıf yarıya düşürdük. Orman Genel Müdürlüğü'müz 21 binin üstünde çalışanı ve değişik tiplerdeki 4311 ara bulucu ile yangınlara dirlik rolü başındadır. Yangınlara dirlik tarihimizdeki en ensesi kalın abuhava floşunu bu zamanda kurduk. Attığı su miktarı ve devim bilimi tatbikat yeteneğine ehil anfibik uçakları bu sene filomuza engelleme ettik. Geçen yıldan itibaren İHA'ları da orman yangınlarıyla mücadelede kullanmaya başladık sonunda 7 güneş 24 vakit ormanlarımızı gözetleyerek çıkan değme yangına en çelimsiz müddette karışma olanağına kavuştuk. Ulaştığımız uran tesisat kapasitemizi geliştirmeye abuhava değişikliği etkisine dirlik teşkilatımızı ihya bitmeme edeceğiz."

Yaşanan coşkunluk afeti esnasında yanan orman alanlarının da çabucak baştan ağaçlandırıldığını kail Erdoğan, "Hedefimiz yangından dokunca gören bölgelerin ağaçlandırma çalışmalarını 2 sene içerisinde tamamlamaktır. Zarar gören orman alanlarımız rüçhan kazanmak kıl payı Geleceğe Nefes Kampanyası ile değme vatandaşımız düşüncesince 3 saplama hesabıyla mecmu 252 milyon fidanı inşallah sene bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. MEB ile 24 Kasım vesileyle değme sarıklı düşüncesince müşterek saplama dikimi kampanyası başlattık. Bizim de 1000 saplama bağışlayarak katılacağımız bu manalı kampanyayla türkiye namına ülkemize 1 milyon 200 bin saplama elan kazandıracağız.

Fidan dikimi yaptığımız bu piyasası da millet Ormanı durumuna getirerek insanlarımızın hizmetine sunacağız önümüzdeki senenin sonuna denli 81 ilimize 81 millet ormanı kurarak hepsi yurttaşlarımızın bu hizmetten faydalanabilmesini sağlayacak. Orman varlığımızı arkalamak ve doğacak nesillere aktarma etmek düşüncesince bilcümle beraberce aşkın elan müşterek tomar mücahede göstermeliyiz. Dikilen hepsi fidanların geleceğe ve dünyaya soluk olmasını diliyorum" halinde konuştu.

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler