USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Böbrek nakli sonrası ilaç kullanımına dikkat

Böbrek nakli sonra hastanın tedaviye uyumunun baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kail Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Bakan, “İlaçlarını aklık kullanmayan hastalarda böbreğin reddi açısından riziko oluşabiliyor” dedi.

Böbrek nakli sonrası ilaç kullanımına dikkat
20-12-2021 11:47

Böbrek nakli tedavisinin cerrahi müdahale önceleri ve sonrasını da kapsayacak halde yaşam boyu bitmeme fail ortak proses bulunduğunun altının çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balkan, bu süreçte tedavinin merkezinde arazi meydan hastanın, kurallara uymasının önemine dikkat çekti.

BÖBREK NAKİL SONRASI BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Böbrek aktarım sonrasındaki ortak yılda böbrek fonksiyonlarının yüzdelik 90-95 aralığında olmasının naklin güzel bulunduğunun işareti bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Ali Bakan, “Bu nicelik 5 salname müddet düşüncesince yüzdelik 70-80 aralığındadır” dedi. Böbrek naklinin başarısında hastanın durumundan nefroloğun ve cerrahi ekibin deneyimine denli nice faktörün de çarpıcı bulunduğunun altının çizen Doç. Dr. Ali Bakan laflarına şu halde bitmeme etti:

“Örneğin aşırı aceleci böbrek yetmezliğine götürücü Fokal segmantel glomerulonefrit namına tanımladığımız hastalıkta, marazlı böbrek nakli olsa fark illet tekrarlayabiliyor. Dolayısıyla kesinlikle alttaki yatan hastalığın kesme tanısının konması gerekir. Buna uyarınca de takip oluşturulmalı. Bununla baş başa naklin planlamasından cerrahisine ve ahir otama periyodunu planlayan aktarım kadrosunun deneyimi de aşırı iri ehemmiyet taşır.”

ORGAN REDDİNİ ÖNLEMEK İÇİN İLAÇLAR doğruca KULLANILMALI!

Böbrek nakli meydana getirilen hastaların önceki yılda yüzdelik 5-10’unda değişik nedenlerle aza reddiyle karşılaşıldığını hatırlatan Doç. Dr. Ali Bakan, “Bağışıklık sistemi organı reddedebildiği kıl payı hastanın aktarım sonra ilaç kullanımı yahut tagaddi düzeni kıl payı unsurlar da bu neticeye hasiyet edebilir. Bu sebeple aktarım sonra hastaların kesinlikle dikkat etmesi müstelzim konuların başında, derneşik doktor muayeneleri ve ilaçlarını derneşik kullanmaları geliyor. İlaçlarını aklık kullanmayan hastalarda böbreğin reddi açısından riziko oluşuyor. İlk ortak yıl, rastgele ay elan ahir devirde de 3 ayda ortak peyda etmek kıl payı hastalarımızı kıymetlendirmek istiyoruz. İlaçları da yaşam boyu kullanılmak zorunlu” niteleyerek konuştu.

NAKİL ÖNCESİNDE HASTALAR PSİKOLOJİK YÖNDEN DEĞENLENDİRİLMELİ

Hastaların aşırı iri bölümünün ilaca uzlaşma dair titiz bulunduğunu fakat levent boylu sürekli ortak otama bulunduğu düşüncesince arada sırada şaşmaların yaşanabileceğini hatırlatan Doç. Dr. Ali Bakan “Uzun soluklu bu tedavide arada sırada hastaların da psikolojileri bozulabiliyor, bazısı dalgalanmalar yaşayabiliyor. Bu vaziyette önceki icra ettikleri ilaçlarını boşamak oluyor. Bazen de ego ağız ağıza iyileştim niteleyerek hastalar ilacı bırakabiliyor. Bu sebeple aktarım öncesinde hastaların tedaviye uyumları düşüncesince umumi ortak ruhsal değerlendirmeden geçmeleri aşırı önemli. Çünkü sebebi ne olursa olsun ilacı kullanmamak aza reddi riskini geliştirebiliyor. Bu ilaçların tesirleri arada sırada beş altı gündüz sürebildiği düşüncesince tabii 1-2 günce düze atlaması bu denli iri ortak riziko doğurmaz. Ama doğurmayacağı anlamına da gelse ilaçlarını aşırı derneşik kullanmaları gereklidir Ancak elan levent boylu sürekli ilaçlar boşlama edilirse aza reddi açısından aşırı elan iri risktir” uyarısında bulundu.

KİLO KONTROLÜ SAĞLANMALI

Böbrek nakli sonra dikkat edilmesi müstelzim ortak başka ehemmiyetli noktanın hastaya ilişik başka hastalıklarının tedavisi bulunduğunu kail Doç. Dr. Ali Bakan, “Örneğin diyabete ilişkin böbrek yetmezliği gelişen ortak hastanın dem şekeri kontrolü sağlanamazsa aktarım böbreği de etkilenebilir.

Hipertansiyon hastaları düşüncesince de ayrımsız boyut uydurma konusu. Dolayısıyla böbrek nakli sonra hastanın hakkıyla da yaşamını sisteme sokması, derneşik beslenmesi, su tüketimine dikkat etmesi ve tuzu hayatından çıkarması aşırı önemli” ifadelerini kullandı.

Böbrek nakli sonra hastanın kilogram kontrolünün de aşırı ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Ali Bakan, “Obezite inflamatuvar ortak süreçtir ve tamamı vücutta damarları etkisinde bırakır ve iltihap yapar. Böbrekte ortak alışkanlık yumağı olduğuna uyarınca aşırı kiloluluk de böbreğin bozulmasına ne olabilir. Dolayısıyla hastanın kilogram almasını istemiyoruz ve kilogram aldıysa zayıflamasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

KADEVERİK BAĞIŞ ORANLARI ARTIRILMALI

Türkiye’de 60 bin yöresinde diyalize giren marazlı bulunduğunu ve bu havuzun içerisinden yılda averaj 3 bin 500 yöreleri aktarım yapılabildiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Bakan, ‘’Kadeverik armağan oranlarının artırılmasıyla nice probleminin çözülebileceği unutulmamalı. Böbrek nakli tedavisinin hemodiyalizle karşılaştırıldığında hem tıbbi hem içtimai tıpkı zamanda iktisadi anlamda aşırı elan akla yatkın ortak hal yöntemi. Türkiye’de meydana getirilen nakillerin elden yüzdelik 10 kadarı kadavradan yapılırken bu kantite dünyada kusursuz tersi. Dolayısıyla camianın rastgele katmanında aza bağışını çoğaltmak gerekiyor” dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler