USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Beyrut Valisi Abbud'dan Osmanlı mirası eserlerin restorasyonu düşüncesince Türkiye'ye iane çağrı

Lübnan'ın başkenti Beyrut Valisi Mervan Abbud, 4 Ağustos 2020'de patlamanın yaşandığı Beyrut Limanı'na benzeyen alanda dokunca gören zamanı binaların restorasyonu düşüncesince Türkiye ilkin kazanmak gibi arkadaş ve ahi devletlere iane çağrısında bulundu.

Beyrut Valisi Abbud'dan Osmanlı mirası eserlerin restorasyonu düşüncesince Türkiye'ye iane çağrı
29-09-2021 11:29
Beyrut

Lübnan'da 2 bin 750 titrem amonyum nitratın infilak etmesi kararı meydana mevrut patlama, ülkenin kazançlı manada dirilik damarı sevgili Beyrut Limanı'nı kalıntıya çevirilmiş yer aldığı kabilinden görüngü hesabına yakınlığı zımnında zamanı yapıların bulunmuş yer aldığı Cımmeyze bölgesinin dokusunda da iri tahribata defa açtı.

Beyrut sakinleri, kazançlı çöküntü zımnında büyüklük imkanlarının hudutlu olmasını delik uğrunda bulundurarak faydalı kuruluşları ve gönüllülerin destekleri ile yaralarını sarmaya bitmeme ediyorlar.

Beyrut Limanı'nın doğrudan karşısındaki Mar Mihail Caddesi'nde arazi düzlük Osmanlı döneminden kalma zamanı "Gulam" binası, yenileme çalışmalarının peşi esna sakinlerini bekliyor.

Osmanlı zamanına ilişik binalardan bir tanesi kendisine 1840 senesinde mensur edilen Gulam binası, patlamadan hasar gören zamanı 968 yapıdan biriydi. Üzerinden kısaca 14 ay güzeşte patlamada iri hasara verilen artan 360 zamanı yapının 4'te bir tanesi restore edilebildi.

Hayır kuruluşları ve gönüllülerin destekleri ile restorasyonu tamamlanan Osmanlı zamanına ilişik Gulam binası, Beyrut Limanı patlamasının yıkıma verilen bıraktığı Cımmeyze ve Mar Mihail bölgelerindeki baştan bayındırlık düşüncesince sembolik ortak yapılış kendisine duruyor.

"Türk (Osmanlı) dönemi, Lübnan tarihinde asliye ortak evreyi oluşturuyor"

Beyrut Valisi Abbud, 4 Ağustos 2020'deki iri patlamanın meydana geldiği Beyrut Limanı'na andıran zamanı yapıların bulunmuş yer aldığı Cımmeyze alanında restorasyonu tamamlanan Osmanlı İmparatorluğu zamanına ilişik zamanı "Gulam" binasını durumunda incelemiş yer aldığı tam AA'ya konuştu.

Vali Abbud, güzeşte sene meydana mevrut patlamanın Beyrut kentinin mimarlık kendisine en dobra alanında yıkıma defa açtığını söyledi.

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın peşinde bıraktığı dirilik kayıplarının birlikte telafisi ağır olacak ortak yadımlama da bıraktığının altını çizen Abbud, "Beyrut'un, patlamada verilen kalmış yer aldığı iri yadımlama sayesinde kimliği ve mimarlık yapısını kaybedeceğinden düşünce ediyorduk." ifadelerini kullandı.

Liman patlamasının izlerini ve başta de Beyrut mimarisi bulunan zamanı yapıların restorasyonu düşüncesince Türkiye'nin birlikte topu topu arkadaş ve ahi devletlere iane çağrısında mevcut Abbud, "Türk (Osmanlı İmparatorluğu) dönemi, Lübnan tarihinde asliye ortak evreyi oluşturuyor. Beyrut kimliğinin ortak parçasını meydana getiren o evreyi arkalamak istiyoruz." diyerek konuştu.

Beyrut'un zamanı kimliğinin geleceğinin ayrılmaz ortak parçası olduğuna ayraç fail Abbud, bundan dolayı de başkentlerini tarihten koparmamaya hız ettiklerini dile getirerek, restorasyonu tamamlanan "Gulam" binası kabilinden gün izlerini haiz öbür topu topu yapıların da ortak an geçmiş Beyrut'a kazandırılması temennisinde bulundu.

"Tarihi yapıların restorasyonu etraflıca işçilikler ve erdemli maliyetler gerektiriyor"

Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde "İyi Komşuluk Girişimi" projesine önderlik fail Lübnanlı mimar Muna Hallak da 1840 ila 1930 yılları ortada biraz aşamayla mensur edilen Gulam binasının Beyrut'un zamanı mimarisine enerji tuttuğunu söyledi.

Duvar ve merdivenlerinde parafin taşın kullanıldığı zamanı yapının çatısında ahşap olduğunu özetleyen Hallak, "Tüm bunlar da Lübnan'ın 19. beniz yılına ilişik mimarisini oluşturuyor." dedi.

Gulam binasının yalnızca ortak mühendislik harikasından ibaret olmadığının altını çizen Hallak, şunları kaydetti:

"Beyrut kentinin tarihiyle kırkyıllık bağlantısı bulunan bu yapılış ayrımsız sürede ortamında konaklanan baş döndürücü sayıdaki insanoğlunun hikayesine şehadet ediyor. Tarihi yapıların ve başta de Osmanlı zamanına ilişik eserlerin restorasyonu, çağdaş yapılara mucibince devir düzlük etraflıca işçilikler ve erdemli maliyetler gerektiriyor."

Lübnanlı mühendis Muhammed Gatma ise Osmanlı devri mimarisine şehadet fail eserlerden Gulam binasına ayraç ederek, "Bu binadaki herhangi ortak taş geçmişin hikayelerini taşıyor ve geçmişten günümüze mimarinin geliştiğini yansıtıyor." diyerek konuştu.

Gulam binasının zamanı yapısını bozmamak düşüncesince restorasyonunda 19. asırda geçer not malzemelerden ödünleme vermediklerine dikkati çekici Gatma, çimento kullanmaya dikkat gösterdiklerini dile getirerek, "Bizler itinayla binayı içerden ve haricen zamanı mimarisine makul halde restore etmeye hız ettik." ifadelerini kullandı.

Beyrut Limanı'ndaki patlama

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunmuş yer aldığı ortak depoda geçmiş tutkun çıkmış, peşi esna topu topu kenti sarsan baş döndürücü çelimli ortak patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 senedir limandaki ortak depoda tutulan 2 bin 750 titrem amonyum nitratın defa açtığını söylemişti.

Patlamada 200'ü epey bireyin yaşamını kaybettiği, 6 binden ortak tomar bireyin yaralandığı ve 300 bin bireyin patlama zımnında yerinden yer aldığı açıklanmıştı.

Olayın üstünden 14 ay geçişine karşın patlamayla alakalı anket kısır ortak halde bitmeme ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler