USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Acı gerçeği askerde öğrendi, kardeşi hayat verdi

Erzurum’da canlı 23 yaşındaki Mücahit Bingöl, giriş dönmesi ve işkembe bulantısı şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Hastalığı bulunamayan güre adam, askere gittiğinde uykuluk nakli olması icap ettiğini öğrendi. Halk ortada kapik kisti yerine aşina hastalığa yakalanan Bing?

Acı gerçeği askerde öğrendi, kardeşi hayat verdi
22-11-2021 12:49

Erzurum’da neşeli Bingöl ailesinin 5 çocuğundan bir tanesi bulunan 23 yaşındaki Mücahit, göden bulantısı ve başlangıç dönmesi şikayetleriyle hastaneye başvurdu. Şikayetlerine dahil edilemeyen, 3 sene süresince hastalığını öğrenemeyen Mücahit, Erzincan’a askere gittiğinde gerçekle yüzleşti. Askerde fenalaşan körpe adama, askeriyedeki hekim acele uykuluk nakli olması icap ettiğini söyledi. Bu tam hali ağırlaşan Bingöl’e alveoler kistik ekinokokkozis tanısı konuldu.

Nakil arayışına giren Mücahit, babasıyla karşılıklı aktarım peyda etmek düşüncesince İstanbul’un alternatifini tuttu. Canlı vericiden nakilin olamayacağı söylenen ağababa oğul, esasen Erzurum’a döndü. Kadavradan aktarım düşüncesince sıraya giren Mücahit’e kız kardeşi Sevcan donör peyda etmek istedi. Kardeşinin yaşı tutmadığı düşüncesince karaciğerini veremeyen körpe kıza da ciğerinin aktarım düşüncesince ehliyetsiz bulunduğu söylendi. 1 sene hâlâ donör arayışı bitmeme fail Mücahit’e, muştulu salık Prof. Dr. Onur Yaprak’tan geldi. 3 sene aktarım gözleyen körpe adam, riskli müşterek ameliyatın arkası sıra kız kardeşinden almış bulunduğu karaciğerle baştan yaşama tutundu.

UMUTSUZLUĞA KAPILDIM; 4 HASTANE GEZDİM

Yaşadığı sürecin kendisini devir hin umutsuzluğa sürüklediğini tamlayan Mücahit Bingöl, “Umutsuzluk özellikle ki oluyor, kadavradan hediye aşırı az bu nedenle aşırı zor. Şimdiye derece 4 sayrılarevi gezdim” dedi.

KARDEŞİM HAYATIMI KURTARDI

Kardeşinin karaciğerini bağışlamasından çevre aşırı bahtiyar bulunduğunu kail Bingöl, “Bu duyguyu beyan etmek aşırı zor. Tekrar hayata, herhangi müşterek şeye baştan bağlıyor derece oluyor, baştan doğma derece oluyorsun” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞ YAPIN ÇAĞRISI: HAYAT KURTARMAK DÜNYANIN EN İYİ DUYGUSU

3 yıldır deli dolu donör gözleyen Bingöl, aza bağışının önemine uyanıklık çekerek, “Aslında aşırı bedava müşterek şey. Herkesin hediye yapmasını isterim. Benim kardeşim hayatımı kurtardı. Herkes müşterek hayat kurtarabilir. Bir yaşamı yetirmek dünyanın en güzel duygusu” niteleyerek konuştu.

3 YILIN HER GÜNÜ ÜZÜLDÜK

Oğlunu yitirme korkusu yaşadığını ve herhangi müşterek gündüz üzüldüklerini kail ağababa Kasım Bingöl ise, kızına teşekkürname ederek, şöyleki konuştu:

“Kızımın 18 yaşına girmesine 2 ay kalmıştı, karaciğerini verebileceğini söylediler. Ardından ‘onun ciğerleri hemen ona yeter’ dediler. Onur sarıklı yapabileceğini söyledi. Ailede de hâlâ geçmiş on paralık uykuluk rahatsızlığı yoktu. Çok korktuk. Şimdi aşırı mutluyuz. Burada ev kiraladık, biraz ay burada durum arkası sıra Erzurum’a döneceğiz.”

HASTALIK KARACİĞERDE DAMARI DA TUTMUŞTU

Ameliyatı gerçekleşen Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak ise, proses karşı şu detayları verdi:

“Mücahit’in ameliyatının güç olacağını biliyorduk zira bu kist karaciğerin içinden güzeşte iri verit cava dediğimiz damarı ve karaciğere giren portal ven damarını da tutmuştu. Damarı da değişmek gerekiyordu ve akıllıca müşterek halde planladık. Verici ile alıcının nakillerini gerçekleştirdik.”

NAKİLDEN BAŞKA TEDAVİ ŞANSI YOKTU

Bu kistin müşterek ur derece davrandığını ve etraftaki dokuları obstrüksiyon ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Yaprak, “Basit ve arı müşterek kist niteleyerek geçmemek lazım. Şanslıydı ki aktarım yapabildik, bambaşka otama şansı yoktu. Kistin şekline gereğince tedavisi değişiyor. Bu da öteki yöntemlerle otama edilemeyecek müşterek asalak tipiydi. Böyle müşterek kist olduğunda tığ strateji ederiz muhtemelen müşterek sınıflaması var. Ona gereğince ne tedaviyi yapacağımızı belirliyoruz. Mücahit’te bulunan alveoler kist tipi idi. Bu kist müşterek ur derece davranıyor ve etraftaki dokuları obstrüksiyon ediyor” dedi.

KÖPEK KİSTİ ORGAN NAKLİNE KADAR GÖTÜRÜYOR

Halk ortada kapik kisti yerine tanıdık kistik ekinokokkozisin sade müşterek bilinçlilik olmadığını ve nakile derece götürebileceğini kail Prof. Dr. Yaprak, “Bu çor vatanımızda aşırı yaygın. Köpeklerin dışkılarının yumurtaları toprağa bulaşıyor, topraktaki güzel yıkanmamış göveri ve meyvelerle bireylere bulaşıyor. Ya da gine sığır, kucak derece hayvanların karaciğerine yerleştikten sonraları onlarda da döngüye giriyor. İnsanlar riziko altında bulunduğu derece endam hayvanları da riziko altında. Kesim meydana getirilen hayvanların karaciğerleri kist ile enfekte ise kesinlikle yakılmalı veya koyu müşterek yere gömülmeli. Köpeklerden ırak tutulmalı ki bulaş zinciri kırılabilsin” niteleyerek konuştu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE DAHA YAYGIN

Dünyada muhtemelen alanlarda münteşir bulunan bu hastalığın Türkiye’de en aşırı Doğu Anadolu branşında görüldüğünü anlatım fail Prof. Dr. Yaprak, “Toprakla değini sonrası aşındırmak yemeden ellerini yıkarlarsa, köpekler muhtemelen aralıklarla aşılanırsa, endam hayvanlarındaki kistik enfekte organlar çöpe atılmaz ve köpeklerin bunları yemesi engellenirse bulaş zinciri kırılabilir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler