Yapay zekanın aksi kullanması hak anlayışını zedeleyebiliyor

Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın negatif kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin bildirme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." ifadesinde bulundu.

Teknoloji - 3 yıl önce

İstanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, yapay zekanın menfi kullanması ile ilgili, "Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." dedi.

Yapay zeka teknolojileri öğrenimden sağlığa, güvenlikten eğlenceye denli yaşamın herhangi birlikte bölgesinden yararlanma alanlarını çabucak genişletiyor. Özellikle yeniden fail ve rutin işlerde getirdikleri rahatlıkla iş hayatında merkezi birlikte gösteriş oynamaya süregelen yapay zeka teknolojileri, düzenlilik gerekçeleri ile hususi yaşamın gizliliği üzere mevzularda ise endişelere etken oluyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faik Tanrıkulu, AA muhabirine, akıbet devirde yapay zekanın menfi kullanması problemi ile ilgilendiren görüşlerini paylaştı.

İktidarların hem sensörler aynı zamanda algoritmalar marifetiyle sonsuz ayrımlı noktaları izleme edebildiğini tamlayan Tanrıkulu, "Bu mevzuda dünkü teknolojileri kullanan devletlerin başlangıcında Çin geliyor. Çin hükümeti bu süreçte kişilerin kurnaz telefonlarını yakından izlemiş, beniz milyonlarca yüzü tanıyan kameraları kullanmaktan kaçınmamıştı. Hatta kişilerin cisim sıcaklıklarını, tıbbi durumlarını arama etmeye ve bildirmeye zorlamıştı. Bu kapsamda devletlerin hem millî düzenlilik aynı zamanda uç yönetimi üzerine bu teknolojileri kullanması insanoğlu hakları açısından akıl donör olabiliyor. Zira yapay zekâ araçları ister kişilerin profilini çıkararak kalan zeval ve yıldırıcı çalışkanlık alanlarını belirleyebilmek düşüncesince toplumsal iletişim araçları gönderilerini, gezi kayıtlarını ve zeval istatistiklerini cezai antlaşma düşüncesince kullanabiliyor. Bu teknolojilerin değerlendirmelerine ilişkin adına kişilerin çirkin benimseme edilmesi doğruluk anlayışını zedeleyebiliyor." biçiminde konuştu.

Myanmar'daki kuvvet olaylarının artmasında yapay zekanın rolü

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Myanmar’ın askeri cuntasının arananlar listesini beniz ve plak aşinalık sistemiyle Çinli uygulayım bilimi firması çeşidinden sağlanmasını eleştirdiğini tamlayan Tanrıkulu, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ayrıca 20018 senesinde Facebook’un kullandığı yapay zekâ algoritmalar makul birlikte müddet sonraları kuvvet muhtevalı sayfalar önermeye başlaması değişen teknolojinin menfi kullanımını gözler önüne getirdi. Guardian gazetesinin birlikte tutanağa dayandırdığı haberde, Facebook Myanmar’daki vuruş protestocularına gönül rahatlığı sertliği heveslendirme fail paylaşımları platformun kötüye kullanmasını kısıtlılık lafı vermesine karşın kaldırmadı. Global Witness kazı grubu, Facebook teklif algoritmasının kullanıcıları iştirak politikalarını ihlal fail içinde ne bulunduğu görüntülemeye bitmeme ettiğini belirleme etti. Ayrıca firmanın küfürlü muhteva barındıran er yanlısı sahife önerdiğini ortaya çıkardı. Bu sebeple Myanmar’da ve Etiyopya’daki budunsal arbede da şiddetin artmasında bu platformun tesiri bulunduğu ortaya çıktı. Myanmar’da nüfusun yarısını Facebook’u enerjik kullanıyor. Dolayısıyla can alıcı bulunan bu platformun yönlendirme ve etkileşim politikalarını yapay zekâ uygulayım bilimi ile yapıyor olması önemli. Şirket yetkilileri kötüye kullanıldığını benimseme ederek hatasını benimseme etmişti."

Veri setleri ayrımcılığa ve ırki önyargılara etken olabiliyor

Yapay zeka destekli değişen teknolojinin oluşturabileceği tehlikelere gönül rahatlığı arsıulusal örgütlerin de harekete geçtiğine yer veren Tanrıkulu, "Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin yayınladığı raporda, bu değişen teknolojinin özellikle yanay oluşturma, kendiliğinden değişmeyen özgülemek ve araba öğrenimi karışma nice özelliğiyle insanoğlu hakları risklerini çözümleme ettiğini bildiriyor. Komiser Bachelet bu vaziyeti karabulut adına yorumluyor. Raporun dikkati çekici yönü ise bu teknolojide geçer data setlerinin hem ayrımcılığa aynı zamanda ırki ve budunsal önyargıları tetikleyecek sorunlara menşe olacağını açıklıyor." niteleyerek konuştu.

Tanrıkulu, yapay zekanın mağduriyetlere etken olmaksızın kullanılması düşüncesince yapılması gerekenlere müteallik detaylar vererek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojisi çağımız dünyasında yaşamı kolaylaştıran olanaklar oluşturduğu üzere insanoğlu hakları ihlallerini görmemezlikten doğmak akıllıcasına birlikte yaklaşım olmaz. Bu yönüyle devletlerin ve değişmeyen vericilerin bu mevzuda hâlâ birlikte tomar şeffaf, adaletli yorum ve yapay zekanın kullanımının tesirleri hususunda hâlâ bariz olmalı. Konunun uzmanları bu mevzuda arsıulusal birlikte hisse senedi planının çıkarılması görüşünde. Tam bu aşamada bu teknolojilerin kullanımını kısıtlamadan ziyade, bu bölgede etkin kuruluşların arsıulusal hususiyet normlarına uyması ve denetlenebiliyor olması esas ehemmiyetli hususlardan. Ancak önceki adına çağımız şartlarına uygulayım bilimi ile gelişen bu platformların devletler ve erkek oyuncular çeşidinden tarafsızca ele katılması ve mevzuatın oluşması gerekiyor. Bu halde yapay zekanın yönetimsel ve türel mekanizmaları ve uygulamaları gelecekte devletlerin hâlâ aşırı gündeminde olacak."

Haftanın Öne Çıkanları

La Palma Yanardağı’nda lavlar onlarca evleri yuttu

2021-10-11 00:14 - Dünya

Alsancak Stadı'nda geri sayım

2021-10-12 14:43 - Spor

Dünyada el yıkama oranı düşük; Türkiye'de sonuç yüz güldürücü

2021-10-15 11:48 - Yaşam

Cumbre Vieja Yanardağı'nın lavları La Palma Adası'ndaki riskleri artırıyor

2021-10-11 11:29 - Dünya

ABD ile Yunanistan dü diyar arasındaki Karşılıklı Savunma Anlaşması'nı güncelledi

2021-10-14 23:33 - Dünya

Metin Şahin, 6'ncı kez Dünya Tekvando Federasyonu Yönetim Kurulu'na seçildi

2021-10-11 20:03 - Spor

Merih Demiral: Dünya Kupası'na katılacağımıza inancım tam

2021-10-10 19:48 - Spor

Binlerce parça kullanıp şaheser gemiler üretiyor

2021-10-13 09:53 - Gündem

Bağlantısızlar Hareketi'nin 60. sene dönümünde planlı şahika Sırbistan'da başladı

2021-10-11 14:24 - Dünya

Üsküdar Bekar Deresi’nin çözümsüz sorunu ‘lağım kokusu’

2021-10-11 10:04 - Gündem

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya