Romanlardaki mekanlar ve kahramanlar ekol koridoruna taşındı

Sakarya'da Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, okudukları romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali"nde mülevven sahneler ortaya çıktı.

Yaşam - 3 yıl önce

Sakarya

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin, romanlardaki kahramanların giysilerini giydiği, mekanları canlandırdığı "Roman Kahramanları Festivali" mülevven görüntülere oyunluk oldu.

Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, okudukları kitapları şimdi elleme idrak etmek düşüncesince roman kahramanlarının kostümünü giyip karakterleri canlandırarak, hem gelişimlerine ulama sağlamaktadır bununla birlikte mülevven sahneler oluşturuyor.

Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü zımnında 4 senedir "Roman Kahramanları Festivali" düzenleniyor.

Okunan romanların şimdi elleme anlaşılması, duygudaşlık ve çözümleme kabiliyetinin geliştirilmesi amacıyla meydana getirilen festivalde, öğrenciler 1 hafta süresince Dostoyevski, Charles Dickens, Honore de Balzac, Reşat Nuri Güntekin, Orhan Pamuk ve Yusuf Atılgan kabil yazarların romanlarındaki kahramanların kostümlerini giyiyor, özlük olanaklarıyla kitaplardaki mekanları okulda dekore ediyor.

Roman karakterlerini canlandırarak kitapları şimdi elleme derk fırsatı bulan öğrenciler, okulda planlı konuşma ve panellere katılıyor, kabiliyetlerine layıkıyla dinleti verip fotoğraf sergisi de açıyor.

"Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor"

Edebiyat öğretmeni Ercan Yılmaz, AA muhabirine, 21 Aralık Dünya Roman Kahramanları Günü kapsamında Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi'nde bu uygulamayı yaşama geçirdiklerini söyledi.

Dört senedir meydana getirilen festivalin öğrencilerin yalnızca roman kahramanları kabil giyinmesinden ibaret olmadığını, okulun doğrudan elden değme yerini romanlardaki mekanlar kabil dekore ettiklerini, birlikte hafta süresince konuşma ve ayrışık etkinlikler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yılmaz, romana baş döndürücü ehemmiyet verdiklerini dile getirerek, "Romanı anlamak, insanı idrak etmek manasına geliyor. Aslında hem tedbir sınıfında hem 9, 10 ve 11'inci sınıflardaki öğretim programı içinde romanın ehemmiyetli arazi tuttuğunu görüyoruz. Öğrenciler bu festivalde birlikte manada hem yaşama bununla birlikte darülfünun sınavına hazırlanıyorlar. Aynı sürede romandan gidiş fark etmek kıl payı deneyim geliştiriyorlar, kitaplarla ahbaplık kuruyorlar, yazarlarla tanışıyorlar. Dolayısıyla gerçekte birlikte evren yurttaşı edinmek bağlamında da birlikte etiket mensur etmekteler kendilerine." ifadelerini kullandı.

Dünyanın değme yöresindeki adamla ve başka canlılarla duygudaşlık kurabilmenin şartlarının roman okumaktan geçtiğini düşündüğünü aktaran Yılmaz, hem curcuna bununla birlikte merkeze kitabın konduğu okulun felsefesi bağlamında baş döndürücü elleme neticeler elde ettiklerini anlattı.

Öğrencilerin festivalde okudukları romanların kahramanlarını anlattıklarını, onları öne çıkarabilmeleri düşüncesince kitabı içselleştirmeleri gerektiğini, bunun da çözümleme kabiliyetini geliştirdiğini tamlayan Yılmaz, festivali ileriki yıllarda de bitmeme ettirmeyi düşündüklerini kaydetti.

"Festivalden sonraları yaşama boşluk açımız değişiyor"

Öğrenci Ahmet Yusuf Cengiz de gökçe yazın ve sanatın insanoğlu yaşamını değiştireceğine inandıklarını, o sebeple bu çeşit etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Festivalden sonraları yaşama boşluk açılarının değiştiğini, şimdi müspet baktıklarını dile getiren Cengiz, "Buradaki eksiksiz etkinlikleri, dekorları ve kostümleri mektepli arkadaşlarımızla bu arada yaptık. 150'ye andıran arkadaşımız kostüm giydi, 15'e andıran roman dekoru yapıldı. Müzikle ilgilenen arkadaşlarımız konserler verdi, resimle ilgilenen arkadaşlarımız işporta açtı. Bunu ekol adına yapıyoruz ve bundan baş döndürücü alım çalım duyuyoruz." dedi.

Öğrenci Berra Dere de okuldaki değme etkinliğe katılmaya çalıştığını belirterek, "Katıldığım değme aktiflik bana ayrımlı açılım katıyor. Her canlandırdığımız cibilliyet düşüncesince ayrımlı açılım ve kıymetlendirme getirmemiz gerekiyor. Bundan ötürü bizlere katmış olduğu duygudaşlık duygusu, kitabın içerisine daldıktan sonraları duyduğumuz beğeni ve gidiş duygusu tehlikesiz olun anlatamam. Her festivalde değme alp bunu hissediyor." diyerek konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Akşener: Asgari ücrete 3 ayda bir güncelleme yapılmasını öneriyoruz

2021-12-22 14:19 - Politika

Danilo şef tek celsede boşandı

2021-12-15 15:38 - Magazin

Rezan Epözdemir: 'Gerekli tepkinin verilememesi en önemli istifa gerekçelerimden biri'

2021-12-17 17:23 - Spor

Dubai Emiri Al Mektum, eski eşi Prenses Haya'ya 550 milyon sterlinden fazla tazminat ödeyecek

2021-12-21 22:59 - Dünya

45 yaşından sonradan öğrendiği el sanatını doğacak kuşaklara aktarma etmek istiyor

2021-12-21 12:59 - Yaşam

Dünya Ekonomik Forumu’na Omicron engeli

2021-12-20 19:53 - Dünya

kiralabunu.com’a erken aşama yatırımı geldi

2021-12-21 11:34 - Ekonomi

Tüm çalışanlar, asgari ücret kadar vergiden muaf olacak

2021-12-20 23:37 - Politika

Kasımpaşa - Demir Grup Sivasspor: 1-3

2021-12-18 16:14 - Spor

Meta, 2021’de öne çıkanları duyurdu

2021-12-15 14:53 - Teknoloji

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya