Mısır Araştırma Enstitüsünün arazileri Başak Traktör ile işlenecek

Enstitüyle Başak Traktör Fabrikası ortada imzalanan teşrikimesai protokolüyle kuruluşa ilişik tarım arazileri, fabrikanın ürettiği traktörler çeşidinden sürülerek hem domestik tarıma dayanaklık etmek sağlanacak bununla beraber traktörlerin adanmış önceleri testleri yapılacak

Ekonomi - 3 yıl önce

Sakarya

Mısır Araştırma Enstitüsüne bağlanmış tarım arazileri Sakarya'daki Başak Traktör Fabrikası'nda imal edilen vesait çeşidinden sürülerek, hem traktörlerin satı evveliyat testi yapılacak bununla birlikte Enstitünün bu alandaki maliyeti azaltılacak.

Arifiye ilçesinde, reform projeleri ve Ar-Ge kanalıyla darı ve buğday çeşitlerine müteveccih icraat örümcek Enstitü ile Başak Traktör Fabrikası ortada teşrikimesai protokolü imzalandı.

Protokolde, kulaklı kulaklı modeliyle fabrikanın geliştirdiği traktör ve ekipmanların arazi sürme, arazi hazırlama, ekim, bakım, hasat ve harman işleri döneminde, traktörlerin satı evveliyat performansı, ürün elektronik dümenleme sistemi ile kırılan tarım, ciddiyet dağılımı, mahrukat tüketimi, iş bilimi ve konfor kadar kriterlerin değerlendirilmesi ve yeterliliğinin ölçülmesi kadar nice test üretimevi personelince yapılacak.

Ayrıca Enstitü arazilerinin arazi el işi ekim, ihtimam hasat, harman dönemlerinde iş gücü ve mekanik kuvvet ihtiyaçı karşılanarak feyiz artırılacak. Enstitünün bu işlemlerdeki maliyetlerinin azaltılması ve Türk tarımına yardım sağlanması hedefleniyor.

"Yıllık bazda bakılınca 1000-1500 dönüm arazide çıkarma olacak"

Enstitü Müdürü Bülent Cengiz, AA muhabirine, tören düzeni çerçevesinde, fabrikanın zat traktörleriyle bağlanmış testleri Enstitüye bağlanmış arazilerde yapacağını söyledi.

Arazilerde tarım mevzusundaki işlemleri Başak Traktör Fabrikası ile bu arada yapacaklarını anlatım fail Cengiz, "İki kasıntı namına da dobra ortak emek vermek olacağını düşünüyorum. Bunu ileriki süreçte elan da şişman ortak teşrikimesai durumuna getirebiliriz. Yıllık bazda bakılınca 1000-1500 dönüm arazide çıkarma olacak. Böyle ortak alanın sürülme ve öteki işlemleri olsun bize maliyet ve mecburiyet getiriyor. Başak Traktör'ün de şişman ve levent boylu arazilere ihtiyacı var. İki kasıntı namına da dobra ortak çalışma." niteleyerek konuştu.

"Traktörü çiftçimize sunmadan önceki toprakla buluşturmak istiyoruz"

Başak Traktör Prototip Birimi Sorumlusu Mehmet Ertatlı, dünkü geliştirdikleri traktörlerin arazi testi denemesini gerçekleştirmek düşüncesince Enstitü ile teşrikimesai yaptıklarını belirtti.

İki kurumun ortak boğumlanma noktası altında toplandığı düşüncesince sevinme duyduklarını aktaran Ertatlı, "Geliştirmiş olduğumuz traktörlerin ekinci gözünde değerlendirmesini gerçekleştirmek düşüncesince traktörü toprakla buluşturma ihtiyacı hissediyoruz. Mısır Araştırma Enstitüsü de yegâne zerre ve şişman arazilerde traktörlerimizi denemek, bize traktörlerimizi çiftçilerimize elan elleme ortak kondisyonda arz etmek düşüncesince olanak sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Protokolün imzalanmasının hem Başak Traktör bununla birlikte Enstitü düşüncesince yararlı olacağını vurgulayan Ertatlı, şu halde konuştu:

"Traktörlerin buradaki denemeleri tamamlanmasından ve dizi üretime geçildikten sonradan Avrupa'ya ihracatı dair da ortak bariyer olmayacak. Ülkemizde geliştirilen, yetiştirilen mamüllerin elan doğurgan ortak halde yapılabilmesi düşüncesince tarım ekipmanlarının doğurgan şekilde kullanılması gerekiyor. Bizim de burada gayemiz Başak Traktör şekilde çiftçimize elan doğurgan ve yetiştirdikleri mahsule akıllıca mahsulat sunmak. Belli testleri gerçekleştirip zat ürünümüzden sakıncasız olduktan sonradan tüketicilere sunmayı istiyoruz. Şu anda yaptığımız çalışmanın amacı da bu."

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Başkan Vekili Bilecik: Derbi bittiğinde hakemi değil güzel oyunu konuşmak istiyoruz

2021-11-19 16:53 - Spor

Deprem anında panik içinde böyle kaçıştılar

2021-11-17 16:43 - -

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketleriyle ilgili karar

2021-11-20 23:23 - Ekonomi

Galatasaray taraftarından 'Squid Game' koreografisi

2021-11-21 20:03 - Spor

Geleneksel Türk okçuluğu Brüksel'de tanıtıldı

2021-11-21 20:59 - Dünya

Pfizer, Kovid-19'a huzur geliştirdiği ilacın kullanım onayı düşüncesince FDA'ya başvurdu

2021-11-16 23:08 - Dünya

İl Emniyet Müdürü yunus timi giysisi giyip motosikletle kenti dolaşıyor

2021-11-19 12:18 - Yaşam

Uluslararası kredilerle çiftçilerin güçlendirilmesi hedefleniyor

2021-11-15 16:43 - Ekonomi

Evlat hasreti çeken baba Demir'den oğluna çağrı

2021-11-15 15:53 - Gündem

BDDK'dan Türk Ticaret Bankası AŞ'ye çalışkanlık izni

2021-11-20 10:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fitch: Küresel firmaların yüzdelik 20'sinin notu hava değişikliği zımnında düşürülebilir

18:05 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen: İklim değişikliği servet değerlerinde düşüşe sefer açabilir

01:05 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Faiz oranları önceleri kestirim edilenden hâlâ faziletli olabilir

19:06 - Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 86,27 dolar

10:06 - Ekonomi

Kuraklık yaşanmış olan İzmir'de çiftçi hububat rekoltesinden endişeli

13:05 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya