KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Cumhurbaşkanı Erdoğan bizim sesimiz ve gücümüz olmuştur

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 76. BM Genel Kurulu'ndaki mesajlarına ilişkin, "Erdoğan, arsıulusal topluma bu mevzuda çağırma cihazı yapmakla bizim sesimiz ve gücümüz olmuştur. Kendisine teşekkürname ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Dünya - 3 yıl önce

Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, icra ettiği kayıtlı açıklamada, 76. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun önce gününde BM Genel Kurul Salonu'nda katılımcılara seslenme fail Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs mevzusuna yer vererek ehemmiyetli açıklamalarda olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kuruluna seslenme etti

Erdoğan'ın Kıbrıs konusu için adil, kalıcı, sürdürülebilir çözümün fakat akıbet odaklı, realist birlikte yaklaşımla benzer olacağını belirttiğini hatırlatan Tatar, BM'nin denktaş namına onama etmiş olduğu Ada'daki dü halktan birinin BM'ye seslenme edebilirken, öteki liderin bu platformda sesini duyuramamasının adaletli olmadığını tabir ettiğini de anımsattı.

Tatar, Erdoğan'ın, hal düşüncesince Kıbrıs Türk halkının hâkim eşitliğinin ve denktaş arsıulusal statüsünün tescil edilmesi icap ettiğini ve Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu toy hal vizyonunu desteklediğini açıklamasına da değindi.

Erdoğan'ın Kıbrıs Türkü'nün görüşlerine ve toy politikasına (Kıbrıs'ta dü devletli çözüm) çelimli dayanak noktası sağlayan bu konuşmasından iri sevinme duyduklarını tamlayan Tatar, Kıbrıs Türklerinin 1963'ten buyana arsıulusal bölgede denktaş prosedür ve yalan hakkından yoksun bırakıldığını hatırlattı.

"Bizim sesimiz ve gücümüz olmuştur"

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ın dü denktaş malikinden birisi ve Kıbrıs problemine yan bulunan dü denktaş halktan birisi namına Kıbrıs Türk halkının, ilkin BM kazanmak kabil arsıulusal bölgede hafriyat etmiş olduğu denktaş yalan hakkına hürmet duyulmasını beklediğinin vurguladı ve şu şekilde bitmeme etti:

"BM Genel Kurulu'nda konuşacak bulunan Rum önder Anastasiadis, tek kuşkusuz gine Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye aleyhine bildik görüşlerini ve propagandasını tekrarlayacaktır. Basına sakıt haberlerden de bunu görüp idrak etmek mümkündür. Hak ve doğruluk bizlere de bire birlikte platformda kısaca BM Genel Kurulu'nda ve BM'nin öteki organlarında denktaş yalan hakkı verilmesini gerektirir. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan arsıulusal topluma bu mevzuda çağırma cihazı yapmakla bizim sesimiz ve gücümüz olmuştur. Kendisine teşekkürname ediyoruz. Bugün Rusya Federasyonu’nun BM gözetiminde Daimi Temsilciliği İle meydana getirilen toplantıda davranış ve pozisyonumuz kendilerine anlatılmıştır. Önümüzdeki günlerde yapacağımız temaslarda da düşünüm ve düşüncelerimizi söylemeye bitmeme edeceğiz."

Kıbrıs'ta, zat haklarından fazlasını istemediklerini vurgulayan Tatar, Erdoğan'ın da yazıya döktüğü gibi, hâkim müsavat ve denktaş arsıulusal heykel taleplerine arsıulusal toplumun, bariz fikirlilikle yaklaşmasını ve Kıbrıs'ta 1963-64'ten sonradan bozulan dengenin baştan bünye edilmesine araştırma görevlisi olmalarını beklediklerini tabir etti.

Tatar, "Sayın Erdoğan'ın yazıya döktüğü birlikte öteki özellik bulunan Doğu Akdeniz'deki gelişmeler bağlamında, ilkin Türk-Yunan dengesi kazanmak üzere, bölgedeki dengelerin korunması bu bölgede en levent boylu sahili mevcut Türkiye'nin yasal hafriyat ve çıkarlarına neymiş ve özde hürmet gösterilmesiyle mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya ikinci doz aşıda Türkiye ortalamasının üzerinde

2021-09-21 15:14 - Sağlık

Kulaktan çıkan davetsiz misafirler, görenleri şaşırtıyor

2021-09-21 16:28 - Sağlık

Aşı yaptırmayan hamile kadın koronaya yakalandı “Pişmanım” dedi

2021-09-21 15:44 - Sağlık

DSÖ Sözcüsü Harris'ten aşı karşıtlarına tepki: Sosyal medya yerine güvenilir kaynaklara başvuru

2021-09-21 14:24 - Sağlık

Uluslararası Kanser ve İyon Kanalları Kongresi çevrimiçi gerçekleştirildi

2021-09-21 15:49 - Sağlık

İstanbul'da aşılama oranı yüzde 83,4'e ulaştı

2021-09-21 16:18 - Sağlık

MHP Lideri Bahçeli: 'Zillet ittifakı adayının eşgali ve robot resmi bile çizilmiştir'

2021-09-16 19:00 - Politika

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu 2021-2022 akademik yıl açılışını gerçekleştirdi

2021-09-22 12:30 - Eğitim

Kurtaran 2021 Denizaltı Arama Kurtarma Tatbikatı devam ediyor

2021-09-20 11:00 - Gündem

Kestane çiçeği çayının antioksidan seviyesi yüksek çıktı

2021-09-20 14:23 - Sağlık

İlgili Haberler

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin mümkün Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

ABD, Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi'nin süresinin uzatılmasını destekliyor

04:05 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya