Kalp ameliyatından 1 ay önce Kovid-19 aşıları tamamlanmalı

Koronavirüs pandemisinde duygu alışkanlık rahatsızlıkları ameliyatlarının tedarik süreçlerinin değiştiğini tamlayan Prof. Dr. Mustafa Güden “Standart prosedürde ameliyattan 1 geceleyin önce hastamızı hastaneye yatırıyorduk fakat bu zamanda minimum 2 devir önce yatırıyoruz v

Yaşam - 3 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Güden, pandemi çağında ihtisas ameliyatlarında uyanıklık edilen hususlara uyanıklık çekti. Prof. Dr. Güden, ameliyat planlanmadan önce hastalara evvel yerine Kovid-19 geçirip geçirmediğinin sorulduğunu belirterek “Eğer 3 ay ortamında pestil koronavirüs geçirdiyse ameliyatı erteliyoruz. Mesela tek akciğer tutulumu olmayan, aşı yaptırmış, koronavirüsü dumağı yahut enflüanza kabil atlatmışsa o devir ameliyat düşüncesince 1 ay bekliyoruz. Ama akciğer tutulumu olanlardaki bunları da tomografide görüyoruz, minimum 3 ay bekliyoruz. Tabii 3 ay bekleyemeyecek olan, kardiyolojik anlamda dirimlik riski mevcut hastalarda topu topu tedbirleri alarak ona uyarınca ameliyat ediyoruz” diyerek konuştu.

NEKAHAT DÖNEMİNDE EKSTRA ÖNLEM ALINMALI

Pandemi çağında ameliyat hazırlıklarında da fark yapıldığına yer veren Prof. Dr. Güden, şu halde bitmeme etti:

“Standart prosedürde ameliyattan 1 tün önce hastamızı hastaneye yatırıyorduk fakat pandemi çağında minimum 2 devir önce yatırıyoruz ve hastalara PCR testi uyguluyoruz. Buna ek yerine hazırlık gayeli tomografi de çektiriyoruz. Bu çağda hastaların iyiliği düşüncesince icap dip iş icap servis olsun pestil ziyaretleri banko yasak. Çünkü en baş döndürücü bulaş pestil yakınlarından gelebiliyor. Ayrıca hastaların refakatçilerden de gerçekli PCR testi alınıyor, eğer sorgulandığında en küçük ortak dek mevcut ise o ferdin refakatçi yerine yeğleme edilmemesini söylüyoruz. Hastalara ‘kaldığınız 1 haftalık çağda refakatçinizle geleceksiniz, refakatçınızla çıkacaksınız’ diyoruz. Mesela refakatçıyla ilgilendiren ortak maslahat olup gayr geleceği devir ondan da bire ortak halde PCR testi istiyoruz. Bu mevzuda pestil yakınları da düpedüz basiret gösteriyor. Taburcu ederken de hastalarımızı ‘hastanede baş döndürücü uyanıklık ettin fakat eve gidince halis muhlis ailenin ortak araya gelmesi tedbirin kırılması buyurmak oluyor, eve gittiğinizde de lütfen beklenen olduğunca izole durun’ halinde uyarıyoruz. Çünkü ameliyat sonrası er çağda hastanın koronavirüse yakalanması ağırbaşlı problemlere bozukluk olabilir. Bu sebeple ameliyatın nekahat periyodunu geçirinceye denli kısaca minimum 1 ay, baş döndürücü hâlâ ortak tomar uyanıklık etmeleri gerekiyor. Zaten nezle, enflüanza kabil hallerde da bu uyarıyı yapıyoruz. Kovid-19 baş döndürücü hâlâ değişik bulunduğu düşüncesince bu mevzuda hâlâ müdebbir olmalarını uyarıyoruz.”

AMELİYATTAN EN AZ 1 AY ÖNCE VEYA SONRA AŞI OLMALILAR

Prof. Dr. Mustafa Güden, koronavirüs aşılarıyla ilgilendiren de şu tavsiyede bulundu:

“Ameliyat bulunan hastalarımızın ortamında aşı olamayacak baş döndürücü az isim var. Bunların da baş döndürücü spesifik halleri olması gerekiyor ki onda da kardiyolojiye gidip, ihtisas vasıtası ile ayrıksı ortak bilinçlilik varmı baktırıyoruz. Yoksa kılıç ameliyat ettiğimiz topu topu hastalara, Sağlık Bakanlığının da direktifleri doğrultusunda aşı olmalarını başvuru ediyoruz. Eğer hastalar aşı olmadıysa ameliyattan minimum 1 ay önce yahut ameliyattan minimum 1 ay sonradan aşı olmalarını istiyoruz. Bazı hastalar evvel dozu olduktan sonradan ameliyat oluyor, hakeza ortak halde ikinci düze düşüncesince ameliyattan 1 ay sonrasının hâlâ makul bulunduğunu söylüyoruz. Bazen de ameliyatı bekleyebilecek hastaları, 2 dozu yapılmasından ortak ay sonradan ameliyat ediyoruz. Öte taraftan pandemi önceleri ameliyat ettiğimiz yahut acemi taburcu ettiğimiz hastalar bu zamanda evde izole kaldı, hastaneye doğmak istemedi. Bu sebeple de kontrollerini telefon üstünden çalışkan görüşerek gerçekleştirdik. Çünkü kılıç hastalarımıza şurası dedik; ortak sıkıntınız, probleminiz olduğunda bizi arayın, kılıç ortak dinleyelim, sizi ona uyarınca yönlendirelim.”

Haftanın Öne Çıkanları

Atılay Canel: Geçen haftaki mağlubiyetten sonra bugün kazanmak güzel

2021-10-01 23:38 - Spor

Eskişehir Teknik Üniversitesinin canlı beyinleri dünkü hidrojenli araç üretti

2021-10-01 15:35 - Teknoloji

Mersinli zanaatkarın icra ettiği utlar dünyanın ciharıyek beraberinde çalınıyor

2021-10-02 12:44 - Yaşam

Saç dökülmesi kök hücre yöntemiyle engellenebilir

2021-10-02 12:54 - Yaşam

Kuraklık Van Gölü Havzası'nda kuşların dirim alanlarını daralttı

2021-09-30 12:00 - Yaşam

Van Gölü fotoğrafının sahibi uzay adamı Rubins'e gönüllü hemşehrilik teklifi

2021-10-04 18:29 - Teknoloji

300 salname zamanı taş fırında 6 kuşaktır kazanç üretiliyor

2021-10-02 12:35 - Yaşam

Aden'deki çatışmalar BAE destekli güçler arasındaki bölünmelerin boyutunu gözler önüne serdi

2021-10-05 11:20 - Dünya

İtalya'da erte kısmi yerel seçim yapılacak

2021-10-02 15:18 - Dünya

Fenerbahçe Beko - Kızılyıldız mts: 61-57

2021-10-02 00:14 - Spor

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya