İlkokul öğrencisi, ALS hastaları düşüncesince dirim dayanaklık etmek aparatı tasarladı

Gaziantep'te oturan 9 yaşındaki Ela Ersönmez, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalarının yaşamını kolaylaştırmaya müteveccih "Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı" geliştirdi.

Yaşam - 3 yıl önce

Gaziantep

Anaokulundan itibaren kodlama derslerimizi meydan Ersönmez'in geliştirdiği aparat, düşüt karın sendromu, yutkunma ve enformasyon problemi canlı hastaların durağan sahn sürmeleri adına boyunlarını sert biçimde konumlandırıp enformasyon kurabilmesini, delik teması ile başını istediği yöne çevirebilmesini sağlıyor.

Özel nezdinde kolejin 4. sınıfında okuyan Ela Ersönmez, AA muhabirine, bellek ve omurilikteki kasların akıntı etmesini sağlayıcı asap hücrelerinin hasar görmesi kararı ortaya çıkan ALS rahatsızlığına yakalananların yaşamını kolaylaştırmak istediğini söyledi.

Teknolojiye ahlaksız bulunduğu düşüncesince kodlama ve yazılım derslerimizi aldığını dile getiren Ersönmez, ikinci sınıftan bu yana TEKNOFEST'e hazırlandığını tabir etti.

Annesi ve plan danışmanı Neriman Ersönmez ile yarışmaya hazırlandığını, icra ettiği tetkikat kararında ALS hastalığının dikkatini çektiğini dile getiren Ersönmez, şu biçimde konuştu:

"Sağlıklı nezdinde insanoğlu akıntı buyurmak istediğinde beyninin ilgilendiren bölümünden doğan ihtar omuriliğine masraf ve akıntı ettirilebilecek ilgilendiren parçaya ulaşır. Fakat omurilikteki en ıvır zıvır hasar, azda olsa veya ağız ağıza kalımlı adale rahatsızlığına hastalık olabilir. Yaptığımız aparatla hastaların çakılı durmasını değil de canlı olmasını sağladım. Teknolojiyi değme devir enteresan bulmuşumdur. İkinci sınıftaki projemden yola çıkarak buraya denli geldim. TEKNOFEST 2021'de "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık ve İlkyardım İlkokul-Ortaokul" kategorisinde Türkiye üçüncülüğü aldım. Büyüyünce bilgi hanımı peyda buyurmak istiyorum. Yaşıtlarıma araştırmalarını, çalışmalarını referans ederim."

Proje danışmanı Neriman Ersönmez ise plan odaklı yetişek verdiklerini, öğrencilerinin TEKNOFEST ve TÜBİTAK kabilinden yarışmalarda arazi almasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Öğrencileri uygulayım bilimi yarışmalarına hazırladıklarını dile getiren Ersönmez, aleti okulda beraberce yaptıklarını, malzeme, laboratuvar kabilinden tamamı olanakların okulda bulunan bulunduğunu belirtti.

Ela'nın küçüklükten bu yana teknolojiye merakı bulunduğunu dile getiren Ersönmez, şunları kaydetti:

"Bu sektörde olduğum düşüncesince evimizin içinde sonsuz adına robotik kodlama ve yazılım mevzuları gündemde. Ela, güzeşte yıl de TEKNOFEST'e hazırlandı. Ama finale çıkamadı. Vazgeçmedi. Çalışmaya, araştırmaya bitmeme etti. İnternette araştırı yaparken sağ esen ilgilendiren çalışmalara yöneldi. Sağlığın insanoğlu yaşamı düşüncesince önemini bilici nezdinde çocuk. Bu sebeple buna teknolojik hal istihsal yapmak istedi. ALS hastaları düşüncesince piyasada aparatlar mevcut. Fakat bunların kalık yanlarını ayırt etti. Boyun aparatları, hastaların boynunu çakılı markajcı nezdinde aparat. Biraz duygudaşlık kurması gerekti. Hastalar filhakika tekerli sandalyede çakılı duruyor. Boyunlarının çakılı durmasını istemedi. Hareketli nezdinde aparat düşsel kurduk ve gerçekleştirdik. Bu nezdinde numara prototipimizdi. İkinci ilk örnek düşüncesince şu biçimde nezdinde fon kurdu. 'ALS hastalarının tamamı kaslarının bulunmayan olması yerinde çabucak delik kasıyla akıntı ettirebilir miyim?' sanarak düşündü. Sonra çabucak delik hareketlerini strateji ederek günah aparatını arama edebilen manzume geliştirerek projesini şimdi da geliştirdi."

Ersönmez, sistemin dü ayrımlı düzentileme yöntemi bulunduğunu anlatarak, "Birinci yöntemde ferdin kafasının yukarı bölümüne balya mevrut balans ve ivme sensörüne mevrut bilgiler ferdin kafasının konumunu vermektedir. Bu bilgiler işlenerek ferdin kafası, öne, arkaya, sağa veya sola düşmesi yerinde arkadaki düzen aracılığıyla olması müstelzim arızasız pozisyona özerk biçimde getirilmektedir. Diğer düzentileme yöntemi ise ferdin kaslarının tamamının kullanılamama vaziyeti düşüncesince tasarlandı. Bu yöntemde bireşimli zeka kullanıldı. Kişinin delik hareketleri strateji edilerek başkalık buyurmak istediği konumu delik bebeğiyle arama etmesi sağlandı." sanarak konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

La Palma Yanardağı’nda lavlar onlarca evleri yuttu

2021-10-11 00:14 - Dünya

Alsancak Stadı'nda geri sayım

2021-10-12 14:43 - Spor

Cumbre Vieja Yanardağı'nın lavları La Palma Adası'ndaki riskleri artırıyor

2021-10-11 11:29 - Dünya

Merih Demiral: Dünya Kupası'na katılacağımıza inancım tam

2021-10-10 19:48 - Spor

Metin Şahin, 6'ncı kez Dünya Tekvando Federasyonu Yönetim Kurulu'na seçildi

2021-10-11 20:03 - Spor

Binlerce parça kullanıp şaheser gemiler üretiyor

2021-10-13 09:53 - Gündem

“Fiberde ortak altyapıyı memleket meselesi olarak görmek gerekir”

2021-10-07 15:34 - Teknoloji

Bağlantısızlar Hareketi'nin 60. sene dönümünde planlı şahika Sırbistan'da başladı

2021-10-11 14:24 - Dünya

Üsküdar Bekar Deresi’nin çözümsüz sorunu ‘lağım kokusu’

2021-10-11 10:04 - Gündem

Kurtulmuş: Dünyanın değme durumunda mal fiyatlarında yılgı üstünlük ortaya çıkmıştır

2021-10-11 16:39 - Politika

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara düş olmanın ekşimsi sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi mensubu yardımıyla kurtuldu

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:06 - Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

11:05 - Yaşam

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya