Bakan Varank, Efficiency Challenge yarışlarının finaline start verdi

Bakan Varank, 17'nci Efficiency Challenge Elektrikli Araç ve 1. Liseler Arası Elektrikli Araç yarışlarında öğrencilerin yaptığı araçları inceledi. Sonrasında yarışmaya bayrak sallayarak start veren Varank, bazı araçları da kullandı.

Teknoloji - 3 yıl önce

Kocaeli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında TÜBİTAK tarafından bu yıl 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve 1. Liseler Arası Elektrikli Araç yarışlarında öğrencilerin yaptığı araçları inceledi.

Söz konusu yarışmanın final günü için TOSFED Körfez Yarış Pisti'ne gelen Varank, burada Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile lise ve üniversite öğrencilerinin araçlarını yakından inceleyerek bilgi aldı.

İncelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Varank, TÜBİTAK'ın 16 yıldır bu yarışları düzenlediğini ve son dönemde bu yarışların, TEKNOFEST çatısı altında, diğer bütün organizasyonlarla beraber gerçekleştirildiğini söyledi.

Varank, bunun hız yarışması değil, verimlilik yarışması olduğuna işaret ederek, "Burada öğrencilerimizin kendi tasarlayıp ürettikleri araçlarla en az enerjiyi harcayıp en fazla mesafeyi gitmelerini ölçmüş oluyoruz." dedi.

Liselilerin bu yıl ilk defa yarışlara katıldığını aktaran Varank, şöyle devam etti:

"Gerçekten liselilerin de ilgi göstermesinden memnunuz. TEKNOFEST kapsamında 35 farklı kategoride yarışmalar düzenliyoruz. Bunların çok farklı alanları var. Roket yarışlarından insansız su altı yarışlarına kadar… Buradaki amacımız, gençlerimizin, geleceğin teknolojilerine yatkınlık sağlamaları, geleceğin teknolojileriyle çalışma yapmaları, bu yarışmalarla takım ruhunu öğrenmeleri ve bu sayede ileride başarılı birer mühendis bilim insanı olmaları. TEKNOFEST bütün heyecanıyla devam ediyor. 50 bine yakın takım, 35 farklı kategoride yarışmalara başvurdu. Elektrikli araçlara da 200 takımımız toplamda başvurdu ve gerçekten ilgi çok büyük. Şu anda üniversitelilerin final yarışları yapılıyor."

Bakan Varank, Türkiye'nin geleceğini parlak gördüklerini ifade ederek, kendi zamanlarında böyle imkanların bulunmadığını aktardı.

Şu anda Anadolu'nun her tarafından gelen liselilerin, hocalarının önderliğinde bir araya gelip takımlar oluşturup araçlarını tasarladıklarını ve ürettiklerini belirten Varank, "Tabi burada TÜBİTAK'ın büyük desteği var. Öğrencilerin birtakım ihtiyaçlarını karşılıyoruz, onlara mentorluk veriyoruz ama öğrencilerimiz kendi şehirlerindeki sanayilerden de destek alıyorlar. Gidip firmalardan destek, sponsorluk alıyorlar ve daha 16, 17 yaşında gençler kendileri oturup bir elektrikli araç tasarlayıp bunlarla yarışa giriyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜBİTAK Fen Lisesi'nde temel bilimler alanına yoğunlaşmış öğrenciler yetiştireceğiz"

Varank, bütün amaçlarının, gençleri teknolojiye ve bilime ısındırmak olduğuna işaret ederek, en önemli yatırımın insana yapılan yatırım olduğunun altını çizdi.

Gençlere verdikleri bu desteklerin karşılığını gördüklerini anlatan Varank, "Bilim olimpiyatlarında son dönemde gerçekten çok başarılı işlere imza attılar. Buradaki yarışmalarda başarılı olan takımlar, bunların uluslararası versiyonlarında, roket yarışlarında, uydu yarışlarında önemli dereceler alıyorlar ve biz o gençlerimizle inşallah Türkiye'nin geleceğinde çok daha fazla işlere imza atacağız." görüşünü paylaştı.

TÜBİTAK Fen Lisesi'ni hayata geçirdiklerine de değinen Bakan Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sene ilk defa öğrencilerimiz eğitim öğretim hayatına adım atmış olacaklar. Burada özellikle temel bilimler alanına yoğunlaşmış öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Özellikle uluslararası olimpiyatlara dönük çalışmalar yapacağımız öğrencileri burada yetiştireceğiz. Burada da ilgiden memnunuz."

Mustafa Varank, Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç yarışması öncesinde pistte bulunan üniversiteli öğrencileri tek tek ziyaret ederek, başarılar diledi.

Sonrasında yarışmaya bayrak sallayarak start veren Varank, bazı üniversitelerin pistin dışında bulunan araçlarını kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye bu teknolojide dünyanın en ileri üç ülkesinden biri olmuştur

2021-08-29 18:48 - Politika

Tekirdağ koç güzellik yarışması: Pehlivan, birinciliği kimseye kaptırmadı

2021-09-02 17:09 - Gündem

Adis Lagumdzija: 'Avrupa Şampiyonası için hazırız'

2021-08-31 13:00 - Spor

Ünlü oyuncu Erkan Kolçak Köstendil futbola geri döndü

2021-09-02 12:39 - Spor

Başakşehir’den su altında forma tanıtımı!

2021-09-03 13:03 - Spor

Ağrı’da aşiret düğününde altınlar havada uçtu

2021-08-30 09:38 - Gündem

Prof. Dr. Taşova: "'Aşı ağır vakaları engelliyor'

2021-08-31 12:04 - Sağlık

Pandemide artan talep arazi araçlarını karavana dönüştürdü

2021-09-02 11:49 - Gündem

Öğrencilerin derse daha iyi konsantre olabilmesi için 'düzenli uyku' şart

2021-09-01 11:35 - Sağlık

Türkün ilk er meydanı Elmalı'da güreşler başlıyor

2021-09-02 18:18 - Spor

İlgili Haberler

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı dozaj ziyaret

00:06 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'ndan TikTok'a 1 milyon 750 bin teklik mal cezası

11:05 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

16:05 - Teknoloji

Togg, baştan "Great Place to Work" sertifikası kazandı

15:05 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Netanyahu, acemi başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı birlikte sürece" sürükledi

13:06 - Dünya

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi sayaç 15.00'e derece görev vermeyecek

12:06 - Gündem

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:05 - Dünya

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:05 - Gündem

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya